Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Европа танцува” на 8 май под куполите на Ларгото

ЕМФ 2017

„Европа танцува” на 8 май под куполите на Ларгото

Събитието от „Европейски музикален фестивал” 2017 е с участието на професионални и любителски танцови състави и Софийския духов оркестър

Софийски духов оркестър, с диригент: Юли Дамянов

"Европа танцува" се нарича следващото събитие от програмата на "Европейски музикален фестивал" тази година. По повод 9-ти май, Деня на Европа, форумът ще представи концерт в самия център на столицата, предназначен за широка аудитория. На 8-ми май от 16:00 часа под куполите на Ларгото ще танцуват професионални и любителски състави, които са подготвили палитра от традиционни танци на европейските народи.

Чешка полка, австрийски валс, италианска тарантела, полска мазурка и още румънски, гръцки, испански и норвежки танци ще може да види и чуе публиката в този уникален музикално-танцов проект. Разбира се, българската фолклорна традиция също ще бъде представена подобаващо в спектакъла.

В изпълненията ще участват 15 танцьори от трупата на Нешка Робева "National Art", танцови двойки от формация "Азтиденс", специализирана в областта на европейските народни танци, както и детски фолклорен ансамбъл "Здравец" с ръководител Георги Стоянов. Много хумор, добро настроение и изненади за публиката са подготвили и водещите на концерта - изявените артисти от Държавния музикален и балетен център Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски. Музиката ще се изпълнява на живо от Софийския духов оркестър под диригентството на Юли Дамянов.

Катерина Тупарова, артист на Държавен музикален и балетен център

Концертът бе планиран и обявен за откритото пространство на площад "Независимост", но поради неблагоприятната метеорологична прогноза за 8 май ще се проведе на закрито - в "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика". Входът за събитието е свободен, а достъпът до пространството е откъм подлеза между Министерския съвет и Президентството и откъм входа на метрото (църквата "Св. Петка Самарджийска"). "Европа танцува" се организира със съдействието на Полския институт и Унгарския културен институт в София.

Александър Мутафчийски, артист от Държавен музикален и балетен център

През този месец в рамките на "Европейски музикален фестивал" предстоят още концертите на Веско Пантелеев - Ешкенази с музика от Вивалди и Пиацола на 20 май, както и на Смесения хор на Университет Bucknell от САЩ на 31 май.

"Европейски музикален фестивал", организиран от агенция "Кантус Фирмус", е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г., а съорганизатор е Министерството на културата.

"Европа танцува", официален постер

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

През м. април 2017 форумът получи званието "Remarkable festival" от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" за периода 2017-2018 година.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пищният спектакъл "Набуко" с Найден Тодоров и Плевенската филхармония идва в Ямбол на 22 юни

Операта от Верди ще бъде представена в Спортната зала "Диана", част от Музикалните празници "Златната Диана" от 19.00 часа

"Синьо огледало" от Антон-Константин Анастасов в Brave creation art space

Откриването е на 3 юни от 18 ч. на ул. "Хан Крум" №4

На 30 май виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

Народният театър продължава кампанията "Препрочитаме Вазов"

В кампанията се включват и актьори от други театри, клиповете ще се излъчват от 24-ти май по БНТ и БНР, партньор на кампанията е и БТА

Награденият с "Оскар" "Момиче с потенциал" тръгва по кината

Нищо в живота на Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот...