Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното на 11-ото издание на кинофестивала "Златната липа"

КИНО НАГРАДИ

Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното на 11-ото издание на кинофестивала "Златната липа"

"Ели Скорчева е изключителната българска актриса. Тя е достоен гост и носител на нашата специална награда...", съобщи директорът на фестивала Магдалена Ралчева

Ели Скорчева взе Голямата награда за най-добра женска роля на Киновестивала в Карлови Вари (Снимка: Личен архив)

Още

Триумф на българското кино: "Уроците на Блага" спечели "Кристален Глобус"

Триумф на българското кино: "Уроците на Блага" спечели "Кристален Глобус"

Актрисата Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното на 11-ото издание на кинофестивала "Златната липа" 2024. Това съобщи пред БТА кинорежисьорът Магдалена Ралчева, директор на фестивала.

"Ели Скорчева е изключителната българска актриса. Тя е достоен гост и носител на нашата специална награда, защото е дала своя невероятен принос в българското кино и то само загуби, че през последните близо 30 години тя отказа да се снима.

Радвам се, че във филма "Уроците на Блага" тя се върна блестящо и ще можем да видим нейното изпълнение и в конкурсната програма на фестивала", посочи Ралчева.

Кадър от филма "Уроците на Блага", реж. Стефан Командарев

"Филмите, които отсяхме в селекцията на фестивала тази година, са изключително силни, много интересни, което означава, че изминалата година е била добра за европейските кинематографисти", отбеляза Магдалена Ралчева. Тя подчерта, че 18 нови български филма ще бъдат представени на "Златната липа" 2024.

"Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми", каза основателят на фестивала Магдалена Ралчева. И коментира, че за втори път в историята на фестивала с ленти от цяла Европа ще се състезават два български филма.

Единият е "Уроците на Блага" (2023), който нашумя и с факта, че попадна в селекцията за чуждоезичен филм на наградите "Оскар" и се превърна във втория български филм след "681 - Величието на хана", прожектиран по кината в САЩ.

Вторият български филм от конкурсната програма е "Защото обичам лошото време" (2023) на режисьора Яна Лекарска.

В конкурсната и извънконкурсната програма тази година са включени 45 филма от 18 европейски страни. Беше ни изключително трудно да структурираме цялата програма, защото селектираните филми са на много високо ниво и държим всеки от тях да има поне две прожекции, за да не се налага зрителите да избират от кое заглавие да се лишат", коментира директорът на "Златната липа".

Владимир Михайлов и Неда Спасова във филма на Яна Лекарска "Защото обичам лошото време"

Още

"Уроците на Блага" влезе в официалната селекция на Romе Film Fest

"Уроците на Блага" влезе в официалната селекция на Romе Film Fest

"Акцентът, който се забелязва в творчеството на европейските кинотворци през тази година е темата за оцеляването на семейството в съвременния свят. Семейството е все по-лесно ранима клетка, все по-податлива на разпадане.

Изправен пред многобройните изкушения в живота, съвременният човек трудно успява да съхрани семейните ценности. Сякаш героите във всички тези филми се борят със собствените си демони, със страховете си - за да оцелеят те, да оцелеят семействата им по някакъв начин. Темата за семейството винаги е била във фокуса на европейското кино, но тази година е особено ярко изразена", смята Магдалена Ралчева.

Извън филмовата програма тази година е включена изложба картини от актьора Калин Сърменов, а кинокритикът Божидар Манов ще представи новата си книга с разкази "Тъжни хора".

Прожекциите от програмата на "Златната липа" 2024 отново ще бъдат в три зали - основната ще бъде концертната зала на старозагорската опера. Другите две зали са в Културен център "Стара Загора" и в Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Входът за прожекциите от програмата на "Златната липа" отново ще бъде безплатен благодарение на партньорството и подкрепата на Община Стара Загора.

Още

Калин Сърменов показва в изложба "Светлата страна на нещата"

Калин Сърменов показва в изложба "Светлата страна на нещата"

Още

Близо 40 филма са включени в извънконкурсната програма на "Златната липа" 2024

Близо 40 филма са включени в извънконкурсната програма на "Златната липа" 2024

Още

Васил Банов е носителят на специалната награда на "Златната липа"

Васил Банов е носителят на специалната награда на "Златната липа"

Още

"Защото обичам лошото време" с Владимир Михайлов и Неда Спасова - с романтичен видеоклип към саундтрака

"Защото обичам лошото време" с Владимир Михайлов и Неда Спасова - с романтичен видеоклип към саундтрака

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джефри Райт се присъединява към втория сезон на "The Last of Us"

Оригиналният сериал на HBO е базиран на видеоиграта "The Last of Us", където историята се развива двадесет години след унищожаването на съвременната цивилизация

Шон Бейкър: Трудът на секс работничките трябва да бъде уважаван и декриминализиран

Бейкър е първият американски режисьор от 2011 г. насам, спечелил приза в Кан

Филм на режисьора Павел Г. Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Копродукцията на България и Италия "Безветрие" е част от състезателна програма "Проксима" заедно с още 12 филма

18 нови български филма ще представи "Златната липа" 2024

"Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми", казва основателят на фестивала Магдалена Ралчева

"Черно куче" на китайския режисьор Гуан Ху спечели конкурса "Особен поглед" в Кан

Сценарият разказва за човек, освободен от затвора, който се връща у дома в отдалечен град в Китай, за да го отърве от бездомни кучета пред Олимпийските игри, на се сприятелява с едно от тях

"Златна палма" за късометражен филм бе присъдена на "Човекът, който не можеше да остане безмълвен"

Действието се развива на 27 февруари 1993 г., край село Стрпци, в Босна и Херцеговина