Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа

Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове

Танцов ансамбъл "Здравец" (Снимка: Василка Балевска)

"Европейски музикален фестивал" кани отново столичани на колоритния музикално-танцов спектакъл "Европа танцува" на 17 май (петък) от 18:30 ч. под куполите на "Ларгото" в центъра на града.

Събитието стана традиционна част от програмата на фестивала и вече за осми път ще събере на една сцена представителни младежки танцови ансамбли от София.

Още

Концертът "Европа танцува" на 19 май събира на една сцена най-добрите младежки танцови състави от столицата

Концертът "Европа танцува" на 19 май събира на една сцена най-добрите младежки танцови състави от столицата

Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове.

Основен партньор за концерта е Дом на културата "Средец", който отбелязва 50-годишен юбилей и се представя чрез участието на своите елитни състави: Танцов ансамбъл "Здравец", за чиято подготовка се грижат Георги, Александрия и Божидара Стоянови и Детско - юношески танцов ансамбъл "Средец" с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев.

С изящни изпълнения на свои възпитаници ще се включат също Балетна школа "Маша Илиева" и Балетна студия "Алиса", които също развиват дейността си в ДК "Средец".

Ансамбъл от 144 СУ "Народни Будители" (Снимка: Василка Балевска)

Още

"Европа танцува" на 19 май събира на една сцена най-добрите младежки танцови състави от столицата

"Европа танцува" на 19 май събира на една сцена най-добрите младежки танцови състави от столицата

За доброто настроение на всички ще се грижат и таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения.

Това са Балетна школа "Алегрета" с ръководител Илина Агова, Клуб по спортни танци "Стил" с хореограф и преподавател Анелия Серафимова, Студио за модерен балет "Цветни мечти" (рък. Борислава Бечева-Георгиева и Снежана Бечева), Балетно студио "Макове" с преподавател Евелина Желева, както и Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Изворче", ръководен от Симона Андонова и Радослав Тодоров.

Тазгодишният спектакъл "Европа танцува" ще премине под мотото "За чиста природа", поставяйки като съпътстваща тема опазването на околната среда. Участници в събитието ще бъдат ученици - активисти от Младежка екологична организация "ПанГея", които ще запознаят публиката с възможностите за намаляване на въглеродния отпечатък и малките стъпки, които всеки отделен човек, още от най-ранна възраст, може да предприеме в тази насока.

Водеща на събитието на 17 май ще бъде чаровната певица от Националния музикален театър Елица Красимирова, а автор на сценария е Александър Мутафчийски. Входът за концерта е свободен.

Източник: "Кантус Фирмус"

XXIV-тото издание на "Европейски музикален фестивал" се организира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община. Почетен патрон на форума е г-жа Мария Габриел.

Повече за участниците в концерта "Европа танцува":

Танцов ансамбъл "Средец" към ДК "Средец" е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл "Средец" са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева.

Още

Представителни младежки и детски танцови състави ще забавляват софиянци в спектакъла "Европа танцува"

Представителни младежки и детски танцови състави ще забавляват софиянци в спектакъла "Европа танцува"

Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден "Република България" I степен, Орден "Св. Св. Кирил и Методи" I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие "Златно перо" и др.

Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: "Златно колие" от МФФ в Дижон - Франция, "Златна брадва" - Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал - Лайпциг, Германия и др.

Танцов ансамбъл "Здравец" е създаден през 1984 г. в гр. София. Създатели на ансамбъл "Здравец", са Александрия и Георги Стоянови. Родени през 1957 г., завършили "Академията за музикално и танцово изкуство" в гр. Пловдив, обучавани от най-добрите специалисти в областта на българското фолклорно изкуство те и до днес ръководят един от най-успешните ансамбли в България. Предават своя дългогодишен опит и знания за традиции и обичаи в българския фолклор на малки и пораснали деца.

Още

Концертът "Европа танцува" кани софиянци под куполите на Ларгото

Концертът "Европа танцува" кани софиянци под куполите на Ларгото

Репертоарът на ансамбъл "Здравец" включва танци и хореография от всички етнографски области на България. Всяка една от групите в ансамбъл "Здравец" е в състояние да изнася самостоятелни изяви и концерти на високо професионално ниво. Концертите на ансамбъл "Здравец" се превръщат в празници на народното творчество, на таланта и гения на българския народ, съхранил в продължение на векове своя бит и култура.

С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др. През 2022 ТА "Здравец" взе участие на 6-ти Национален преглед на фолклорните състави и е определен за отличие със званието "Представителен Ансамбъл на CIOFF България"

Балетна студия "Алиса" с художествен ръководител Виктория Стоянова съществува от 10 години към сдружение "Будо клуб Ултра" в София. Там се занимават деца на възраст от 4 до 12 години. Групата е лауреат на конкурса "Орфеева дарба" -2012, 2013 и 2014 години в раздел "Модерна хореография" - златен и сребърен медал. Носител е на отличие за дебют на фестивала "Ритъм в сърцето ми" и на следните награди: Първо място на Фестивала на изкуствата София 2019 в направление съвременната хореография; Второ място на "Младежки фестивал на изкуствата "София твори" - 2019 г.- модерен балет, Първо място в шампионата "Утринна звезда" 2020 г. в направление модерен балет. Участва в различни празници и мероприятия на Столична община.

Балетната школа "Маша Илиева" (Снимка: Василка Балевска)

Балетната школа "Маша Илиева" е създадена през 1995 година. През годините школата завоюва своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници са спечелили множество награди на международни и наши конкурси и фестивали.

Още

„Европа танцува” на 8 май под куполите на Ларгото

„Европа танцува” на 8 май под куполите на Ларгото

Школата е създател и продуцент на над 20 детски танцови спектакъла. Сред най-успешните представления са "Лешникотрошачката" (1999), "Куклената фея" (2000), "Първата Коледа" (2003), "Урок по танц" (2004), "Цветята на малката Ида" (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА "Проф. П. Владигеров" и създател на трупата "Младият балет на България".

Предстояща изява на Балетна школа "Маша Илиева" е участието на възпитаници в постановката "Ариел" на сцената на Софийската опера, която ще се състои на 29 май 2024 г.

Балетно студио "Макове"; Евелина Желева - хореограф; Мариана Георгиева - корепетитор. Студиото има 75 годишна история. Репертоарът е богат и разнообразен. В него, освен класическите, са включени и танци, изразяващи богатите чувства на съвременното дете. Биографията на БС "Макове" е изпълнена с много творчески търсения, с много емоционалност и красота, с упоритост, ентусиазъм и труд, с много любов, вяра и желание. Изявите на състава у нас и в чужбина, както и положителните отзиви от публиката и от специалисти са доказателство за високите художествени постижения на ръководители и възпитаници през годините.

И днес, порастнали възпитаници на БС "Макове" танцуват на сцените в страната и чужбина.За голяма част от тях балетното изкуство се превръща в съдба и професия.

Днес традициите на Балетно студио "Макове" се продължават от неговата възпитаничка - хореографът Евелина Желева и Мариана Георгиева, корепетитор с 40 годишен принос към студиото.

Още

"Лауреатите" стартира през юни с мултимедиен концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър "Кантус Фирмус" в София и Казанлък

"Лауреатите" стартира през юни с мултимедиен концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър "Кантус Фирмус" в София и Казанлък

Балетна школа "Allegretta" - хореограф Илина Агова. Създадена през 2013 година като танцово ателие, от 2016-та получава името "Алегрета" от г-жа Илина Агова - магистър по балетна режисура. Приемат се деца от шест до дванадесет години, разделени в различни възрастови групи.

Обучението продължава до 19-та им година. Заниманията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар). Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма "Случаят Кюри". Школата има богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.

Студио за модерен балет "Цветни мечти" - хореографи Снежана Бечева и Борислава Бечева-Георгиева.

От класическото в модерния балет до експанзията на уличния танц, в широкия спектър от стилове и техники на танцуване - раждащи се и изчезващи в кръговрата на създаване на култура. През 1986 г. в Национален дворец на децата, е поканена Снежана Бечева - педагог и хореограф, да създаде студио за модерен балет и танц, с което се разкриват нови пространства в културно-естетическия и творчески потенциал за развитие и изява на децата.

От 1997 година, към "Цветни мечти" се присъединява хореографът Борислава Бечева-Георгиева - възпитаник на Студиото от самото му създаване. Педагог и творец с голям размах на творческите търсения, със стил и интелект.

Още

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

Вече трийсет и осем години Студиото е "училище за звезди", както го наричат децата. А те са стотици преминали през него. Повече от 70 самостоятелни концерта - истински празник за деца и публика; участия в десетки телевизионни предавания, шоу-програми, представителни сборни концерти, международни и републикански фестивали с най-високи отличия и богат награден фонд. Това са реализирани мечти, отприщени от творческото въображение и с право Студиото заслужи името си - "Цветни мечти".

Клуб по спортни танци "Стил" - ръководител Анелия Серафимова-Тодорова. Клубът е създаден на 1 октомври 1989 г. Уникалният облик на клуба се формира, чрез наситената хореография от латиноамерикански и стандартни формейшън програми, поднесени в лека и достъпна форма за децата от различни поколения.

През следващите 33 години, клубът е създал и изпълнил над 15 самостоятелни концерта, заснети и излъчени по национални телевизии и е участник в над 3000 различни шоу програми. Клуб по спортни танци "Стил" е носител на многобройни награди от фестивали, конкурси и състезания, организирани в България, Австрия, Турция, Хърватия, Украйна, Италия, Гърция и др.

Още

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

Създател, ръководител, хореограф и педагог, познаващ отлично индивидуалността на детето, е Анелия Серафимова. Тя е ръководител и хореограф на КСТ "Стил" в Националния дворец на децата - София от 1989 г. до днес. Завършила е "Хореографска педагогика" със специалност-спортни танци. Магистър по "Теория и критика на хореографското изкуство", в Югозападен Университет "Неофит Рилски" гр. Благоевград. Консултант на специализирана танцова литература.

През 2010 г. е поканена, като гл. хореограф на първото издание на телевизионното шоу "Dancing with the Stars"- Виетнам.

Създател на танцовата организация "ИЗКУСТВОТО НА ТАНЦА". Член на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД). Носител на престижната награда "ЗЛАТНА ЛИРА", за високи постижения в областта на танцовото изкуство и 30 годишна творческа дейност, 2019 г. Носител на "ЗЛАТНА РОЗА" за хореография от SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL - KIDS - 2019г. Международен съдия.

Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Изворче" (Снимка: Василка Балевска)

Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Изворче" - хореографи Симона Андонова и Радослав Тодоров, корепетитор - Младен Василев, худ. консултант - акад. Красимир Петров.

Още

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Представителният ансамбъл "Изворче" е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е през 1961 година. В момента в школите на танцовия състав и хора се обучават над 130 деца, които пазят и разпространяват красотата и традициите на родния ни фолклор.

ДЮФА "Изворче" е носител на орден "Кирил и Методий", на почетни грамоти и плакети за участие в "Панорама на танцовото изкуство", първи места за изпълнителско майсторство и музика в конкурса за "Голямата танцова награда на София" и др. "Изворче" е носител на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч-Полша и "Радостта на Европа" - Белград, Сърбия.

Разнесъл е красотата на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Копър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция.

Още

"Танго мечти" за откриването на 24-тия "Европейски музикален фестивал" - София

"Танго мечти" за откриването на 24-тия "Европейски музикален фестивал" - София

Още

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Още

Плевенска филхармония бе удостоена с приза "Златно перо"

Плевенска филхармония бе удостоена с приза "Златно перо"

Още

Сайтът за култура и изкуство Impressio e сред номинираните за наградата "Златно перо"

Сайтът за култура и изкуство Impressio e сред номинираните за наградата "Златно перо"

Още

Белгийският виртуозен тромпетист Ерун Бервартс гостува в София

Белгийският виртуозен тромпетист Ерун Бервартс гостува в София

Още

Концертът на Йонас Кауфман се отлага за есента поради заболяване на тенора

Концертът на Йонас Кауфман се отлага за есента поради заболяване на тенора

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Шест моноспектакъла на големи български артисти в програмата на МТФ "Варненско лято"

Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов играят във Варна през юни

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

Под палката на маестро Димитър Косев /гост/, на 22 май в операта от Верди ще се представят чудесни солисти, оркестър и хор

Соня Йончева създава нова медия за култура в България

На емблематичния 24 май оперната прима възражда издание с почти вековна традиция и поставя началото на модерния „Български артист“

Световната среща IETM Sofia 2024 с нова концепция за устойчивия живот и статута на артиста

Най-интересното от програмата на световната среща IETM Sofia 2024 между 12 и 15 юни тази година представи директорът на РЦСИ "Топлоцентрала" – Веселин Димов, по време на среща с медии и артисти