Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Вълшебната флейта" - музика в устата на Бога

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

"Вълшебната флейта" - музика в устата на Бога

Предпремиерата на спектакъла е на 23 и 24 април 2021, 19.00, Държавна опера Варна, а премиерата - на 22 юни 2021, 21 ч., Опера в Летния театър

Режисьорът Антониу Замфир (Източник: Опера Варна)

"Вълшебната флейта" е последната опера на Моцарт, писана в годината на неговата смърт - 1791. Композирана е в две действия, в популярната по онова време форма Singspiel, която включва едновременно говорни диалози и пеене.

Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер - известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Моцарт.

След като става директор на прочутия виенски театър "Ан дер Вин", Шиканедер възлага на композитора да напише опера върху негово либрето. За сюжет избира приказната поема "Лулу, или Вълшебната флейта" от книгата на Виланд "Джинистан". Моцарт работи с увлечение и успява да завърши операта през септември 1791.

Премиерата е на 30 септември в извънградския "Freihaus Theater". Оркестърът дирижира самият Моцарт; в образа на Папaгено се превъплъщава Шиканедер, а Царицата на нощта - роля, изискваща значителни вокални умения - е поверена на снахата на Моцарт Йозефа Хофер.

"Вълшебната флейта" жъне незапомнен успех. През ноември 1792 г. Шиканедер обявява 100-тното представление на операта, но Моцарт не присъства, тъй като умира 2 месеца след премиерата - на 5 декември 1791 г.

Паметникът на Моцарт във Виена (Източник: Опера Варна)

"Вълшебната флейта", вдъхновена от философията на Просвещението и вярата в човешкия разум, е наситена и с масонска символика (Моцарт и Шиканедер са били масони). Историята сама по себе си представлява портрет на пътя, който човечеството изминава в търсене на познанието: от хаоса, през суеверието, до разума по метода на опита (Тамино) и грешката (Папагено), като крайната цел е да се превърне "Земята - във небесно царство, а смъртните - в богоподобни". Неслучайно този куплет се повтаря във финала и на двете действия.

Влюбените Тамино и Памина трябва да докажат, че са достойни да бъдат приети сред посветените в Храма на Светлината и жрецът Зарастро произнася знаменитото си обръщение към боговете: "О, Изида и Озирис!", за което Бърнард Шоу е казал: "Тази музика без кощунство може да бъде поставена в устата на Бога". Гьоте също възкликва: "Вълшебната флейта" е утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство".

Днес "Вълшебната флейта" е едно от най-обичаните и най-често изпълняваните произведения в оперните театри по цял свят. Най-известните части от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран, която намира място и в Златната плоча на Вояджър - грамофонна плоча, поставена на борда на двата космически апарата, изстреляни през 1977 г. по програма Вояджър. Плочата съдържа записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята.

"ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА" от В. А. МОЦАРТ в Опера Варна

Постановъчен екип:

Диригент - постановчик Христо Христов, Диригент Стефан Бояджиев, Режисьор Антониу Замфир, Сценография и костюми Ася Стоименова, Консултант сценография Иван Токаджиев, Диригент на хора Цветан Крумов

Билети ТУК

3 D Mapping Elektrick.me

Действащи лица и изпълнители:

ЗАРАСТРО - Евгений Станимиров, Деян Вачков, Гео Чобанов, ТАМИНО - Михаил Михайлов, Александър Баранов, Георги Султанов, ГОВОРИТЕЛ - Гео Чобанов, Людмил Петров, ЦАРИЦАТА НА НОЩТА - Мариана Буликану, Пламена Гиргинова, ПАМИНА - Ирина Жекова, Илина Михайлова, Мария Павлова, ПЪРВА ДАМА - Жана Костова, Мария Павлова, ВТОРА ДАМА - Розалия Желязкова, Галина Великова, ТРЕТА ДАМА - Вяра Железова, Силвия Ангелова, Бойка Василева, ПЪРВО МОМЧЕ - Веселина Андреева, Лиляна Кондова, ВТОРО МОМЧЕ - Мария Палматите, Марилла Гьонги,

ТРЕТО МОМЧЕ - Калина Жекова, Миглена Страдалска, Даниела Рябчева, ПАПАГЕНО - Пламен Димитров, Иво Йорданов, Свилен Николов, ПАПАГЕНА - Жана Костова, Лилия Илиева, МОНОСТАТОС - Пламен Райков, Христо Ганевски, ПЪРВИ МЪЖ В БРОНЯ - Христо Ганевски, Александър Баранов, Пламен Райков, ВТОРИ МЪЖ В БРОНЯ - Людмил Петров, Лъчезар Александров, Петър Петров.

Предпремиерата е на 23 и 24 април 2021, 19.00, Държавна опера Варна, а премиерата - на 22 юни 2021, 21 ч., Опера в Летния театър

За Антониу Замфир - режисьорът на "Вълшебната флейта" от Моцарт

 Антониу Замфир е доцент в Университета в Крайова от 2016 г. и директор на Опера Крайова от 2012 г. Реализира иновативни проекти както на административно, така и на художествено ниво, с оригинални постановки, в които участват иьзвестни оперни изпълнители от цял свят. Работи в различни стилове.

Началото на режисьорската му кариера е през 2013 г., когато поставя "Новогодишна нощ в операта", последвана от покана да режисира "Цигански барон" в Театър Wolfsburg в Германия, след което поставя и "Коледа в операта" в Крайова. През 2015 г. е поканен да режисира "Травиата" от Верди в Bastia Municipal Theatеr - Франция и "Кармен" от Бизе в Besetto Opera Theater в Сеул - Южна Корея.

През 2016 г. поема артистично предизвикателство да постави в Крайова отново "Кармен" на Бизе, но като рок версия - грандиозна продукция на открито, която се радва на огромен успех.

През 2017 г. поставя "Дон Жуан" от Моцарт в Tianjin Grand Theatre, в рамките на Китайския оперен фестивал. През следващите години е автор на 3 продукции на "Травиата" за италианската публика - в Teatro Antico Taormina (2018), Teatro Persio Flaco - Volterra (2019) и Cave di Fantiano - Grottaglie (2019).

През 2018 г. неговата "Тоска" от Джакомо Пучини, с участието на едни от най-добрите гласове на нашето време, като Ramón Vargas, Joanna Parisi, Alberto Gazale, се превръща в емблематино събитие за оперния театър в Крайова.

Постановката се играе в най-големия градски парк "Николае Романеску", един от най-представителните паметници на ландшафтната архитектура в страната. Концепцията на Замфир има кинематографична структура, включва The Suspended Bridge (Окаченият мост) - паметник с голяма историческа и културна стойност, специално построени за събитието 3 сцени и атрактивен video mapping.

Първо представление на "Вълшебната флейта" в Залцбург на 30 септември 1791 г. (Източник: Опера Варна)

Друг акцент от същата година е световната премиера на "The Great Union", кантата от известния композитор Eugen Doga, изпълнена по повод стогодишнината на Romanian Great Union на 1 декември 2018 г., Националния празник на Румъния. Продукцията, представена пред многохилядна публика, е заснета от румънската национална телевизия TVR.

През 2019 г. режисьорът поставя в Италия: "Палячи" от Леонкавало в Anfiteatro Fonte Mazzola - Peccioli, "Селска чест" от Маскани в Teatro Greco - Tindari и "Марчела" от Умберто Джордано в Teatro Umberto Giordano, Foggia - третата постановка на това заглавие след предишните две през 1907 и 2007 г.

Начело на Опера Крайова през всичките тези години, Антониу Замфир си създава име на креативен мениджър, който използва гъвкави управленски стратегии, обвързва творческата продукция с финансовия успех и издига оперния театър в Крайова на висота, която го съизмерва с най-добрите съвременни европейски театри.

ФАНТАСТИЧНОТО СРЕЩУ РЕАЛНОТО

"Изкуството е повод за размисъл върху живота... Напомня ни, че нещата невинаги са такива, каквито изглеждат и че всяка монета има две страни. Двойствеността се среща навсякъде, защото живеем в двоична вселена - до познание стигаме само чрез страдание, а светлината не може да съществува, ако няма мрак. Най-често добротата живее в семплия и необразован човек, а титлата благородник не е свързана непременно с добродетел.

С помощта на някое произведение на изкуството разбираме повече за нас самите и за начина, по който можем погрешно да тълкуваме поведението на другите около нас. Колко пъти сме попадали в капана да надценяваме съмнителни хора или да поставяме материалните пред духовните ценности? Нашите решения могат да накърнят емоциите ни и да втърдят сърцата ни.

Но изкуството ни учи как да мислим критично, за да променим живота си...Точно това постигат музиката на Волфганг Амадеус Моцарт и либретото на Емануел Шиканедер - тръгвайки от приказка с фантастични герои, тяхното творчество се превръща в изключителна притча за човешкия живот и етичните ценности.

Като във всяка приказка, и тук последните се оказват първи. Ако сме склонни да забравяме този основен урок, то е защото хората рядко имат шанса да докажат своите качества чрез изключителни постижения, подобно на супергерои. Колцина от нас успяват, като принц Тамино, да преодолеят всички изпитания и да отговорят блестящо на очакванията...

Archiv Die Zauberflote

Извън фантастичните елементи и изобилната символика, сюжетът ни поставя пред истината, че ние носим в себе си целия човешки потенциал - от добродетелите до вината. Разберем ли това, ще осъзнаем и колко лесно може да бъде унищожен животът, ако не разтълкуваме вярно ситуацията и истинските намерения, ако не прозрем истината отвъд думите.

Както добре знаем, светът не е разделен на светци и грешници. За съжаление, нещата не са толкова прости. За щастие обаче, изкуството има способността да изследва неподозираните дълбини на човешкото поведение и да противостои на желанието да търсим удобни отговори.

"Вълшебната флейта" ни вдъхновява да загърбим опростения поглед върху ежедневието и да проникнем отвъд видимото, да прозрем, че хубавите неща се случват само на онези, които не се страхуват да живеят истински.

Ако "Вълшебната флейта" продължи да вълнува зрителите и след края на нашето представление, ако ги провокира да се изправят пред хаоса на собствените си въпроси, тогава нашата мисия ще бъде изпълнена."

Антониу ЗАМФИР - режисьор

Още

"Вълшебната флейта" с марионетки открива XIV Моцартфест в Правец

"Вълшебната флейта" с марионетки открива XIV Моцартфест в Правец

Още

Примабалерината Мария Кичевска от Скопие гостува в "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката" във Варна

Примабалерината Мария Кичевска от Скопие гостува в "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката" във Варна

Още

Театърът и Операта във Варна отварят врати на 12 април 2021 г.

Театърът и Операта във Варна отварят врати на 12 април 2021 г.

Още

Софийската опера представя онлайн пред световната публика "Атила" на Пламен Карталов

Софийската опера представя онлайн пред световната публика "Атила" на Пламен Карталов

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

I’mpro Fest - фестивал на импровизационния театър с първо издание в София

Между 9 до 14 юни РЦСИ Топлоцентрала и Бар Синтезис ще обединят 6 импро групи в мащабна програма с много събития

Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

На 22 и 23 май ONE DANCE WEEK представя танцовата компания на Сао Пауло със зрелищен спектакъл

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

"Една българка" на Снежина Петрова с награда за спектакъл на "Нова българска драма" в Шумен

Наградата за режисура бе присъдена на Ивайло Христов за постановката "Боклук" от Елена Телбис на Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Бащата" за 50-ти път в Народния! Да се взрем в крехкостта на съществуването

Представлението е на 22 май 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

Спектакълът на балета от П. И. Чайковски на 31 май в Зала 1 на НДК ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос