Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

"ВИБРИРАЩА" ЖИВОПИСНА ПОВЪРХНОСТ

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Изложбата живопис от 31 май до 8 юни 2021 г. е по повод 95 години от рождението и 5 години от кончината на художничката

Автор: Веса Василева (Източник: Галерия "Арте")

Галерия Арте представя изложба живопис по повод 95 години от рождението и 5 години от кончината на Веса Василева от 31 май до 8 юни 2021 г.

Вернисаж на 31 май 2021 от 17.00 до 19.00 часа

Автор: Веса Василева (Източник: Галерия "Арте")

Една от емблематичните художнички в българското изкуство - Веса Василева тази година щеше да навърши 95 години. Запознанството ми с Веса беше силно емоционално. Трудно може да се опише чувството да контактуваш с толкова харизматична личност, да се потопиш в артистичния й свят.

Още

Рада Якова зарежда с "Vitamin D" пространството на галерия "Аросита"

Рада Якова зарежда с "Vitamin D" пространството на галерия "Аросита"

Тази дребничка наглед жена излъчваше дори на достолепните 86 години буен нрав и непокорен характер. Родена във Велинград (28.10.1926 г.), завършва живопис през 1964 г. при проф. Илия Петров. За дългия си творчески път тя остави своя отпечатък в областта на изящната и приложна графика, оформлението на книги, пощенски марки и най-вече изгради своя ярка индивидуална живопис.

През последните години от живота й успяхме да организираме две изложби в Арте /2013 и 2014/. Само два месеца не достигнаха на тази невероятна жена до така жадуваното събитие - юбилейна изложба за 90-я й рожден ден. Изложба имаше в Арте, но без Веса.

Автор: Веса Василева (Източник: Галерия "Арте")

Пет години по-късно отбелязваме 95 годишнината й с тази камерна експозиция, събрана от колекции на почитатели на Веса. Изложбата има ретроспективен поглед - представителни творби от 80-те години на миналия век до началото на XXI век от серията "Кукерски маски", "Равнини", "Пространства" и натюрморти. Най-силно застъпени са прословутите Ниви или Равнини на Веса; ето как ги описва проф. Аксиния Джурова:

"...безкрайна житна маса, изградена с поантилистична фактура, действаща преди всичко сигнално-знаково, отколкото натурно. Обагрено в златни, ритмично нанесени тонове, нейното поле внушаваше по чисто естетически път усещането за летния урожай, вместо буквалното му възпроизвеждане.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Особеният похват, който тя запази и в следващите години, а именно нисък хоризонт, й даваше преимуществото да застели като килим почти цялата повърхност на картината с бледожълти и светлозелени тонове, отговарящи на пресъздаваната растителна маса."

И допълва: "Картините й носят типичния за нея хроматичен колорит и "вибрираща" живописна повърхност, напомняща грапавината на разорана нива, напукана от сушата, или изпепелена след палеж на стърнища земя, кора на стар дънер или фактурата на родопско халище.

Автор: Веса Василева (Източник: Галерия "Арте")

Натюрмортите, пейзажите, серията "Кукерски маски" на Веса Василева са емблематични за нашето изкуство със свободното пресъздаване на природата извън натурата, на празника извън етнографския детайл, както и с чисто нейната интерпретация на късния пост импресионизъм." /Проф. Аксиния Джурова, 2016/

Автор: Веса Василева (Източник: Галерия "Арте")

Днес Галерия "Арте" показва някои от най-значимите серии от творчеството на Веса Василева, за да напомни на нейните почитатели и приятели за голямата дама в българската живопис, за да запознае по-младите с един талант, останал верен на своето верую извън норматива на времето, в което е творил, и за да напомни за истинските, непреходни стойности в изкуството.

Гергана Борисова, май 2021

Още

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

Още

Арт Галерия Le Papillon  представя Христо Христов с изложбата "Преминаващи фигури"

Арт Галерия Le Papillon представя Христо Христов с изложбата "Преминаващи фигури"

Още

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Още

"На север от Варна" - изложба живопис на Огнян Георгиев  в Галерия "Арт Маркони"

"На север от Варна" - изложба живопис на Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Напечатай си изкуство

"Проектът "Печатай с мен" е особено ценен за популяризирането на техниката на ситопечата сред художници и публика

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Изложбата можем да видим от 15 юни до 3 юли 2021 г.

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински - специален гост на OPERA OPEN 2021

Творби на художника ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата "Дон Жуан" с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20-ти август

Между културното наследство и социалните медии

Единствената кола с български дизайн, куполите на Ларгото покрити с цветове, пърформанс насред задръстване – тези и други проекти ще предложи международната изложба „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“ - на 10 юни в подлезите под площад "Независимост"

"Територии на доверие" или можем ли да говорим за ново сътрудничество между машини и хора?

Рисунки, стенопис и добавена реалност включва изложбата "Територии на доверие" на Албена Баева – една от водещите български съвременни артистки, работещи в пресечната точка на изкуство, технология и наука

Реплика на "Мона Лиза" се продава на търг в Париж

"Мона Лиза Хекинг" е дело на италиански последовател на Да Винчи и е нарисувана в началото на седемнадесети век