Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

24 издания за 24 читалища за 24 май!

БЛАГОТВОРИТЕЛНА МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР

24 издания за 24 читалища за 24 май!

Издателство "Библиотека България" и Pop & Rock meets Jazz подаряват на библиотеките на 24 български читалища по 24 книги от фонда издателството

Снимка: iStock by Getty Images

За най-българския празник, 24 май, Издателство "Библиотека България" и Pop & Rock meets Jazz подаряват на библиотеките на 24 български читалища по 24 книги от фонда издателството. С този жест организаторите стартират ежегодната инициатива "24 книги за 24 читалища".

Благотворителната музикално-поетична вечер е на 23 май в Schroedinger bar (ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №1) в София от 20.00 часа с вход Свободен.

Сумата, събрана от продажбата на книги на самото събитие ще бъде дарена в полза на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания", с. Опицвет.

Ще чуете авторска поезия от Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов в акомпанимент на авторски парчета на Pop & Rock meets Jazz - Славена Даскалова и Петър Петров.

Защо ли? Защото в тежки времена само думите и музиката умеят да спасяват!

Боряна Маноилова - модератор на събитието;

Schroedinger bar - домакин на събитието
С участието на:
Ива Спиридонова - поезия
Славена Даскалова - вокал
Петър Петров - китара
Симеон Аспарухов - поезия
23.05.2022 / 20:00
Schroedinger bar, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №1
Вход свободен!

Издателство "Библиотека България"

Още

Тео Буковски: Защо сънуваме толкова много, а си спомняме толкова малко? И то само кошмарите!

Тео Буковски: Защо сънуваме толкова много, а си спомняме толкова малко? И то само кошмарите!

"Библиотека България" е издателство за съвременна българска поезия и белетристика, основано през януари 2018 г. от поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Към екипа се присъединяват Александрина Валенти и Моника Комарницка - дизайн, Симеон Илков - маркетинг; Маргарита Петкова и Камелия Кондова - редактори и рецензенти на свободна практика, Светослава Мадарова и Ивелина Чолакова - фотографи, Смилена Николова - връзки с обществеността и други.

Партнират си с държавни културни институции, писателски сдружения и асоциации, медии. Стремежът на екипа е запазването на изключителна прецизност и отговорност във всеки етап от и след създаването на книжното тяло - от предварителния прочит на ръкописа, редакцията, коректурата и отпечатването му, до представянето и популяризирането на всяка книга пред българския читател.

Вниманието и индивидуалното отношение към всеки автор са в основата на възгледите на изградения колектив, а водещата цел е създаването на общност от пишещи и четящи хора.

"Библиотека България" организира и продуцира различни литературни събития в цялата страна. Ежегодно връчва Национална награда за литература "Вие пишете - ние четем".

Книгите с логото на "Библиотека България" могат да бъдат открити в търговските обекти на книгоразпространителите, онлайн доставчици и в електронната книжарница на издателството: www.biblioteka-bulgaria.bg

Pop & Rock Meets Jazz Project
Славена Даскалова и Петър Петров

Още

Музикалният проект Pop and Rock Meеts Jazz отбеляза 10 години

Музикалният проект Pop and Rock Meеts Jazz отбеляза 10 години

Проектът започва работа като дуо през август месец 2011 година около фестивала Аполония - Созопол и се състои от музикантите Петър Петров (Jazz Orpheus) и Славена Даскалова. Идеологията на "Pop & Rock Meets Jazz" се крие в популярни поп и рок хитове, пречупени през светлината на джаза и модерния фюжън.

Разнообразието на стилове придава още по-голяма палитра от импресии, а именно bossa nova, swing, blues, funky, преминавайки с музика от '80 години до наши дни. Въпреки крехката си възраст дуото печели много последователи и продължава да пленява сърцата на публиката с неповторимото си звучене. През последните две години към проекта се присъединяват Денис Гоев тромпет и Лазар Бенов ударни.

"Pop & Rock Meets Jazz" вече има едно национално турне зад гърба си, награда от фестивала за "Нова Българска Поп и Рок песен" за "Дебют в Поп и Рок музиката" с песента "Искам да вярвам" по текст и музика на Славена Даскалова, както и многобройни концерти и участия във фестивали на територията на страната ("A to Jazz", "Перелик Еко Джаз Фест", "Есенен салон на изкуствата - Перник", "Музика под звездите" и др.).

Славена Даскалова (Снимка: Личен архив)

Славена Даскалова

Още

Славена Даскалова с мелодичен рок за страстта към моторите

Славена Даскалова с мелодичен рок за страстта към моторите

Славена Даскалова започва образованието си в град Плевен и още от ранна възраст демонстрира артистичните си дарби, участвайки в различни балетни постановки и детски модни ревюта. На 16 години участва в популярния конкурс за млади изпълнители "Хит минус 1", след което записва и първите студийни проекти. Следват многобройни участия на различни сцени в град Плевен.

През 1996- та година е приета в музикалната академия СИАНО и заминава за Италия, където участиятa продължават на различни сцени и в модни ревюта като певица, включително като гост-изпълнител на конкурса "Re e Regina del castello", проведен в Санто Стефано Д"Авето - Генуа и излъчен пряко по TELE-GENOVA - Италия.

През следващите 4 години продължават и студийните проекти в Радио Донна, както и съвместни записи с DJ Роберто Пинна. Завръща се в България през 1999 година, когато започва да учи в НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за драматичен и музикален театър. Участва в различни продукции включително филма "Ад либитум" (продукция на БНТ), музикални спектакли "Момче за продан", "Прослушване" с режисьор проф. Б.Атанасова и в "Новата примадона" - режисьор проф. Н. Сейкова и в "Спящата красавица".

През 2003-та записва песента "Да започнем отначало" с аранжимент на Емил Бояджиев и специалното участие на Венци Благоев, и песента "Внимавай!" - музика и текст Явор Кирин, аранжимент Емил Бояджиев в студио "HITHOUSE", които се излъчват по различни национални радиостанции.

През декември влиза в класацията "BG ТОП 100" с песента "Внимавай!". Следват многобройни участия на различни сцени из страната с групите "Bangs", "Drinks", "Да!", както и много други различни музикални проекти. Понастоящем работи заедно с артиста Jazz Orpheus над различни музикално-сценични продукти.

Петър Петров (Снимка: Личен архив)

Jazz Orpheus (Петър Петров)

Jazz Orpheus (Петър Петров) започва музикалните си изяви още в 1 клас с 2-ра награда от регионален конкурс по китара в родния си гр. Ямбол. Тогава започват и уроците по цигулка и солфеж в музикална школа. Следват участия в различни концерти, както и самостоятелни.

Печели призове в различни конкурси, между които една 2-ра, една първа и две специални награди в конкурси по цигулка. Участва в турнета с детския цигулков оркестър към читалище "Съгласие" град Ямбол, до Германия, Унгария и Белгия.

През 1997 продължава обучението си в НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" гр. Бургас с цигулка. Две години по-късно влиза във ВИГ Орфей, където продължава развитието си като китарист. Следват призове от конкурси с цигулка, камерна музика, конкурси за авторска музика. Участва в 6 поредни издания на фестивала "Бургас и морето". През 2001 е концертмайстор и солист на училищния оркестър, както и на международния оркестър към "Есенни кореспондеции" Баден-Баден - Бургас 1999. През 2002 е приет в НМА "Проф. Панчо Владигеров" с цигулка.

Тук са и първите сериозни срещи с джаз музиката. Участва в различни концерти с джаз музиканти като Христо Йоцов, Милчо Левиев, Венци Благоев, Димитър Димитров, Юлиян Янев и др. След известно време променя изцяло музикалната си насоченост и работи само в джазовите среди.

В последствие участва в различни групи включително "Mango Duende", "Blue Hour" заедно с певеца Алекс Линарес. Организира авторски концерти съвместно с пианиста Юлиан Янев. Участва като гост-музикант в различни групи и на различни сцени. Работи като студиен музикант във Vinyl studio, където записва за Етиен Леви, Деси Добрева, Хале Казак и др.

В рамките на благотворителното събитие "24" Pop&Rock meet Jazz ще изпълнят техни авторски парчета от предстоящия албум на групата.

Всичко за Pop & Rock Meets Jazz Project можете да следите - ТУК

Ива Спиридонова (Снимка: Личен архив)

Ива Спиридонова е родена в Кюстендил. Висше образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски" като магистър "Старобългаристика", бакалавър "Българска филология" и бакалавър "Връзки с обществеността и реклама". Живее в София, пише поезия и критика, редактира, промотира и рецензира книги, организира представяния на други автори, събития и литературни четения в София и страната. Съосновател на движението "Нова Асоциална поезия", член на "Асоциация на младите български писатели".

В началото на 2018 г., заедно с поета Симеон Аспарухов основават Издателство "Библиотека България", с фокус върху съвременната българска литература.

"Думите МИ", издадена през 2016 г. е дебютната ѝ книга с лирика (изд. "Фабрика за книги") носи името на блога ѝ в социалната мрежа и достига пето място в националния конкурс "Моята любима книга", 2016, раздел "Поезия", а през 2018 г. книгата е номинирана за Националната литературна награда за поезия "Усин Керим", Чепеларе.

През септември 2018 г. излиза от печат втората ѝ книга с поезия - "Детайли" (изд. "Библиотека България"), а през 2019 г. същата е номинирана в четвъртото издание на конкурса за литературната награда "Ваня Константинова".

През 2020 г. със стихотворението си "Довиждане до другия живот" печели специална награда в Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов", Кюстендил.

"От мен до другото безсмъртие" (изд. "Библиотека България"), е третата ѝ поетична книга, с редактор Камелия Кондова, издадена с подкрепата на Министерство на културата по програма "Помощ за книгата" през декември 2020 г. В същата година Ива Спиридонова повторно е номинирана за Националната литературна награда за поезия "Усин Керим", Чепеларе.

Симеон Аспарухов (Снимка: Личен архив)

Симеон Аспарухов е роден в София. Като ученик е бил репортер в студентското радио "Га-га", към БНР "Христо Ботев". Изучава психология във Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий", по-късно се квалифицира като данъчен и митнически посредник в "Търговско-промишлена палата". Дебютната му книга с поезия носи името "Дни за обичане" (2017) и е една от номинациите в категория "Поезия" за наградата "Южна пролет", Хасково, 2018.

В следващата година в поетичен проект с поета Емилиан Примов издават обща книга-диалог, озаглавена "Говорим за Нея" - проект, изцяло в полза на благотворителната каузата "Дари надежда на Сияна". Участва неколкократно като разказвач в радио-романи, излъчени на честотите на БНР "Христо Ботев". През 2019 г. заедно със Станислава Пирчева-Ава, води рубриката "Разхвърлян Ум" в предаването "Нощен хоризонт" в БНР, програма "Хоризонт", паралелно поддържа поредицата "Това е България" в месечното двуезично списание "Fly Guide".

През 2018-та година, заедно с Ива Спиридонова основава Издателство "Библиотека България". Редактор е на книги от съвременни автори, пише ревюта и представя артисти от различните изкуства в сайта на "Библиотека България" и в платформата "Тетрадката.ком". Кореспондент на "Културни новини". Член на Съюза на българските писатели. "Приказка само за теб" е последната книга на Аспарухов, която излиза в началото на януари 2021.

Книгата е втори благотворителен проект, в който авторът се включва, като част от приходите отиват за подпомагане на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Неин редактор е поетесата Маргарита Петкова. "Приказка само за теб" е една от десетте номинации за наградата "Христо Фотев", Бургас, 2022.

Боряна Маноилова (Снимка: Личен архив)

Актрисата Боряна Маноилова завършва НАТФИЗ в класа на проф. д- р Атанас Атанасов през 2019 г.

Участия в кино и телевизия:

2021 So Far So Good, Short Film, Director: Maria Pawlikowska, Production Companies: Pinzutu, Mother pictures, London Film School, Роля: Elena
2020 Късата Клечка, Пълнометражен Филм, Режисьор: Димитър Петков, Продуцентска компания: ARS Digital Studio, Роля: Неда
2019 Засукан Свят, Пълнометражен Филм, Режисьор: Мариус Куркински, Продуцентска Компания: ARS Digital Studio, Роля: Тота
2019 Keeping Faith, BBC TV Series, Director: Pip Broughton, Production Company: BBC, Роля: Diana Stafaniuk
2017 The Bra, Feature Film, Director: Veit Helmer, Production Company: Veit Helmer Filmproduktion, Role: Mira
2017 Gomorrah, TV series, Director: Claudio Cupellini, Production Company: Cattleya, Роля: Elvana

Участия в театър:

2021 Коприна, Роля: Японското момиче, Режисьор: Диана Добрева, Драматичен Театър Пловдив.
2020 Серотонин, Роля: Юзу, Режисьор: Крис Шарков, Театър Азарян.
2020 Катастрофа, Роля: Тя, Режисьор: Антон Угринов, Театрална Работилница СФУМАТО.

Номинации и награди:

Номинация за Дебют, Национални Награди Икар 2021, за ролята на Юзу, постановка "Серотонин", театър Азарян, режисьор Крис Шарков.
Участие на Ljubljana International Film Festival 2019, с Немския Пълнометражен Филм "The Bra".
Участие на 31st Tokyo International Film Festival 2018, с Немския Пълнометражен Филм "The Bra".
Награда на Италианско Списание "FreeTime", категория "People of the Year" 2018.

Още

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

Още

Робърт Хайнлайн: Няма опасни оръжия, има само опасни хора

Робърт Хайнлайн: Няма опасни оръжия, има само опасни хора

Още

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

Още

"Аристократът" от Пенелъпи Уорд е страстно изкушение със синя кръв (откъс)

"Аристократът" от Пенелъпи Уорд е страстно изкушение със синя кръв (откъс)

Още

"Безумие и слава" от Тим Уайнър и отношенията между Русия и САЩ днес (откъс)

"Безумие и слава" от Тим Уайнър и отношенията между Русия и САЩ днес (откъс)

Още

"Без паника" от Нийл Геймън или всичко, което искате да знаете за "Пътеводител на галактическия стопаджия" (откъс)

"Без паника" от Нийл Геймън или всичко, което искате да знаете за "Пътеводител на галактическия стопаджия" (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Маргарита Маркова - Гита събира творбите си в изложбата "Преображения"

Изложбата е част от съпътстващите събития на Международното биенале на стъклото 2023 в "Квадрат 500"

"Театър за младите" в Театрална работилница "Сфумато"

Акцията ще представлява ателие под формата на малко театрално училище, чиято цел ще бъде да въведе участниците в театралния свят

Победителите във фотоконкурса на National Geographic ще бъдат отличени на специално събитие "Фотографите отблизо"

Членовете на забележителното жури Владислав Терзийски и Иво Данчев ще споделят любопитни истории от творческия си опит в разговор на живо, воден от Владимир Карамазов, а специалният гост – фотографът на National Geographic Ейми Витале, ще представи презентация на тема "Нови подходи във фоторазказа"

Вижте Flexible Horizons от Франсиско Монтоя Касарес

Изложбата е до 28 септември 2023 в галерия Little Bird Place

Билетите за спектакъла "Коварство и любов" от Фридрих Шилер вече са в продажба

Това е втората премиера за сезон 2023/2024 на Голяма сцена в Народния театър. Премиерните дати са 11 и 12 ноември

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Изложбата е от 29 септември до 22 октомври 2023 в Националната галерия/Софийски арсенал . Музей на съвременното изкуство