Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мила Георгиева и Георги Черкин закриват 23-тия "Европейски музикален фестивал" с бисери на цигулковата музика

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Мила Георгиева и Георги Черкин закриват 23-тия "Европейски музикален фестивал" с бисери на цигулковата музика

Техният рецитал с произведения от Вивалди, Сарасате, Паганини, Рахманинов, Франк и Равел ще се състои на 27 октомври от 19:30 часа в залата на Централния военен клуб

Мила Георгиева (Източник: Кантус Фирмус/Европейски музикален фестивал)

Още

Мила Георгиева и Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" свирят в памет на акад. Емил Янев

Мила Георгиева и Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" свирят в памет на акад. Емил Янев

Предстои финалното събитие от 23-тия "Европейски музикален фестивал" в София. Двама от най-обичаните български музиканти - цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин се събират на една сцена, за да зарадват почитателите на камерната музика с изискана селекция от творби за цигулка и пиано.

Техният рецитал с произведения от Вивалди, Сарасате, Паганини, Рахманинов, Франк и Равел ще се състои на 27 октомври от 19:30 ч. в залата на Централния военен клуб. "Програмата е едно много хубаво съчетание на различни стилове.

Кантус Фирмус

Има значими композиции от цигулковия репертоар, но и малки бисерчета, които ние, музикантите, свирим с голямо удоволствие, като "Вокализ" от Рахманинов и "Лунна светлина" от Дебюси. За всеки има по нещо, дори за хора, които никога не са ходили на концерт с класическа музика", споделя Мила Георгиева. Основно място сред творбите безспорно заемат голямата цигулкова соната в ла мажор от Цезар Франк и Рапсодия "Циганка" от Морис Равел, произведения, наситени с много страст и виртуозност, които са предизвикателство за всеки цигулар.

Билетите за концерта са налични онлайн на Ticketsbg и на място 1 час преди началото на събитието. "Европейски музикален фестивал" се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община за 2023 година.

Още

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Камерната музика винаги е била част от живота на чаровната цигуларка. Като дете на един от основателите на ансамбъл "Софийски солисти", тя израства обкръжена от камерно музициране, което заема важно място в нейното професионално развитие. През 2002 година Мила става концертмайстор на Радиосимфоничния оркестър в Щутгарт (Симфоничен оркестър на Югозападното германско радио - SWR) и концертира освен като солист с оркестър, също и в различни камерни формации. Тя редовно изпълнява основен класически репертоар за струнен квартет.

През миналия сезон с музиканти от оркестъра в Щутгарт са представили редки творби за обой, цигулка, виола и виолончело от Бенджамин Бритън, а през тази година й предстоят концерти със Струнния квартет от Морис Равел и Квартет №2 оп. 10 от Арнолд Шьонберг.

"В камерната музика диалогът между изпълнителите е много по-интензивен, отколкото при свирене с голям оркестър. За мен това е едно от най-важните неща за един музикант - да можеш да споделиш музиката с някой друг. Този обмен между двама изпълнители те кара да почувстваш нещата по различен начин", подчертава цигуларката.

Концертът на 27 октомври не е първата обща сценична изява на Мила Георгиева и Георги Черкин. Преди повече от 20 години те свирят заедно в Тройния концерт от Лудвиг ван Бетовен. "Още тогава бях впечатлен от нейната музикалност и впоследствие съм следил кариерата й.

Винаги се радвам, когато имаме шанс да музицираме заедно", споделя пианистът Георги Черкин. През 2020 година двамата участваха с голям успех в концертите "Кино и класика" в София и Пловдив с аранжименти на филмови хитове, направени от Георги специално за Мила Георгиева. Сега музикантите с нетърпение очакват предстоящата си изява в "Европейски музикален фестивал". Освен в София, те ще гостуват със същата програма в Стара Загора и Пловдив.

Мила Георгиева (Източник: Кантус Фирмус)

Програма на концерта:

А. Вивалди - Соната в ла мажор
Ц. Франк - Соната за цигулка и пиано в ла мажор
П. Сарасате - Андалуски романс, oп.22

Н. Паганини - "La Campanella"
С. Рахманинов - Вокализ, оп. 34, №14
Кл. Дебюси - "Лунна светлина"

М. Равел - Рапсодия "Циганка" за цигулка и пиано

Повече за изпълнителите:

Мила Георгиева е родена в семейство на музиканти. Тя е учила при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в "Джулиард Скул" в Ню Йорк, както и при Ифра Нийман в "Гилдхол Скул" в Лондон. Била е солистка на Гевандхаус оркестър в Лайпциг под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничен оркестър с диригент Жорж Претр, Тонхале оркестър под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското и Холандското радио и телевизия, Камерния оркестър "Ференц Лист" в Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и др.

От сезон 2002/2003 Мила Георгиева е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, който през 2016 г. е обединен с оркестъра на Фрайбург и вече носи името Симфоничен оркестър на Югозападното германско радио (SWR) с главен диригент Теодор Куренцис.

Още

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Мила Георгиева свири на цигулка "Страдивариус" от 1703 г.

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение.

Роден е в София в семейство с музикални традиции. Завършва НМУ "Л. Пипков" в София при Антонина Бонева. През 1996 г. е приет в НМА в София, където учи при проф. Атанас Куртев. През следващата година е приет в престижната академия "Санта Чечилия" в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли.

Георги Черкин (Източник: Кантус Фирмус/Европейски музикален фестивал)

Изнасял е концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Симфоничния оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестър на "Санта Чечилия", Одеската филхармония в Украйна и др.

Пианистът е изнасял рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. С Филхармоничен камерен оркестър - Берлин той е концертирал в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и "Гевандхаус", Лайпциг.

Още

Мила Георгиева: Много е важно да се живее в момента

Мила Георгиева: Много е важно да се живее в момента

Още

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

Още

Саша Гьотцел и Георги Черкин в магията на Бетовен

Саша Гьотцел и Георги Черкин в магията на Бетовен

Още

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен пресъздава песен с гласа на Нина Николина

Нина Николина, Любо Киров и Калин Вельов ще са част от специалната програма на Верстапен в България

"Цветовете на барока" - завладяваща музикална вечер с КласикАрт и специалните им гости

Струнният квартет и ансамбъл заедно с бароковото виолончело на Линда Манчева и чембалото на Николай Стойков ви канят на музикално пътешествие с богата, емоционална програма

Бляскавата постановка "Страната на усмивките" - част от Европейския музикален фестивал

Забележителната сценична творба е с участие на български и китайски студенти от Националната музикална академия

Кирил Манолов и Националният филхармоничен хор пеят в памет на Константин Илиев

Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в зала "България"

Класически подарък в духа на празника на духовността

Може де зарадвате себе си или близък човек, с когото споделяте общ интерес и необходимост от качествени музикални събития, с каквито е изпълнен календарът на юбилейното издание на фестивал "Алегра"

Контрасти с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш в чест на 85-годишнината на акад. Георги Минчев

В програмата са включени контрастни и най-популярни творби от творчеството на трима видни композитори - "Контрасти" от академика Георги Минчев, Симфония №4 "Италианска" от Феликс Менделсон и Първи концерт за виолончело от Камий Сен-Санс