Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Алтернативна Сцена - Заедно отвъд границите" ще превърне парковата зона около Панчарево в арт сцена

ПЪРФОРМАНС ФЕСТИВАЛ

"Алтернативна Сцена - Заедно отвъд границите" ще превърне парковата зона около Панчарево в арт сцена

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника, ще бъдат представени интересни танцови и пърформанс представления и артинстлации с вход свободен за всички посетители

Снимка: Грег Дън

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника и бившия плаж на язовир Панчарево край София, ще се осъществи дебютното издание на танцовия фестивал "Алтернативна Сцена - Заедно отвъд границите" с вход свободен.

Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще се състои в три активни етапа - отворена покана към младежи, които имат желание да се включат в програмата, чрез участие в открити репетиции и уъркшоп по сайт-спесифик пърформанс (от 12 до 14 септември); отворени репетиции на всички участващи артисти (от 8 до 16 септември), както и същинската част на събитието - двудневно събитие на открито в дните 17 и 18 септември, което ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежите.

Фестивалът "Алтернативна сцена", който е колаборация между танцовите компании "БодиМелд", "Атом Театър" и неформалната група "ПИК - Платформа за импровизация и композиция" има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево.

Снимка: Грег Дън

Още

STEAM ROOM: Работейки с тези деликатни материи танц, хореография, културна среда и хора, кипене винаги има

STEAM ROOM: Работейки с тези деликатни материи танц, хореография, културна среда и хора, кипене винаги има

Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона.

Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които, за голяма част от традиционните му посетители, все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел, чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро.

Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде представена и миниатюра на Available Collective - импровизационна компания базирана в Англия и Чехия с танцьори Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.

В рамките на фестивалната част на инициативата, хореографите и водещи Зорница Стоянова от "БодиМелд" и Дорина Пунчева, от "Атом Театър", също така, ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София - атрактивно танцово представление на открито.

Дългосрочна цел на организаторите на "Алтернативна сцена" е събитието да се превърне в годишен фестивал, който да развива и обогатява съвременната танцова сцена в България, чрез привличане на артисти от национално и международно ниво. Ние искаме да направим едно живо изкуство в паркова среда, до което всеки ще има възможност да се докосне напълно свободно и без граници.

Всяка година фестивалът ще променя темата и ще кани различни български и чуждестранни танцови и пърформанс компании като партньори. "Алтернативна сцена" е уникален с това, че подкрепя създаването на оригинален културен продукт, който комбинира танцовото изкуство и природната среда", споделят организаторите на дебютното издание от формация "БодиМелд".

Фестивалът "Алтернативна Сцена - Заедно отвъд границите" се осъществява с подкрепата на Столична община - Столична програма "Култура".

За участниците:

"БодиМелд" създава танцови спектакли, и платформи, които подпомагат развитието на независими хореографи и танцьори в САЩ от 2007 до сега, а в България от 2020. Мисията на "БодиМелд" е чрез партньорства и колаборации с артисти и компании от цял свят да допринася за развитието и сътрудничество в местната и световната сфера на танцовото изкуство.

"Ние работим за устойчива танцова общност и подкрепяме независими танцови артисти на местно и международно ниво. Ценим обмена на идеи и споделянето на методологии и организираме множество резидентски програми и артистични обмени.

Подкрепяме изследователския процес и експеримент в областта на танца както на сцената, така и на организационно ниво. Стремим се да създадем отворена общност, която подкрепя артистите. Темите за оцеляването на артистите в сложния политически климат са особено важни за нас и нашите платформи винаги адресират проблемите на сегашното време.

Чрез нашите програми ние също се надяваме да популяризираме "експерименталния" или "нов" танц и пърформанс, като го направим по-достъпен и разбираем за публиката.

Официален уебсайт: www.bodymeld.org

АТОМ THEATRE

Още

Изкуството среща танца в ATOM ХОРЕОГРАФСКИ СЕРИИ #1

Изкуството среща танца в ATOM ХОРЕОГРАФСКИ СЕРИИ #1

АТОМ THEATRE е компания базирана в България, работеща в областта на съвременния танц и сайт спесифик изпълнение. Групата е сформирана през 2011 г. и оттогава взема участие в различни платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Македония, Гърция, Чехия, Черна гора, Румъния, Франция, Сърбия, Хърватия, Испания. През 2017 г., Атом създава международна платформа за млади хореографи, наречена ATOM Choreographic Series.

"Мисията ни е умишлено да създадем благоприятни условия за младите съвременни танцьори да растат, да се развиват професионално и да откриват творческата си идентичност. Стремежите ни разширяват съвременното танцово изкуство в България, създават приобщаваща среда и запознават повече танцови артисти със съвременния танц като средство за изразяване. Официален уебсайт: https://atomtheatre.info/

ПИК - Платформа за импровизация и композиция

Платформа за импровизация и композиция (ПИК) е група от професионални изпълнители и хореографи в сферата на съвременния танц и пърформанс с фокус към импровизационните техники за сцена. Групата в момента се състой от Ивайло Димитров, Силвия Чернева, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева, Николай Бързаков, Саша Кръстарска, Ина Георгиева-Евтимова и музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков.

За хореографи и водещите на ателие:

Дорина Пунчева

Дорина Пунчева (Снимка: Личен архив)

Дорина е професионална българска танцьорка с повече от двадесет години опит на танцовата сцена. От 2018 г. е официален танцьор и сътрудник на ATOM Theatre.

Дори участва в ATOM представления като: "Кукери", "Cold", "Crave", "I Want", "Loop" и др. Нейната страст към танците е от 4-годишна възраст на Дори, когато започва първите си танцови класове по модерни танци. По-късно завършва бакалавърска степен по танцово изкуство в НАТФИЗ с танцов театър.

Зорница Стоянова

Зорница Стоянова (Снимка: Личен архив)

Зорница Стоянова(САЩ/РБ) е награден хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 г. завършва Bennington College със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести в Филаделфия, САЩ където продуцира и представя спектакли и видео под името BodyMeld/БодиМелд. От 2020г. живее напълно в София, България и продължава да ръководи проектите на БодиМелд в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя.

Още

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

Представлението и AndroMeda е поръчано и представено от престижния Philadelphia Museum of Art (2020), а соло спектакъл Explicit Female е награден с Филаделфийската награда за съвременен танц "Rocky". Стоянова представя сценичните си работи в САЩ, България и Франция. Част от местата са St. Marks Church, в Ню Йорк Сити, Live Arts Festival във Филаделфия, ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в София, Wanted Festival в Рен, Франция. Канена е на хореографски резиденции в Полша, Румъния, САЩ и България (Дерида Денс).

Най-влиятелните й учители са Deborah Hay, Meg Stuart, Ishmael Houston Jones, и Danny Lepkoff. Като изпълнител е танцувала за Eiko & Koma, Boris Charmatz, Cie. Willy Dorner, Lionel Popkin и други. Нейните танцови филми са участвали във фестивали в САЩ, Мексико, Аржентина, Уругвай, България, Ирландия, Германия и Бангладеш.

Зорница е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Като BodyMeld тя продуцира "Current: an evening of art and dance" и "Dance Cinema Projects" от 2007 до 2011. От 2014 насам организира "Get What You Need", сбирка/уъркшоп за хореографи, която от 2 години прераства в 8-месечна резиденция за независими хореографи във Филаделфия. Прави множество партньорства и създава резиденции и разменни начала както с индивидуални артисти от целия свят така и с организации като Movement Research, NYC; Art Station Foundation, Poland; Philadelphia Dance Projects, USA; The Fidget Space, USA; Mascher Dance, USA; и други.

Тя преподава "Техника за импровизационно изпълнение", "Танц за камера" и "Композиция" във Филаделфия, Франция, Унгария, родната си България, а сега и виртуално. Зорница пише периодично за thINKingDANCE.net, където е редактор, а като майка на два деца продължава да работи за популяризирането на нуждите на родителите артисти в сценичната индустрия. 

 "БодиМелд" - инновативност в съвременната хореография:
 Website | Facebook | Instagram | Vimeo

Още

Опашка за билети за фестивала  "Сцена на кръстопът"

Опашка за билети за фестивала "Сцена на кръстопът"

Още

"Панаир на куклите" - 20 години Международен фестивал за уличен и куклен театър

"Панаир на куклите" - 20 години Международен фестивал за уличен и куклен театър

Още

Сливенският драматичен театър открива новия си сезон с пиесата „Дездемона“

Сливенският драматичен театър открива новия си сезон с пиесата „Дездемона“

Още

"Талант" от Захари Карабашлиев с премиера и в София на 16 октомври

"Талант" от Захари Карабашлиев с премиера и в София на 16 октомври

Още

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Още

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Банкси пита феновете си къде да представи изложбата си "Изрежи и бягай"

През юни изложбата, която обхваща 25 години графити, правени с шаблони, беше открита в Галерията за модерно изкуство (GoMA) в Глазгоу

Първи по рода си графитен фест "Art in the park" ще се проведе в старозагорския парк "Артилерийски" тази събота

Малки и големи ще имат възможността да се запознаят с техниките за създаване на графити

Отличеният с Икар "НОНУМЕНТ 1.0" се завръща при Чинията на Бузлуджа

Интерактивният пърформанс ще се проведе в три поредни дни с общо пет представления

Банкси открива изложба в Глазгоу

Експозицията "Cut & Run" в Галерията за съвременно изкуство в града е била официално утвърдена от тайнствения артист и е първата му официална индивидуална изложба от 14 години