Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина режисьорът и дългогодишен директор на Варненския куклен театър Злати Златев

IN MEMORIAM

Почина режисьорът и дългогодишен директор на Варненския куклен театър Злати Златев

Поклонението ще се състои на 20 май в ритуалната зала на гробищния парк "Тополи" във Варна.

Cнимка: ДКТ - Варна

На 84-годишна възраст почина режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна, съобщават от културния институт.

Поклонението ще се състои на 20 май в ритуалната зала на гробищния парк "Тополи" във Варна.

Злати Златев е завършил куклено актьорско майсторство, а по-късно и режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". От 1982 до 1990 г. е директор на Кукления театър в Сливен, а от 1991 до 2007 г. е директор и режисьор на Варненския куклен театър. Ръководи и Международния куклен фестивал "Златният делфин". Член е на Управителния съвет на Българската асоциация за театър.

Злати Златев е режисьор на над сто постановки у нас и в чужбина, припомнят от трупата във Варна. Поставял е спектакли в почти всички български театри, както и в Германия, Полша, Хърватска, Русия, Мексико, Сърбия. С негови постановки много български трупи са гостували на международни фестивали и са печелили престижни награди.

Сред знаковите му сценични творби са "Веселите петлета", "Максимка", "Славеят и розата", "Любов, любов", "Най-щастливият човек", "Малкият принц", "Дама Пика", "Ура за Людовик ХVI", "Новите приключения на Бубу", "Косе Босе", "Златка Златното момиче", "Румето и старият лъв", "Рибарят и златната рибка", "Кучето, което не знаеше да лае".

Носител е на орден "Кирил и Методий" ІІ степен, пет пъти е получавал годишни награди на Съюза на артистите в България за режисура, има призове от Международния куклен фестивал "Златният делфин", няколко пъти му е присъждана Награда "Варна". През 2020 г. получава наградата на "Акт-Унима" за цялостен принос към българското куклено изкуство.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакли от Испания, Финландия и Гърция във втория уикенд на One Dance Festival

Фестивалът за танц и пърформанс продължава с испански фолклор, воугинг и женски чар

Премиера на операта "Норма" на сцената на Старозагорската опера

Спектаклите ще се състоят на 16 и 17 май от 19.00 часа на сцената на операта

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа

Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове

Верена Билингер и Себастиан Шулц: Изкуството позволява да отворим разговор за трудните теми

Те представят утре вечер танцовия спектакъл hip piece в рамките на Международния фестивал за съвременен танц "Антистатик", който се открива днес

Пищност, настроение и динамика очакват публиката с "Любов, шампанско и... още нещо" във вторник

За диригентския пулт на оперетната гала в Бургаска опера - Бургас на 14 май застава маестро Димитър Косев

"Венецианският търговец" на Шекспир: нов превод и съвременни сценични интерпретации

Среща-разговор с участието на проф. Александър Шурбанов, проф. Бойка Соколова и проф. Кирилка Ставрева, модериран от Явор Гърдев