Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

МУЗИКАЛЕН ФОКУС

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак

Трио ASSAI: цигуларят Георги Райчев, виолончелистът Тодор Иванов и пианистът Петър Дюлгеров (Снимка: "Кантус Фирмус")

Чешката музика е във фокуса на първото събитие в "Европейски музикален фестивал" тази година.

На 27 февруари фестивалът стартира с концерт, в който ще звучат шедьоври за камерен ансамбъл от великите класици на чешката музика Бедржих Сметана и Антонин Дворжак.

Още

2024 - година на чешката музика

2024 - година на чешката музика

Изпълнители са младите и талантливи музиканти от трио ASSAI: цигуларят Георги Райчев, виолончелистът Тодор Иванов и пианистът Петър Дюлгеров. Тримата са студенти от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" в София и се събират заедно през 2023 година, споделяйки общото си увлечение към камерната музика.

Едва няколко месеца след началото на съвместната работа, те постигат и първия си голям успех - отличени са със специална награда в категория "Камерни ансамбли" от третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус". Скоро след това триото осъществява своя дебютен концерт в столичната галерия "Прегърни ме".

В началото на м. февруари т.г. ансамбълът гостува на фестивала "Зимни музикални вечери" в Пазарджик. Тримата изпълнители са лауреати на голям брой национални и международни конкурси и участват активно в множество събития от концертната дейност на Музикалната академия в София.

За дебютния си концерт в "Европейски музикален фестивал" те ще представят Трио за пиано, цигулка и виолончело №1 в сол минор, оп. 15 от Бедржих Сметана и Трио за пиано, цигулка и виолончело №4 в ми минор, оп. 90 "Думки" от Антонин Дворжак.

Събитието ще се състои в залата на Чешкия център в София от 19:30 ч. и е със свободен вход.

С този концерт, организиран във връзка със 75-годишнината на Чешкия център в София, фестивалът се включва в международната инициатива "Година на чешката музика", отбелязваща през 2024-та 200 години от рождението на Бедржих Сметана.

Още

Мила Георгиева и Георги Черкин закриват 23-тия "Европейски музикален фестивал" с бисери на цигулковата музика

Мила Георгиева и Георги Черкин закриват 23-тия "Европейски музикален фестивал" с бисери на цигулковата музика

Традицията "Година на чешката музика" продължава вече един век и се реализира винаги, когато годината завършва на цифрата 4. Поводът е поредицата от кръгли годишнини от раждането или смъртта на прочути чешки композитори и музиканти - Бедржих Сметана, Антонин Дворжак, Леош Яначек, Йозеф Сук, Бохуслав Мартину и др.

Отбелязването й през 2024-та ще бъде направено на много места по света в чешките културни центрове, представени в 28 града на 4 континента, които са подготвили разнообразни музикални предложения за чуждестранната публика. В България събитията по този повод започнаха в началото на този месец с концерт на проф. Ангел Станков (цигулка) и Нона Кринчева (пиано).

"Европейски музикален фестивал" 2024 се реализира от агенция "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата Столичната община.

Повече за артистите:

Георги Райчев (Снимка: "Кантус Фирмус")

Георги Райчев е роден през 2001 г. в София. Изучава цигулка в НМУ "Любомир Пипков" в класа на Катя Драмалиева до IX клас, след което продължава обучението си при проф. Евелина Арабаджиева, с която учи и до момента, като студент в НМА "Проф. П. Владигеров".

Още

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Той е лауреат на редица национални и международни конкурси, сред които Националния конкурс "Кантус Фирмус" 2022 г. и VI-ти Международен конкурс, гр. Ниш. Участва в майсторски класове на Дмитрий Ситковецки, Юлиан Рахлин, Симеон Симеонов, Стефан Камиларов, Светлин Русев, Райнер Хонек, Итамар Зорман, Мила Георгиева.

Дебютира като солист на Академичния симфоничен оркестър през 2021 г. в концерт по повод 100-годишнината на НМА "Проф. П. Владигеров". Бил е солист също на Симфоничен оркестър - гр. Пазарджик, Филхармония "Пионер", Оркестър "Кантус Фирмус", Камерен оркестър "Орфей". През 2022 година е солист в златната зала на Musikverein с оркестъра на Филхармония "Пионер". По-късно същата година с Оркестър "Кантус Фирмус" свири заедно с Веско Ешкенази в зала "България".

Георги Райчев се занимава активно и с камерна музика. Член е на проспериращия квартет "Мотус". Заедно с пианиста Петър Дюлгеров са носители на множество първи награди от конкурси.

От 2019 до 2022 г. Георги Райчев е концертмайстор на Филхармония "Пионер", с която се изявява и като солист. Със същия оркестър участва в проекта "Side by side" на Royal Concertgebouw Orchestra през 2018 г. в София.

Тодор Иванов (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Тодор Иванов завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, специалност виолончело, в класа на Жасмина Чернева. В момента е във II-ри курс на НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София в класа на доц. д-р Атанас Кръстев. Носител е на награди от различни международни конкурси, сред които: Първа награда на Националния конкурс за изпълнение на българска творба "Върбан Върбанов" 2018 г., Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика "MAGIC" 2021 г. лауреатско звание от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци "Св. Обретенов" 2022 г.

Участва в Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022 г., както и във фестивалите "Art Academy", Созопол, "CELLISSIMO" и др. Посещава майсторски класове при проф. Денис Северин, Разван Сума, Александър Рам, Валентин Радуцио, Неманя Станкович и др.

Петър Дюлгеров (Снимка: "Кантус Фирмус")

Петър Дюлгеров е роден през 2002 г. в София. Учи в Националното музикално училище "Любомир Пипков", в класа по пиано на Милена Павлова.

Още

Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си съвместен концерт у нас

Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си съвместен концерт у нас

Понастоящем е студент в НМА "Проф. П. Владигеров" в класа на проф. д-р Илия Чернаев. Лауреат е на множество национални и международни музикални конкурси, сред които конкурсите в гр. Ниш и гр. Враня (Сърбия), "Орфеева дарба", Национален конкурс "Път към славата", Международен конкурс "Златен ключ" в Пловдив, Международен конкурс "Нови пианисти" в София, Международен конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, Международен виртуален конкурс "Flying stage", III Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители - гр. Боровец, Национален конкурс за ученици-акомпанятори в гр. Плевен, конкурс "Охридски бисери" и др. Петър е част от талантливите деца на България за "Клуб 2012" и "Клуб 2014" на фондация "Димитър Бербатов". Той посещава майсторски класове при проф. Людмил Ангелов, проф. Борислава Танева, дуо Аглика Генова и Любен Димитров, доц. Дмитри Рацер, проф. Катаржина Попова-Зидрон (Полша), проф. Ема Тахмизян и др.

През 2018 г. осъществява записи в Първо студио на БНР. Година по-късно дебютира като солист с оркестъра на Симфониета - Враца. Участва в проекта "Импровизация и Токата", представен на фестивала "Софийски музикални седмици".

Още

Варненската опера гастролира с балета "Пепеляшка" на Сергей Бобров в Швейцария

Варненската опера гастролира с балета "Пепеляшка" на Сергей Бобров в Швейцария

Още

Симфония Манфред от Чайковски и Концерт за виолончело от Дворжак на 26-ти февруари в зала "България"

Симфония Манфред от Чайковски и Концерт за виолончело от Дворжак на 26-ти февруари в зала "България"

Още

Забравен шедьовър на Адолф Адам звучи в зала "България"

Забравен шедьовър на Адолф Адам звучи в зала "България"

Още

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Турският майстор на фретлес китарата Дженк Ердоган отново в София

На 28 април в Sofia Live Club той ще представи последния си албум "Ара"

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор "Петко Стайнов" - Казанлък с награди от Международния музикален фестивал "Микеланджело Буонароти"във Флоренция

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България