Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

От сдружението "Куберовъ воинъ" призоваха държавата да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп и тя да стане музей

Родната къща на Талев в Прилеп

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп е вековна, тя е в типичен възрожденски стил, но се руши, защото собственичката на къщата Снежана Аческа не е в състояние да я поддържа.

От 20 години Снежана Аческа се обръща към българската държава с молба да бъде купена от нея къщата на Димитър Талев и да бъде превърната в културна институция или музей, каза в Националния пресклуб на БТА Димитър Панчев - председател на сдружението "Куберовъ воинъ", койте е и наследник на Димитър Талев.

Още

Димитър Талев: С укротена скръб гласовете ви чувам

Димитър Талев: С укротена скръб гласовете ви чувам

Той участва в пресконференцията на тема "Родната къща на Димитър Талев в Прилеп - възможности и решения". Според Панчев, ако къщата на Талев бъде купена от бизнесмени, може да бъде превърната в хотел, или да бъде съборена.

Затова от сдружението призоваха българската държава да купи къщата на Димитър Талев, за да бъде тя спасена.

Снежана Аческа каза, че тя е собственик на къщата на Димитър Талев в Прилеп, която посреща българи почти 50 години. По думите й, сумата за купуването на къщата не е голяма и била около 100 000 евро. Аческа обясни, че къщата е голяма, има десет стаи, има и голяма библиотека с много книги.

Национален пресклуб на БТА - пресконференция за родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп (Снимка: Димитрина Ветова/ БТА)

Тя каза, че има българско гражданство от 2002 г. и призова България да купи родната къща на Димитър Талев. "Не искам да ставам богата от къщата на Димитър Талев, а искам тя да стане музей", заяви Снежана Аческа.

По думите й, желание да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп имала турската държава, но Аческа подчерта, че тя и децата й не искали това да стане.

Още

Дворът на Кирилицата откри паметниците на Димитър Талев и на писатели от братски народи, почете Дора Габе

Дворът на Кирилицата откри паметниците на Димитър Талев и на писатели от братски народи, почете Дора Габе

Тук е ролята на българската държава да влезе в своята роля и да спаси къщата на големия български писател Димитър Талев, заяви на пресконференцията Любомир Талев. Той добави, че "турската държава иска да закупи къщата, тъй като тя е образец на османската архитектура".

Наследникът на Гоце Делчев Христо Христов, който е диригент, каза, че каквато и да е цената на къщата, тя е несравнима с безценната литература на Димитър Талев.

"Разбира се, че къщата трябва да се закупи. В тази къща се разгръщат и действията в романите на Димитър Талев, и тя е свята за всеки един от нас. Трябва България да има в центъра на Прилеп една къща, която да е музей на Димитър Талев - да бъде музей на българската литература и култура", заяви проф. Михаил Неделчев.

На пресконференция беше прочетена и позиция на фондацията "Димитър Талев", която от 20 години се занима с проблема, свързан с къщата на писателя в Прилеп.

От сдружението "Куберовъ воинъ" заявиха в отговор на журналистически въпрос, че преди тази пресконференция са изпратили писма до Министерството на външните работи и до Министерството на културата по въпроса с родната къща на Димитър Талев.

Още

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

Още

Събориха къщата на Димитър Димов в столицата

Събориха къщата на Димитър Димов в столицата

Още

"Димитър Димов в писма и спомени"

"Димитър Димов в писма и спомени"

Още

Димитър Димов: И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си

Димитър Димов: И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си

 

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Екоактивисти отново оскверниха паметник на германската конституция в Берлин

Активистите от групата "Последно поколение" издигнаха плакат с надпис: "Това правителство унищожава основите на нашия живот"

Украйна се нуждае от 100 млрд. щатски долара, за да възстанови разрушените от войната културни паметници

В резултат на войната на 1373 културни институции и на над 550 паметника са нанесени щети или пък са разрушени до този момент

Възстановяват шпила на "Нотр Дам" в Париж

Отварянето на катедралата за посещения все още е насрочено за декември 2024 г., след Олимпийските игри в Париж

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Музеят е една от най-популярните дестинации на Берлин и съдържа колекции от антично изкуство, изкуство от Близкия Изток и ислямско изкуство

Нигерийският архитект Демас Нвоко ще получи „Златен лъв“ за цялостно творчество на биеналето във Венеция

В Нигерия има сравнително малко сгради на Нвоко, но те са "предшественици на устойчивите, съобразени с ресурсите и културно автентични форми на изразяване, които сега обхващат целия африкански континент", споделя кураторът Локо

Представяне на книжката „Госпожо архитект,“

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят книжка, посветена на първите жени архитектки в България. Събитието ще бъде съпроводено и от дискусия на тема история на архитектурата