Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Три премиерни спектакъла и безплатни ателиета в ДНК през април

МАГИЯТА НА ТАНЦА

Три премиерни спектакъла и безплатни ателиета в ДНК през април

Богата програма очаква публиката в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс през април

Коста Каракашян (Снимка: Jo Chang)

В рамките на месеца ще бъдат представени три премиерни спектакъла. Спектакълът dragON aka PHOENIX е живописно представление, в което въздържанието не е опция. Той ще бъде представен в ДНК на 9 април от 19:00 часа. Използвайки буквалност и логиката на мюзикъла, творбата проблематизира потенциалните абсурди в хореографията и танца.

dragON aka PHOENIX е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, известни още като STEAM ROOM. Проектът се занимава с темата за протестиращото и празнуващо тяло на "drag" сцената, изследвайки взаимовръзката им танц и хореография.

Още

Фестивалът "Етюди и приятели" се завръща в ДНК

Фестивалът "Етюди и приятели" се завръща в ДНК

В два последователни дни - на 15 и 16 април от 19:00 часа ще бъде показан спектакъла Double Bill, който се състои от две отделни представления на два различни автора, а след събитието е предвиден разговор между изпълнителите и публиката.

Тhe Effort Trap е соло на хореографа и танцьор Коста Каракашян, а Presence <> Absence е в изпълнение на Стефани Ханджийска и представлява творческа колаборация между нея и полския композитор Михал Кавецки.

Музиката нахлува в тялото като река и се разпространява през всички негови повърхности. Когато музиката се отдръпне, тялото се превръща в нейната звукова вълна в пространството...

Double Bill се разпространява с подкрепата на Министерство на културата.

Стефани Ханджийска е хореограф и изпълнител и в третия премиерен проект, който ще бъде представен на 17 април от 19:00 часа в ДНК.

SOFT QUESTIONS изучава "деликатните" въпроси по отношение на разбирането ни за същността на успеха и им отговаря "доколкото може". Това са онези въпроси, които си задаваме, когато искаме да знаем "как" и "защо". Техните отговори често са по-сложни от това, което ни се иска.

"Те са различни от въпросите с категоричен отговор, които надупчват обекта си, защото "деликатните" въпроси го обгръщат от различни страни и навлизат в него нежно, но настойчиво." - пояснява Стефани Ханджийска.

SOFT QUESTIONS се разпространява с подкрепата на Министерство на културата.

Стефани Ханджийска (Снимка: Никола Гюлмезов)

През април в ДНК - пространството за съвременен танц и пърформанс Радар София и Драма пакт ни канят на "Въведение в NUTRICULA" - тридневно безплатно работно ателие, базирано на петгодишна международна изследователска и артистична практика. То ще бъде водено от Ясен Василев и ще се проведе в периода 10-12 април.

NUTRICULA подлага изпълнителите на поредица от задачи, които целят да изпитат и преосмислят границите и функциите на тялото и да разрушат (не)съзнателни навици в движението. Работата цели да освободи тялото и движенията му от наложените върху тях значения. Ателието включва практически движенчески упражнения, критически дискусии, творческо писане и преминаване през структурата на физическото соло.

Още

Номинираният за "Икар" спектакъл "Moonlight" с премиера в ДНК

Номинираният за "Икар" спектакъл "Moonlight" с премиера в ДНК

Ателието е подходящо за професионални актьори, танцьори и изпълнители (но не изключва и хора без никакъв сценичен опит), които се интересуват да преминат през тридневно въведение в метода на работа и потенциално да започнат да развиват свои версии на солото. От участниците ще бъдат селектирани 10 човека, които ще имат възможността да продължат в репетиционен процес през месец май, а след това ще бъдат част от спектакъла "Невъзможни действия", чиято премиера отново ще е в ДНК.

Крайният срок за кандидатстване е 4 април.

Освен трите премиерни спектакъла и работните ателиета, в ДНК ще могат да се видят и познатите на публиката: dragON aka PONY (5 април), Wo Man (14 април), който бе номиниран преди дни в категория "Съвременен танц и пърформанс" в тазгодишните награди ИКАР 2021, "Съвършено розово" (24 април), както и "Тотална щета" (29 април). Всички спектакли са с начален час 19:00.

Събитията в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Билети за всички спектакли може да закупите от касите на НДК, както и онлайн 

Още

ДНК представя  премиерния спектакъл WO MAN

ДНК представя премиерния спектакъл WO MAN

Още

Международни фестивали и премиерни спектакли ви очакват в ДНК

Международни фестивали и премиерни спектакли ви очакват в ДНК

Още

ДНК ще посрещне "dragON a.k.a. PONY"

ДНК ще посрещне "dragON a.k.a. PONY"

Още

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик

Гледайте най-актуалните заглавия в мюзикъла и съвременния балет до 17 юли

Във фестивала на музикалния театър участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония

Мюзикълът "Оркестър без име" по филмовия сценарий на Станислав Стратиев с премиера в Пловдив на 1 август

Ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

В летните вечери от 23 до 29 юли 180° окупира пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство