Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба Metascape на Петко Танчев в галерия Depoo

СТОЙНОСТ- ЦЕННОСТ

Изложба Metascape на Петко Танчев в галерия Depoo

Може да се види от 30 юни до 9 юли

Галерия Depoo

Още

 Галерия Depoo представя Неизбежно възприятие от Александър Лазарков

Галерия Depoo представя Неизбежно възприятие от Александър Лазарков

30 юни до 9 юли в галерия Depoo ще бъде представен новият проект на Петко Танчев, продуциран от Фондация ДА Лаб в рамките на платформата e-valuation 2.0 "Стойност-Ценност".

Мисията на платформата е стимулиране и продуциране на автори в областта на дигиталните изкуства и тяхното представяне, с цел развитие и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

Във второто издание на платформата през 2022 бяха селектирани проектите на Михаела Лакова и Петко Танчев, които получават стипендия за продукция и съдействие от екипа на фондация ДА ЛАБ за създаването на новите произведения. Новите проекти се представят като самостоятелни изложби в софийската галерия Depoo на ул. Врабча 12Б.

Галерия Depoo

Първата изложба е на интерактивна инсталация на Петко Танчев Metascape.

Metascape е автономна и интерактивна 3D симулация, която интерпретира социалната екосистема на новата цифрова реалност - метавселената. Виртуалното пространство на този метапейзаж се самоизгражда параметрично в реално време, а генеративните обекти притежават свойството да превръщат зрителите в елементи от собствената си геометрия.

Съдържанието използва персонализирани рендер процеси, motion tracking техники, библиотеки за компютърно зрение (OpenCV), компоненти за визуализация на данни.

Софтуерният код на Metascape създава своеобразен модел на персонална идентификация в контекста на технологичното преживяване.

В своята работа Петко Танчев използва софтуерни системи и медийно съдържание с експериментална насоченост. Сред проектите му са редица инсталации за национални и международни фестивали, дигитални пърформанси, сценографски проекти, мапинг прожекции, видео арт произведения, интерактивни дизайни в областта на сценичните изкуства.

Куратор на изложбата е доц. д-р Венелин Шурелов, съосновател на фондация ДА ЛАБ.

Още

RED/ЧЕРВЕНО/ - гореща експозиция на 12 художници в Галерия АРОСИТА & галерия Depoo

RED/ЧЕРВЕНО/ - гореща експозиция на 12 художници в Галерия АРОСИТА & галерия Depoo

Проект "e-valuation 2.0 (Стойност-Ценност)" се реализира с подкрепата на Столична общинa.

Петко Танчев е магистър по сценография в Национална художествена академия, София (2010), а по-късно продължава обучението си като докторант в специалност "Дигитални изкуства" на НХА. От 2016 преподава дисциплината "Инструменти за визуално програмиране" в същата специалност. Съосновател е на аудиовизуален колектив "Мелформатор" и студио Senselab. В своята работа като визуален артист, Петко Танчев използва софтуерни системи и медийно съдържание с експериментална насоченост.

Неговата професионална дейност включва редица авторски инсталации за национални и международни фестивали, дигитални пърформанси, сценографски проекти, мапинг прожекции, видео арт произведения, интерактивни дизайни в областта на сценичните изкуства.

"e-valuation (Стойност-Ценност)" е платформа, насочена към насърчаване и развитие на артисти в областта на дигиталните изкуства. Заглавието на платформата е препратка към смисъла на понятията "стойност" и "ценност", в техническия и естетически контекст на цифровите медии и изследва възможностите безличните стойности на средата да се трансформират в обществено значими ценности. Търси се какво има значение за авторите, избрали дигиталните форми за артистична изява и как те отговарят на темите и предизвикателствата в "новата нормалност", както наричаме настоящия период на пандемия.

Още

Венелин Шурелов с изложба в Париж

Венелин Шурелов с изложба в Париж

Още

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Още

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Още

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Готов е паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов

Постаментът ще бъде поставен в близост до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", до метростанция "Стадион Васил Левски"

Клуб ТаМ се включва във Фестивала "48 ч. Варуша юг" във Велико Търново

Участва с изложби на Михаил Михайлов и Невена Екимова, работилница за зийн, базар и парти

"Изгубеният стенопис" от синагога в Бърлингтън бе реставриран и преместен

Големият пъстър триптих, който е на над 100 години, е ярък пример за изкуството, украсявало синагогите в Европа, масово унищожавани по време на Холокоста, казват експерти

Старата част на Велико Търново - притегателно място за изкуство и култура

Старата част на Велико Търново ще покаже, че е не просто туристически обект, а е притегателно място за изкуство, за култура, за различни развлечения

Панагюрското златно съкровище се завръща "у дома" през септември

Тракийският шедьовър ще бъде експониран в специално изградената за целта зала трезор в Исторически музей - Панагюрище