Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Близо 40 филма са включени в извънконкурсната програма на "Златната липа" 2024

ФИЛМОВ МАРАТОН

Близо 40 филма са включени в извънконкурсната програма на "Златната липа" 2024

Зрителите на "Златната липа" ще имат възможността да гледат в извънконкурсната програма и близо 4-часовия филм на именития турски режисьор Нури Бегле Джейлан "Сухи треви" (2023)

Близо 40 филма ще бъдат представени в извънконкурсната програма в тазгодишното издание на филмовия фестивал за ново европейско кино "Златната липа" (Снимка: Павлина Дудева/ БТА)

Близо 40 филма ще бъдат представени в извънконкурсната програма в тазгодишното издание на филмовия фестивал за ново европейско кино "Златната липа".

Това съобщи директорът на кинофорума Магдалена Ралчева, цитирана от БТА. 

"Беше ни изключително трудно да структурираме цялата програма, защото селектираните филми са на много високо ниво и държим всеки от тях да има поне две прожекции, за да не се налага зрителите да избират от кое заглавие да се лишат", коментира тя.

Още

Девет нови филма от Европа влизат в конкурсната програма на „Златната липа“

Девет нови филма от Европа влизат в конкурсната програма на „Златната липа“

Зрителите на "Златната липа" ще имат възможността да гледат в извънконкурсната програма и близо 4-часовия филм на именития турски режисьор Нури Бегле Джейлан "Сухи треви" (2023).

Лентата разказва за млад учител по рисуване, който няколко години работи по разпределение в отдалечено село в Анадола. След неочакван обрат в живота на селото той губи надеждите си да избяга от мрачния живот, в който изглежда е заседнал. Шанс това да се промени му дава срещата с млада учителка.

Сред богатия списък със заглавия на автори от 18 европейски държави са филмите на Уди Алън - френско-британската продукция "Чист късмет" (2023), и на Роман Полански "Дворецът" (2023), който е италианска продукция. "Интересен акцент в извънконкурсната програма са европейски филми с участието на известни холивудски имена", посочи Магдалена Ралчева.

Още

39 филма в извънконкурсната програма на кинофестивала за ново европейско кино "Златната липа"

39 филма в извънконкурсната програма на кинофестивала за ново европейско кино "Златната липа"

Такъв е филмът от Испания и Белгия "На ръба" (2022) с продуцент и изпълнител на главната роля Пенелопе Круз, френският "Жан дьо Бари: Фаворитката на краля" (2023) на режисьора Майуен Льо Беско с участието на Джони Деп и Пиер Ришар, копродукцията между Люксембург и Франция "Господин Блейк на вашите услуги" (2023) на режисьора Жил Льогардиние с участието на Джон Малкович и Фани Ардан, биографичната копродукция между Великобритания и САЩ с участието на Хелън Мирър "Голда Меир: Желязната лейди на Израел", френската криминална драма "Анатомия на едно падане" (2023) на режисьорката Жюстин Трие, италианският филм "Шошана" на известния английски режисьор Майкъл Уинтърботъм и много други.

"Акцентът, който се забелязва в творчеството на европейските кинотворци през тази година, е темата за оцеляването на семейството в съвременния свят. Семейството е все по-лесно ранима клетка, все по-податлива на разпадане. Изправен пред многобройните изкушения в живота, съвременният човек трудно успява да съхрани семейните ценности. Сякаш героите във всички тези филми се борят със собствените си демони, със страховете си - за да оцелеят те, да оцелеят семействата им по някакъв начин. Темата за семейството винаги е била във фокуса на европейското кино, но тази година е особено ярко изразена", смята Магдалена Ралчева.

Лентите ще представят различни теми, различни съдби, различни гледни точки, но обединени от таланта на кинотворците и проблемите на общия ни европейски дом характеризират филмите, които почитателите на кинофестивала ще имат възможността да гледат напълно безплатно, благодарение на подкрепата на община Стара Загора.

БТА припомня, че единадесетото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино "Златната липа" тази година ще се проведе от 1 до 5 юни.

Още

Анри Кулев застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

Анри Кулев застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

Още

Георги Мамалев даде началото на петдневния киномаратон "Златната липа 2022"

Георги Мамалев даде началото на петдневния киномаратон "Златната липа 2022"

Още

Големият победител от Берлинале в извънконкурсната програма на "Златната липа 2022"

Големият победител от Берлинале в извънконкурсната програма на "Златната липа 2022"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Шон Бейкър: Трудът на секс работничките трябва да бъде уважаван и декриминализиран

Бейкър е първият американски режисьор от 2011 г. насам, спечелил приза в Кан

Филм на режисьора Павел Г. Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Копродукцията на България и Италия "Безветрие" е част от състезателна програма "Проксима" заедно с още 12 филма

18 нови български филма ще представи "Златната липа" 2024

"Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми", казва основателят на фестивала Магдалена Ралчева

"Черно куче" на китайския режисьор Гуан Ху спечели конкурса "Особен поглед" в Кан

Сценарият разказва за човек, освободен от затвора, който се връща у дома в отдалечен град в Китай, за да го отърве от бездомни кучета пред Олимпийските игри, на се сприятелява с едно от тях

"Златна палма" за късометражен филм бе присъдена на "Човекът, който не можеше да остане безмълвен"

Действието се развива на 27 февруари 1993 г., край село Стрпци, в Босна и Херцеговина

Филмът "Анора" на Шон Бейкър спечели "Златна палма" на 77-ия кинофестивал в Кан

В отличения филм се разказва за Анора (в ролята Майки Мадисън), млада секс работничка от Бруклин, която преживява историята на Пепеляшка, когато среща и импулсивно се омъжва за сина на руски олигарх