Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Важно е да бъдем заедно, да сме народ, а не просто население, каза режисьорката Бина Харалампиева

ТРАДИЦИИ И ТЕАТЪР

Важно е да бъдем заедно, да сме народ, а не просто население, каза режисьорката Бина Харалампиева

Тя поставя драматизация по романа на Иван Вазов "Под игото", направена от Юрий Дачев

Режисьорката Бина Харалампиева (Снимка: БТА)

Важно е да бъдем заедно, да сме народ, а не просто население. Това се опитваме да кажем с нашето представление "Под игото" във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров", каза режисьорката Бина Харалампиева на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Варна.

В Пресклуба на БТА във Варна официално се представя броят на списание ЛИК, посветен на Международния театрален фестивал „Варненско лято". На снимката: Бина Харалампиева и Георги Лозанов (Снимка: БТА)

Тя поставя драматизация по романа на Иван Вазов, направена от Юрий Дачев.

Премиерата е на 19 и 21 септември и с нея ще започне новият сезон на театъра във Варна.

В Пресклуба на БТА във Варна официално се представя броят на списание ЛИК, посветен на Международния театрален фестивал „Варненско лято" (Снимка: БТА)

Да правиш Вазов е мисия, а "Под игото" е два пъти мисия, смята Харалампиева, която си е поставила две свръхзадачи при поставянето на спектакъла. Едната е да се опита да накара голяма част от публиката да заобича себе си. "Българите в момента имат най-жестока нужда да се харесват, да се сдобрят със себе си, да се заобичат и това може да се случи в театъра", смята тя и добавя, че тази мисия остава най-важната за нея и екипа.

В Пресклуба на БТА във Варна официално се представя броят на списание ЛИК, посветен на Международния театрален фестивал „Варненско лято". На снимката: директорът на БТА Кирил Вълчев, Бина Харампиева и актьорът Иван Юруков (Снимка: БТА)

Още

Бина Харалампиева открива театралния сезон във Варна с "Под игото"

Бина Харалампиева открива театралния сезон във Варна с "Под игото"

Втората й свръхзадача в спектакъла е зрителите да се смеят и да плачат, също както артистите са го правили на репетициите. "Нужно ни е това вълнение, то събира един народ заедно", каза Харалампиева и подчерта, че то е важно, защото живеем във време, в което сме разделени и се ненавиждаме. "Трябва да се опитаме да намерим нещо, което да събере надеждата на тоя народ, а в театралната зала зрителите се вълнуват по един и същ начин и не се интересуват кой на кого симпатизира", посочи тя.

Иван Юруков (Снимка: БТА)

Още

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

По думите й романът "Под игото" звучи изключително съвременно и не е отдалечен от нас, а ние почти не сме се променили и продължаваме да имаме същите недостатъци и достойнства. "Делим се на две. От една страна са лудите, всеотдайни и обичащи нацията, а от друга - внимателните към това интересът на нацията да не наруши техния", смята тя и добавя, че тези характерни белези в романа и в постановката са много живи и истински. Друго важно за нея е опитът да бъдем свободни, който правят героите на романа.

Актьорът Богдан Бухалов (Снимка: БТА)

"Преди 33 години ние направихме същото, опитахме се да бъдем наистина свободни и всички детски болести от онова време са подобни на това, през което е минал народът, когато е организирал въстание. Това се опитваме да разкажем - колко малко сме се променили и колко важно е да бъдем заедно и да бъдем народ, а не просто население", посочи тя.

Режисьорката сподели още, че не разбира защо мнозина смятат, че архаичният език от романа е непонятен за децата.

"Мисля, че мисия на учителя е той да стане любим и вкусен за децата, както стана за актьорите в спектакъла.

Актьорът Стоян Радев (Снимка: БТА)

Още

Бина Харалампиева поставя "Една испанска пиеса" в Малък Градски Театър "Зад канала"

Бина Харалампиева поставя "Една испанска пиеса" в Малък Градски Театър "Зад канала"

Те са толкова млади, а се бореха да запазим някои архаични фрази, които успяха да направят живи", сподели Харалампиева. Тя каза, че в екипа си дават сметка, че ще говорят за първия прекрасен български роман с публика, голяма част от която не го е чела и това е направило мисията им още по-важна и голяма, но подчерта, че драматизацията на Юрий Дачев е великолепна и в постановката са намерили директен път към зрителите.

Спектакълът "Под игото" е реализиран с художничката Свила Величкова и композитора Асен Аврамов. В ролите влизат актьорите Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Христина Джурова, Николай Божков, Константин Соколов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Валентин Митев, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Симеон Лютаков, Габриела Боева, Гергана Арнаудова.

Още

Христо Шопов: Добре е да се познават филмите, които носят отпечатъка на времето

Христо Шопов: Добре е да се познават филмите, които носят отпечатъка на времето

Още

Авторката на пиесата "Хага" Саша Денисова пристига за постановката на Галин Стоев в Народния театър

Авторката на пиесата "Хага" Саша Денисова пристига за постановката на Галин Стоев в Народния театър

Още

Идва новият сезон на Театър 199

Идва новият сезон на Театър 199

Още

Христо Мутафчиев с нов моноспектакъл в Народния театър - " Боже мой" от Теа Денолюбова

Христо Мутафчиев с нов моноспектакъл в Народния театър - " Боже мой" от Теа Денолюбова

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера представя "Валкюра" от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

На сцената на фестивалния театър "Нойшванщайн" публиката ще види постановката, чиято премиера се състоя в София през юли 2023 г., под режисурата на Пламен Карталов - един от най-търсените Вагнерови режисьори

Оперната прима Диана Дамрау пристига в София с цялото си семейство

Звездата на Метрополитън опера с концерт в зала „България“ на 8 октомври

"Лакомият змей" е премиерният спектакъл за деца на плевенския театър

Първите премиерни представления на "Лакомият змей" са днес от 11:00 и от 13:00 часа в камерна зала. През октомври спектакълът ще има нови срещи с детската публика

Националният музикален театър вдига завесата за нов творчески сезон

Откриването е с премиерата на концерт-спектакъла "Приказка за виенския валс"

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

На 10 октомври спектакълът на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда "Премио" за 2017 г. Йерней Лоренци ще бъде представен на фестивала

Стоян Радев поставя за първи път у нас пиеса на Тед Чанг за замисления поглед на Вселената

Моноспектакълът "Издишване" е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби, а премиерата е на 27 септември в Театър 199