Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

ОТДУШНИК

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

Може да се види от 1 декември 2022 г. до 15 януари 2023 г.

Portrait of your my great grandpa (Източник: Галерия "Графикарт")

Галерия "Графикарт" представя новата изложба на Онник Каранфилян "Outlet - OK?" от 1 декември 2022 г. до 15 януари 2023 г.

Какво е "оutlet"?

Галерия "Графикарт"

Всеки средностатически човек може веднага да обясни думата - това е магазин за стока, която е останала от минали колекции на дадена марка. Всъщност това е само едно от значенията на тази дума. Според речника на Кеймбридж това е метод, чрез който могат да бъдат изразени емоции, енергия или способности.

Още

Онник Каранфилян - "Танцуващият по въже Хомо Луденс"

Онник Каранфилян - "Танцуващият по въже Хомо Луденс"

В новата си изложба "Outlet - OK?", Онник Каранфилиян за пореден път изразява себе си и своето виждане за света и за живота. Той е разказвачът на съвременния живот, участва активно в него, но наблюдава и отстрани - какво се случва с хората и най-вече с младото поколение. Модернизацията е завладяла човека, губейки себе си в желание за притежание на хора, предмети и чужди животи.

Това провокира да се говори с всякакви изразни средства, а при Онник те могат да бъдат - офорт, суха игла, акватинта, мецотинто, релефен печат, компютърна графика... Изключително разнообразие от похвати и техники, с които усещаме богатството на изразния език на автора.

Dance in the street 1995 (Източник: Галерия "Графикарт")

Неговото творчеството винаги е било символно. Всяка фигура, чертичка и дума са на правилното място, за да може зрителя да прочете разказа.

Както Любен Дилов - Син споделя:

"Без изключение всяка негова изложба е част от голям и вълнуващ разказ, със собствена драматургия, основана на обрати, сблъсък и развитие на характери. С ярки сюжети, развиващи се в дълбочина - на авансцената на платното и на заден план. И във времето, и в пространството."

Зад думата "outlet" откриваме още едно значение и то е "отдушник". Това значение също може да се интерпретира в предстоящата изложба на Онник "Outlet - OK?", защото се вижда, че е от душа - оставил е душата си в нея и е готов да я покаже на зрителя.

Тази изложба е "отдушник" на темите, които винаги са го вълнували. Някои от тях вече са "говорени", други ги е доразвил, а трети са изцяло нови. Минало, настояще и бъдеще се сливат в едно, митология, ренесанс и попарт, вплетени със символното значение на животни, птици и предмети се завързват във възела на живота.

Spring on the seaside 2022 (Източник: Галерия "Графикарт")

Онник Каранфилян винаги е разбирал и играта на живота. Затова и проф.

Аксиния Джурова споделя за автора:

"Тази игра при Онник се олицетворява с въжето и неговите възли. Възлите, които сами си връзваме, в които се оплитаме и цял живот се мъчим да разплетем. Тръгваш по право въже, после стигаш до неговите криволици, сплитания и ако си съумял да ги разчетеш, отново си се озовал на правия път."

Вернисажът е на 1 декември 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа в галерия "Графикарт" на ул. Златовръх №50 в гр. София. 

За автора:

Още

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

Онник Каранфилян е роден на 8 март 1963 г. През 1982 г. завършва Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" с отличие и първи целия випуск получава своята диплома с "отличие с похвала". Между 1984 и 1988 г. работи в ситопечатница, ОУ "Кинефикация" - Сливен, "Балканбас" - Сливен. Между 1988 и 1994 г. следва графика в Националната художествена академия, в класа на проф. Стоян Стоянов - Течи. През 1994 г. защитава магистратура.

Дипломната му работа съчетава за пръв път в историята на българската графика (изобразително изкуство) класическите техники на печат (офорт, суха игла, акватинта, литография, релефен печат) с компютърна графика. Негова е и първата изцяло създадена дигитална графика, отпечатана на ръчна хартия "Magniani" в изключително лимитирана серия от 20 отпечатъка.

Една от дипломните му работи е избрана за Триенале на изкуствата в Осака '94. Онник Каранфилян е единственият избран сред 19-те български автора, представени с 81 графики.

THOUGHT FOR EUROPE (Източник: Галерия "Графикарт")

Негови творби са излагани в: Музей на изкуствата в Сабадел, Барселона; Палфругел в Жирона, Капела "Св. Йоан"; Ханкю, Осака, Япония; Галерия Оиши; Галерия Фукуда - дворец Фукуда; Даймару, Кочи; галерия "Изток-Запад" в Лондон; Хорст-Янсен музей; ИМОГА музей в Истанбул; RHMD музей в Истанбул и мн. др.

Негови творби се намират в частни колекции в Япония, Канада, Испания, Турция, Германия, Великобритания, Швеция, Норвегия, Финландия, Чехия, Южна Африка, Словакия, Италия, Гърция, Белгия, Дания, Холандия, Франция, Унгария, Швейцария, Кувейт, Ливан и САЩ. Също и в музея "Шрайнер", Германия, музей "IMOGA" и музей RHMD в Истанбул, Турция, СГХГ и Националната художествена галерия в София.

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Още

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Още

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев  и неговата "Натура"

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев и неговата "Натура"

Още

Галерия "Арт Маркони" представя "Молитва"- сборна изложба живопис и пластика

Галерия "Арт Маркони" представя "Молитва"- сборна изложба живопис и пластика

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев

Цветелина Спиридонова и "Съпротивление" в галерия "Нюанс"

Изложба живопис, графика и скулптура от 7 до 26 февруари 2023 г.

Българското изкуство от XX век e във фокуса на изложба на галерия "Лоранъ"

Произведения на над 12 автори гостуват на Галерия "Контраст" от 1 февруари

Франция закупи нов шедьовър за музея "Орсе" за 43 млн. евро

Картината "Гребане" на френския художник Гюстав Кайбот е сред последните шедьоври на импресионизма, притежавани от наследници на художници

Александър Лазарков съхранява спомени от времето в новата си изложба "Нео-Терциер – Капсулиране на реалността"

"Ние, подобно на кехлибара, съхраняваме или "капсулираме" във времето настоящата действителност и този процес се реализира във всеки един момент, в който съзнанието ни е будно", споделя авторът