Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фрида Кало - живот под знака на страданието, което ражда изкуство

ЗНАМЕНИТИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Фрида Кало - живот под знака на страданието, което ражда изкуство

Редки снимки на художничката

Фрида Кало

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон - жената, за която два пъти се жени Диего Ривера. Единствената, която успява да укроти огнената му натура. Тя също е художничка - представителка на т.нар. "наивистично изкуство". Тази изключително талантлива и огнена жена оставя 143 картини, 55 от които са автопортрети. Фрида Кало, също като любимия си Диего, е известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил - както в изкуството, така и в личния си живот. Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор.

Диего Ривера е известен с многобройните си любовни увлечения, но и Фрида не му отстъпвала по влюбчивост.

Художничката е имала връзки както с мъже, така и с жени, търсейки разбиране.

Съдбата й е белязана от нещастието да се зарази съвсем млада от полиомиелит, а по-късно преживява катастрофа, след която е прикована на легло в продължение на много години, през които се подлага на 32 операции. Творчеството й е белязано от страданието, а страданието се превръща в негова постоянна тема.

През 1939 г. е поканена от Андре Бретон да покаже свои картини в Париж. Днес една от картините, които показва тогава, се съхранява в Лувъра.

Първата самостоятелна изложба на художничката в родината й Мексико, е едва след смъртта й. Международното си признание също получава посмъртно. 

Фрида Кало е родена на 6 юли 1907 година в едно предградие на Мексико, в дома на баба си по майчина линия. Баща й е фотограф, на което дължим и многото снимки от детството й.

Гийермо Кало е имигрант от Германия. Някои смятат, че е евреин, но вече е доказано, че всъщност произхожда от немско лутеранско семейство.

Фрида като малка

Майката на Фрида пък е испанка, родена в Америка. Тази вулканична генна смес ражда една невероятна личност, която има собствено гледище за нещата още в най-ранна възраст.

Фрида се отличава от братята и сестрите си. В биографичните си бележки е записала, че често се е чувствала в семейството си тъжна и "много сама".

Малката Фрида, 1909 г.

Мексиканската революция белязва живота на Фрида по много личен за нея начин. Навън бушуват революционни страсти, а тя е много болна и изолирана от света. Едва на 6 е, а вече полуинвалид.

Заради полиомиелита десният й крак е по-къс и по-слаб от левия, и тя носи дълги чорапи, за да прикрива недъга. Предпочита да страни от връстниците си. Най-добрият й приятел в онези години е баща й.

Семейството на Фрида Кало

Още

Художникът-мачо Диего Ривера ядосал Рокфелер

Художникът-мачо Диего Ривера ядосал Рокфелер

През 1922 г. постъпва в Националното подготвително училище, което по онова време е считано за елитно в Мексико. Фрида учи природни науки, желанието й е да стане лекар.

От 2000 ученика в училището, само 35 са девойки. Оформят се групи, една от които, в които е и Фрида, по-късно ще даде интелектуалния елит на Мексико.

Още в училище тези хора се кръщават "деца на революцията". Много често в интервюта по-нататък Фрида Кало ще посочва на журналистите за своя рождена дата не 1907-а, а годината на Мексиканската революция - 1910-а.

Вдъхновена от творчеството...

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

На 17 септември 1925 г., бъдещата художничка е едва на 18, когато автобусът, в който пътува от училището към дома си, се сблъсква с трамвай. Фрида пострадва тежко - гръбначният й стълб и бедрената кост са буквално натрошени от удара на двете машини. Десният й крак - болният, е натрошен на 11 места.

Метално парче от рампа буквално се врязва във влагалището ѝ така, че я дефлорира болезнено. След този инцидент тя прекарва един месец в болницата и два месеца в къщи. По-късно се установява, че няма да може да ражда и затова всяка евентуална бременност задължително трябва да бъде прекъсвана!...Претърпява 32 операции, за дълги периоди от време е прикована на легло. 

През 1952 г. лекарите са принудени да ампутират десния й крак, заради гангрена.  

Желанието й да рисува се поражда у Фрида в самотните мигове, когато е прикована от болестта и недъга си. Рисуването се превръща в единствената й утеха.

През септември 1926 г. рисува първия си автопортрет с маслени бои.

Постепенно се усъвършенства и за година време постига много, видно от портрета на сестра й Кристина, който е считан за един от най-добрите й портрети.

С Кристина

По-близкият кръг на Фрида Кало в младостта й е този на приятелите й от училище.

Става член на Мексиканската комунистическа партия.

И въпреки, че намира смисъл в много интелектуални дейности, както се изразява неин приятел - продължава да "живее умираща"!...

1913 г.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Вдъхновява се от европейски художници, по-специално ренесансови майстори като Ботичели и Бронзино, както и от авангардни движения като кубизма.

На едно парти през 1928 г. се запознава с Диего Ривера. Той е вече популярно име, признат за един от най-забележителните художници на Мексико. Фрида се обръща към него с молба да види картините й, за да изрази мнението си за тях.

Скоро между двамата пламва любовта. Ривера е с 20 години по-възрастен,, с два брака зад гърба си, считан за женкар, но Фрида не е от жените, които робуват на еснафски преценки...Въпреки болестта, тя е млада и импулсивна. 

С Диего Ривера

Още

Трагичната съдба на втория гениален Диего на Аржентина

Трагичната съдба на втория гениален Диего на Аржентина

Двамата сключват граждански брак на 21 август 1929 г. Той е на 43, а тя на 22 години. Родителите й наричат този брак " женитба между слон и гълъб", но Фрида се чувства щастлива. Следва бурен семеен живот, коментиран широко в светските среди.  Диего е неверен съпруг и Фрида страда.

Сътресенията са както от личен, така и от политически характер. Фрида напуска комунистическата партия заради Диего, но чувството й на принадлежност към мексиканския народ става все по-силно с времето. В един момент започва дори да се облича в мексиканско селско облекло, за да подчертае родословието си. Идентифицирането с народа на Мексико и нейният дълбок интерес към културата му остават важни аспекти на творчеството на Фрида Кало до края на дните й.

С Кристина

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

През 1930 г. Фрида и Диего Ривера се преместват да живеят в Сан Франциско, където той е поканен да рисува стенописи за Обедния клуб на борсата на Сан Франциско и Калифорнийското училище за изящни изкуства. Двойката е буквално боготворена от колекционери по време на престоя им. Фрида се радва на мъжко внимание и за кратко има връзка с артиста Никълъс Мъри.

В онзи период е много продуктивна като художник. Рисува т.нар. "двоен портрет" по сватбената им снимка с Диего. Картината е включена в Шестата годишна изложба на Обществото на жените артисти в Сан Франциско в Двореца на Почетния легион.

Сватбен ден...

Още

Хемингуей я наричал "брат ми"

Хемингуей я наричал "брат ми"

През есента на 1931 г. семейната двойка пътува до Ню Йорк, за изложба на Ривера в Музея на модерното изкуство. През април 1932 г. се отправят към Детройт, където Ривера има поръчка за стенописи в Детройтския институт по изкуствата.

Фрида вече дава първите си интервюта за американската преса, като впечатлява с перфектно владеене на английския и скандални изказвания, като напр., че е по-добра художничка от Диего, че не харесва американския начин на живот и богаташи като Хенри Форд, че е гневна срещу някои хотели в Америка, които не приемат за свои гости евреи, че по улиците на Америка има бедни хора, които умират от глад.

Новинарите са изкушени да я питат за всичко, което друг не би казал така свободно.

Фрида Кало, като член на Мексиканската комунистическа партия

Внезапно се случват и сериозни неща в личния й живот. В Детройт Фрида установява, че е бременна. Колебае се дали да направи аборт, и когато най-сетне и въпреки риска се решава да задържи детето, абортира спонтанно и го загубва.

Заради сериозен кръвоизлив я настаняват в болница. Още не се е възстановила, когато й съобщават, че майка й е починала. 

Със сестрите си, като малки

Още

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Фрида и Диего Ривера се завръщат в Мексико за погребението. После - през март 1933-а отново заминават за Ню Йорк, където Ривера има поръчка - да рисува стенопис за Рокфелеровия център. През това време тя работи върху картината си "Моята рокля виси там". След скандала с Рокфелеровия център, когато Диего Ривера е отстранен от проекта, семейната двойка е принудена да се завърне в родината си.

В Мексико Сити Кало и Ривера се преместват в нова къща в богат квартал. Посрещат гости артисти и политически активисти от цял свят. Фрида, обаче, не се чувства добре. Претърпява два аборта и ампутация на пръстите на краката. Нервна е, а това се отразява на отношенията им с Диего. Двамата често се карат.

Един ден Фрида разбира, че съпругът й има тайна връзка с най-любимата й роднина -  Кристина. Дълбоко огорчена от предателството, решава да напусне семейното гнездо и се премества да живее сама в апартамент. Намерението й е да се разведе с Диего. Търси утеха във връзката си с американския художник Исаму Ногучи.

Фрида, със сестрите си Адриана и Кристина, 1926 г.

Не след дълго, обаче, се завръща в къщата, за да заживее отново с Диего, но заедно с Кристина и децата й. Тримата се помиряват. За кратко Фрида има връзка с Лев Троцки.

Тази нейна "забежка" изглежда амбицира мачото Диего Ривера, и той отново обръща поглед към бившата си съпруга.

Със сестрите и братята си

Междувременно Фрида представя свои картини в Париж, част от които са закупени от щедър американски колекционер.

След това тя заминава сама за Ню Йорк, където отново бележи голям успех с продажбите - въпреки Голямата депресия продава 12 свои картини, от общо 25 представени, и получава и няколко нови поръчки.

1926 г.

Още

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

През януари 1939 г. Фрида Кало отново е в Париж, където Андре Бретон се е заел да организира нейна изложба. Пристигайки, обаче, разбира че Бретон е фалирал и дори е освободил галерията си. Налага й се бързо да открие друга галерия и сама да освободи картините си от митницата. Изложбата е открита през март, но за жалост няма голям успех. Независимо от това, от Лувър закупуват картината й "Рамката", което знаменателно събитие я прави първата мексиканска художничка, включена в престижната колекция на музея.

По време на този си престой в Париж Фрида Кало се запознава с Пабло Пикасо и Жоан Миро, както и с видни личности от света на модата, като дизайнера Елза Скапарели. Рокля, проектирана в чест на Фрида, е представена на страниците на "Vogue Paris". Въпреки това елитът на Париж не приема еднозначно успехите на горещата мексиканка. 

Още

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

Времето съвпада с друга неудача в личния живот на Фрида Кало - точно когато тя е решена да възобнови връзката си с актьора Никълъс Мъри, той й съобщава, че има намерение да се жени за друга жена. Кало се връща в Мексико Сити, където Ривера иска развод от нея.

Двамата се развеждат през ноември 1939 г., но остават приятели. Фрида продължава да управлява финансите и кореспонденцията на Дишего Ривера. Дори връзката й с Лев Троцки не попречва на доверието между бившите съпрузи. На 21 август 1940 г. Троцки е убит. Кало познава убиеца му и е арестувана за кратко - докато се изясни ситуацията.

Изтерзана от всичко случило се тя решава да замине за Сан Франциско. Ривера също е там. Двамата се събират отново. И отново се женят. Сватбата им се състоява на 8 декември 1940 г., след което се се завръщат в родното Мексико.

Фрида през 1912 г.

За жалост, здравето на Фрида все повече се влошава. Смъртта на баща ѝ през април 1941 г. я довежда до депресия. А в същото време в Америка картините й започват да печелят много почитатели.

Нейни творби са представени в Института за съвременно изкуство в Бостън, а през следващата година е поканена да участва в две изложби в Ню Йорк - изложбата на портрети "Двадесети век" и Първата изложба на сюрреалисти.

През 1943 г. Фрида Кало е включена и в изложбата "Мексиканското изкуство днес" в Музея на изкуствата във Филаделфия.

Художничката придобива голямо признание и в родината си Мексико.

Тя става член-основател на Института за мексиканска култура, който е назначен през 1942 г. на държавно ниво - от Министерството на народната просвета, с цел да разпространява познание за мексиканската култура.

Със сестра си Адриана

Още

Президентът на Колумбия взе Нобелова награда за мир

Президентът на Колумбия взе Нобелова награда за мир

Художничката става и преподавател в Националното училище по живопис, скулптура и гравюра "Ла Есмералда". Желанието й да участва активно в живота е огромно, но физическите й сили все повече отслабват. Заради болките й се налага да приема много лекарства, които смесва с наркотици. Всичко това уврежда душевното й здраве.

През юни 1945 г. заминава за Ню Йорк за операция, която се оказва неуспешна. Картините й от онзи период носят болката от разбитите й надежди. за това говорят и заглавията им: "Счупена колона", "Без надежда", "Дърво на надеждата, стани бързо", "Раненият елен" и др.

Още

Полска художничка "спира" времето

Полска художничка "спира" времето

1950-а година художничката прекарва почти изключително и само в болничното легло. След няколкото хирургични операции получава инфекция. Оттам насетне й е трудно да се придвижва без инвалидна количка. В най-добрия случай ходи с патерици.

Въпреки лошото си здраве, е силно развълнувана от политическите събития в Мексико. Отново се връща в редовете на Мексиканската комунистическа партия. Събира подписи за Стокхолмското възвание. През август 1953 г. ампутират крака й. Фрида Кало изпада в унищожителна депресия. Опитва да се самоубие със свръхдоза наркотици и отново е хоспитализирана. Спасяват я, но тя самата вече е изгубила желание за живот.

Детски спомен

Още

Художничка изпада в транс, създавайки нови светове

Художничка изпада в транс, създавайки нови светове

В последните си дни се разболява от тежка бронхопневмония. Болна участва заедно с Диего Ривера в демонстрация срещу нахлуването на ЦРУ в Гватемала. Ривера забелязва в дневника й непознати дотогава рисунки - на ангели и демони. Вниманието му привлича Черен ангел, под който Фрида е изписала думите:

"Радостно очаквам изхода, и се надявам никога да не се върна. Фрида"

Умира рано сутринта на 13 юли 1954 г. в леглото си. Едва на 47 е, но толкова измъчена от болестта, че смъртта й е облекчение. Според някои се се самоубила с лекарства. Съмнението идва и от факта, че подарила на своя Диего подарък за годишнина от сватбата им, месец преди датата на годишнината.

Ривера умира три години по-късно, през 1957 г. След неговата смърт, семейната им къща с Фрида е превърната в музей.

Наскоро се появиха редки снимки от детството и семейния живот на Фрида Кало, които говорят сами по себе си за нейния живот.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Греди Асса и неговите "Пътувания"

Изложбата е от 27 февруари до 2 май 2024 г. в СГХГ

Александър Байтошев - "Анима - Призраци" - графика

Изложбата е от 27 февруари до 14 март 2024 г.

"Ключ за твоята стая" - нетрадиционни преживявания във варненски хотел

В десет хотелски стаи са изложени творби, живопис и скулптура на 22-ма художници, сред които има както млади творци, така и утвърдени имена като Васил Стоев и Цветан Казанджиев

Биляна Фурнаджиева представя "AFTER NATURE/Eстествено продължение"

Изложбата е от 20 февруари до 20 март 2024 г. в Галерия "Васка Емануилова"

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса