Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бина Харалампиева открива театралния сезон във Варна с "Под игото"

ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Бина Харалампиева открива театралния сезон във Варна с "Под игото"

Премиерата предстои на 20 и 21 септември 2023 г., в навечерието на Деня на независимостта

Бина Харалампиева (Снимка: Павлин Даскалов)

Още

Иван Вазов: Дадох всичко на отечеството. Малко бе, но толкова имах

Иван Вазов: Дадох всичко на отечеството. Малко бе, но толкова имах

В 103-ия си творчески сезон Драматичен театър "Стоян Бъчваров", кани зрителите на 20 и 21 септември, в навечерието на Деня на независимостта, на премиера на "Под игото" от Иван Вазов.

Постановката е дело на режисьорката Бина Харалампиева, драматурга Юрий Дачев, художничката Свила Величкова и композитора Асен Аврамов, с участието на Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Христина Джурова, Николай Божков, Константин Соколов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Валентин Митев, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Симеон Лютаков, Габриела Боева, Гергана Арнаудова.

173 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

На 9.07.2023 г. се навършиха 173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов (9.07.1850-22.09.1921), първото българско предложение за Нобелова награда за литература (1917). Паметникът в Морската градина на Варна, дело на известния скулптор Андрей Николов, е издигнат от комитет "Българско Възраждане" (1920), по повод 50-годишния юбилей на народния поет.

Иван Вазов (Източник: Държавен театър Варна)

В средата на постамента е гравиран стихът: "Отъ ранните си младини живехъ, за мен си не, а за народа. От ранните си младини запехъ "За родина и за свобода. Приживе освещават и паметника на Иван Вазов в София, а в Рим, близо до вила Боргезе, се намира най-големият паметник на Иван Вазов, след този в родния му Сопот, издигнат по идея на премиера Силвио Берлускони, в памет на автора на стихосбирката "Италия".

"ПОД ИГОТО"

Още

Варненският театър с три забележителни премиери на 12, 13 и 14 ноември на сцените на "Театро" и НТ "Иван Вазов"

Варненският театър с три забележителни премиери на 12, 13 и 14 ноември на сцените на "Театро" и НТ "Иван Вазов"

Премиерата на "Под игото" на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" е повод да си припомним, че първият български роман, поставил началото на този жанр в младата българската литература, остава и до днес най-познатото и любимо произведение на българите, както установи и телевизионният формат "Голямото четене" (2009).

Написан по време на изгнаничеството на Вазов в Одеса, зареден с носталгия по родината, "Под игото" разглежда, като всички знаем, историческия период на османското владичество, а подзаглавието "Из живота на българите в предвечерието на Освобождението" насочва към Априлското въстание и очакванията за промяна, за нов и достоен живот на общността. Неслучайно го наричат "най-българският роман".

Излиза като самостоятелна книга (1894) едновременно на английски "Under the Yoke", изд. William Heinemann и на български, "Под игото", изд. "Т. Ф. Чипев".

Славата на "Под игото" като най-превежданата българска книга е неоспорима (освен ако "Времеубежище" на Георги Господинов не промени това).

Титулна страница на "Поз игото" (Източник: Държавен театър Варна)

Още

Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

Първата черно-бяла екранизация на "Под игото", реж. Дако Даковски (1952), с музика на Филип Кутев и участието на Мирослав Миндов, Петко Карлуковски и Константин Кисимов придобива огромна популярност.

Години по-късно се появява 9-серийният телевизионен филм "Под игото" (1990), копродукция на България и Унгария, реж. Янко Янков и Нина Янкова, с Андрей Слабаков, Георги Черкелов, Георги Парцалев и др.

В първата театрална адаптация на "Под игото" на сцената на Народния театър (сезон 1910/1911) ролите на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина изпълняват забележителните актьори Атанас Кирчев и Адриана Будевска. Филип Филипов поставя своя "Драматичен сценарий в 2 части на "Под игото" (1981), със сценография на Стефан Савов и костюми на Венера Наследникова, също в Народния театър, който носи името на Вазов от 1962 г.

Паметник на Иван Вазов в Рим (Източник: Държавен театър Варна)

"ПОД ИГОТО" ВЪВ ВАРНА

Още

Произведения на Иван Вазов, съхранявани 150 години, показва БАН

Произведения на Иван Вазов, съхранявани 150 години, показва БАН

Варненският драматичен театър често посяга към творби на Иван Вазов, постановката на Станчо Станчев "Пиянството на един народ" в сезон 1977/78 има дълъг живот, а в сезон 2023/24 режисьорката Бина Харалампиева  работи по драматургичния вариант на Юрий Дачев със сценография и костюми на Свила Величкова и музика на Асен Аврамов.

Това е великолепният постановъчен екип на "Тютюн" по Димитър Димов, създал най-търсеното представление в новата история на Варненския театър, посрещано от препълнени зали в цялата страна.

Паметник на Иван Вазов (Източник: Държавен театър Варна)

Очакванията са, че същото ще се случи и с "Под игото". В ролите на Бойчо Огнянов и Д-р Соколов гостуват Богдан Бухалов от МГТ "Зад канала" и Иван Юруков от НТ "Иван Вазов", ролята на Кириак Стефчов е поверена на Стоян Радев, Христина Джурова е Рада Госпожина, Веселина Михалкова - Кака Гинка, Николай Божков - Боримечката, Константин Соколов - Колчо Слепеца, Пламен Димитров - Чорбаджи Марко, Свилен Стоянов - Чорбаджи Юрдан, Валентин Митев - Чорбаджи Мичо Бейзадето, Николай Кенаров - Хаджи Смион, Даниела Викторова - Хаджи Ровоама, Недялко Стефанов - Кандов, Симеон Лютаков - Г-н Фратю, Габриела Боева - Лалка, Гергана Арнаудова - Стайка.

Премиерата предстои на 20, 21.09.2023 г., в навечерието на Деня на независимостта.

Още

Вижте изложба на илюстрации на романа "Под игото" по идея на актьора Руси Чанев

Вижте изложба на илюстрации на романа "Под игото" по идея на актьора Руси Чанев

Още

Народният театър и ученици ще засадят чинар в двора на училище в памет на Иван Вазов

Народният театър и ученици ще засадят чинар в двора на училище в памет на Иван Вазов

Още

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Още

Националната библиотека с атрактивна програма за 170 години от рождението на Иван Вазов

Националната библиотека с атрактивна програма за 170 години от рождението на Иван Вазов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

На 10 октомври спектакълът на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда "Премио" за 2017 г. Йерней Лоренци ще бъде представен на фестивала

Стоян Радев поставя за първи път у нас пиеса на Тед Чанг за замисления поглед на Вселената

Моноспектакълът "Издишване" е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби, а премиерата е на 27 септември в Театър 199

При пълна зала премина гостуването на Театър "Отражение", Торонто

Постановката "Вавилонци" е по истории от сборника на Станислав Стратиев "Вавилонска хроника"

24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември

Първото по рода си събитие в града се организира от "Малка театрална компания" по случай 10-годишния ѝ юбилей

"Цари Мали град" отбеляза 10 години от откриването си с музикалната поема "Рилският пустинник" на Софийската опера

Маестро Пламен Карталов изрази задоволство да поздрави всички гости в "този истински античен вид"

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни

На 28 септември ще се играе първото заглавие - "Дон Жуан се връща от война" с режисьор Крис Шарков, "Одисея" е втората премиера - на 29 септември, премиерата на танцовия спектакъл "Just say it" е на 30 септември