Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мила Георгиева и Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" свирят в памет на акад. Емил Янев

ПОКЛОН, МАЕСТРО!

Мила Георгиева и Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" свирят в памет на акад. Емил Янев

Концертът от програмата на "Европейски музикален фестивал" е под диригентството на Славил Димитров

Мила Георгиева (Източник: Европейски музикален фестивал)

Още

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

С концерта "Поклон, маестро!" на 4 април т. г. "Европейски музикален фестивал" ще отбележи 90-годишнината от рождението на изтъкнатия български диригент и педагог акад. Емил Янев. В продължение на над 50 години той развива активна артистична, педагогическа и обществена дейност.

Кариерата му дълги години е свързана с оркестъра на Националното музикално училище, с хоровите състави "Георги Кирков", "Трудова песен", "Христина Морфова" и др.

В периода 1987 - 2002 г. акад. Янев е главен диригент на "Колегиум Музикум Банкя" (днес "Симфониета "София"). Той е също дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране, ръководител на диригентски курсове в България и чужбина, автор на редица статии, трудове и учебни помагала.

Лауреат е на множество награди като едни от най-значимите в сферата на оркестровото дирижиране са отличия на международни конкурси за младежки оркестри в Белгия, Полша, Франция и Холандия с оркестъра на Музикалното училище.

Бележитият диригент, когото няколко поколения български музиканти помнят с неговия професионализъм и неподправено чувство за хумор, ни напусна в края на 2021 година на 89-годишна възраст. В негова памет на 4 април в столичната зала "България" ще свирят представителните ансамбли на НМУ: Младежка филхармония "София" и Младежка хорова капела с настоящия си диригент, Славил Димитров. Те ще изпълнят програма от творби на Астор Пиацола, Жорж Бизе и Георги Андреев.

Специален гост на събитието е изключителната цигуларка Мила Георгиева, която започва своята звездна кариера именно под палката на маестро Емил Янев.

Мила Георгиева ще бъде солист в цикъла "Четирите годишни времена на Буенос Айрес" от Астор Пиацола. Другите произведения в програмата са откъси от сюити №1 и №2 "Арлезианката" от Жорж Бизе и творбата за смесен хор и симфоничен оркестър "Ювиги хан" от Георги Андреев.

Още

Мила Георгиева свири Брамс в "Музика за всички"

Мила Георгиева свири Брамс в "Музика за всички"

Концертът е с начален час 19:30 и се реализира благодарение личните усилия на семейството на акад. Янев и в партньорство с НМУ "Л. Пипков" и Софийската филхармония. Билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg.com, както и на касата на зала "България".

23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община - Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. и Министерството на културата на Р. България.

Акад. Емил Янев е роден в Пловдив през 1932 г. Завършва музикалното си образование в НМА "Проф. Панчо Владигеров" с две специалности - хорово дирижиране при професор Георги Димитров и оркестрово дирижиране при професор Асен Димитров. По-късно специализира при професор Арвид Янсонс във Ваймар, Германия. Първите години от диригентската му кариера са свързани с хоровете "Георги Кирков", "Трудова песен", "Христина Морфова" и др.

В продължение на над 50 години той развива активна артистична, педагогическа и обществена дейност. Акад. Янев е дългогодишен диригент на оркестъра на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в който няколко поколения млади български инструменталисти придобиват оркестрови умения.

акад. Емил Янев (Източник: Европейски музикален фестивал)

В периода 1987 г. - 2002 г. той е главен диригент на "Колегиум музикум Банкя" (днес "Симфониета "София"). Емил Янев е дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране, ръководител на диригентски курсове в България и чужбина, автор на множество статии и трудове, също и учебни помагала.

Участвал е като жури многократно на Световната хорова олимпиада. Освен в България, той е концертирал в Белгия, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Северна Македония, Испания, Италия, Полша, Русия, Франция, Холандия, Швейцария, Югославия, Япония и други. Има издадени 7 дългосвирещи грамофонни плочи, 7 компактдиска, 5 музикални филма, и реализирани множество студийни записи в БНР, БНТ и други.

Паралелно с артистичните изяви акад. Емил Янев развива и активна обществена дейност. Дълги години е заместник-председател на СБМТД. Ръководи Сдружението на българските хорови диригенти при СБМТД. Председател е на асоциация "Балкански хоров форум - България", член на борда на директорите на Международния олимпийски хоров комитет и вицепрезидент на Европейската хорова федерация на Европейския съюз.

Маестрото е активен до последните дни от живота си. Умира на 89-годишна възраст през 2021 г.

Младежка Филхармония "София" е основана през 50-те години на XX-ти век от именития български диригент Михаил Ангелов. През 2000 г. оркестърът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" е удостоен от кмета на гр. София Стефан Софиянски, с името Младежка филхармония "София" - заслужено признание за таланта и труда на младите музиканти.

С оркестъра са работили и концертирали Емил Табаков, Милен Начев, Емил Янев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов, Деян Павлов, Жорж Димитров - все значими за българската музикална култура имена. В момента главен диригент е Славил Димитров.

Още

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Репертоарът на Младежка филхармония "София" включва шедьоври от европейската класическа музика, както и творби на известни български композитори. Многобройни са успешните изяви на младите музиканти, както на българската, така и на международната сцена. Оркестърът е носител на множество награди, между които "Кристална лира", "Златно петолиние", "Златна лира", Почетна грамота на Министерството на културата, Награда на фондация "Аполония" за млади таланти с изявени дарби в областта на музикалното изкуство.

Младежка хорова капела към Национално музикално училище "Любомир Пипков" дълги години се ръководи от проф. Лилия Гюлева, а по-късно от Татяна Христова. Понастоящем диригент на хора е маестро Славил Димитров.

Съставът участва в ежегодните чествания на Столична община на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, както и в редица училищни концерти в Националното музикално училище.

Славил Димитров (Източник: Софийска филхалмония)

Изнасял е съвместни концерти с Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", участва в проекта на Българския хоров съюз "Детският хор на България", в рамките на който през 2021 г. беше част от концерт в зала 1 на НДК, заедно с повече от 400 хористи от страната.

Славил Димитров завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" през 1995 г. със специалност "Хорово дирижиране" при проф. Крум Максимов, а през 1998 г. и специалност "Оперно и оркестрово дирижиране" при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев. В периода 1986-1989 г. участва в експерименталния клас по композиция към Държавната консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 г. учи композиция при акад. Александър Райчев.

Гост диригент е на симфоничните оркестри в България, Сърбия, Турция, Япония. През годините работи с различни състави: диригент на Академичния хор "Ангел Манолов", София, създател на хор "Симеонис", Главен художествен ръководител на Ансамбъл "Шумен", диригент при Държавна филхармония - Шумен, Държавна опера - Русе, Музикално-драматичен театър "К. Кисимов" - Велико Търново, Държавна опера и балет - Измир, Турция.

През 2015 г. Славил Димитров става диригент на Националния филхармоничен хор. От 2018 г. е Председател на Българския хоров съюз. Диригент е на Младежка филхармония "София" към НМУ "Л. Пипков".

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса "Братя Стоянови" (1985, 1986), Първа награда на World Children Music Festival в Нагоя -Япония (1988), Голяма награда на Всеросийски конкурс в Одеса (1989), Трета награда от Първия конкурс "Проф. Иван Спасов" в Пловдив (1995). През 2005 г. печели три награди от Петия национален конкурс "Пиеса в неравноделни ритми" (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката). Три пъти е номиниран за награда "World Music" от Международната асоциация по фолклор в Онтарио - Канада.

Младежка филхармония "София" (Източник: Европейски музикален фестивал)

Мила Георгиева започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст и още преди тийнейджърските си години се радва на световна известност, като печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България, осъществява турнета в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай, а нейни изпълнения са записани за италианската, френската и швейцарската телевизия.

Още

Симфоничният оркестър на Принстънския университет пристига у нас за 23-тия "Европейски музикален фестивал" в София

Симфоничният оркестър на Принстънския университет пристига у нас за 23-тия "Европейски музикален фестивал" в София

Мила Георгиева е учила при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в "Джулиард Скул" в Ню Йорк, както и при Ифра Нийман в "Гилдхол Скул" в Лондон.

Цигуларката е свирила с Гевандхаус оркестър, Лайпциг под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергския симфоничен оркестър с диригент Жорж Претр, Тонхале оркестър под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското и Холандското радио и телевизия, Камерния оркестър "Ференц Лист" от Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и др. Участвала е на фестивалите "Равиния" в Чикаго с Кристоф Ешенбах, Великденския фестивал в Залцбург, "Марлборо", Prussia Cove и "Ставангер". Мила Георгиева осъществява множество турнета в Германия, Франция, Южна Америка и Япония, където записва четири компактдиска за RCA Victor.

Мила Георгиева (Източник: Кантус Фирмус)

От сезон 2002/2003 Мила Георгиева е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, който през 2016 г. е обединен с оркестъра на Фрайбург и вече носи името Симфоничен оркестър на Югозападното германско радио (SWR) с главен диригент Теодор Куренцис.

Мила Георгиева е свирила като солист със Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт под диригентството на Андрей Борейко и участва в турне във Франция с Orchestre National des pays de la Loire под диригентството на Йоел Леви. Изнася концерти в Токио с "Нова японска филхармония", има изяви с академичния оркестър "Санта Чечилия" в Италия.

Цигуларката има многобройни успешни изяви в България с Оркестъра на Класик ФМ радио и Софийската филхармония, и участва във фестивалите "Варненско лято", "Европейски музикален фестивал", София, "Дни на музиката в Балабановата къща", Пловдив и др.

Мила Георгиева свири на цигулка "Страдивариус" от 1703 г.

Още

Три биса в „Концертмайсторите“ с Мила Георгиева и Радослав Шулц

Три биса в „Концертмайсторите“ с Мила Георгиева и Радослав Шулц

Още

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Още

Мила Георгиева: Много е важно да се живее в момента

Мила Георгиева: Много е важно да се живее в момента

Още

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак

Дзукеро с първи концерт във Варна на 27 април в Дворец на културата и спорта

Световното му турне стартира в края на март с три дати в Royal Albert Hall

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Те ще представят Встъпление и български фолклорен танц "Петрунко" от Симеон Пиронков-баща и Четвърта симфония от Роберт Шуман

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Всяка година силен акцент в политиката на оркестъра е да представя нови симфонични творби на български композитори от ново поколение

Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си съвместен концерт у нас

Двамата артисти озариха пълната зала "България", а публиката им благодари за майсторските изпълнения, извиквайки ги три пъти на бис