Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Три премиерни спектакъла и безплатни ателиета в ДНК през април

МАГИЯТА НА ТАНЦА

Три премиерни спектакъла и безплатни ателиета в ДНК през април

Богата програма очаква публиката в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс през април

Коста Каракашян (Снимка: Jo Chang)

В рамките на месеца ще бъдат представени три премиерни спектакъла. Спектакълът dragON aka PHOENIX е живописно представление, в което въздържанието не е опция. Той ще бъде представен в ДНК на 9 април от 19:00 часа. Използвайки буквалност и логиката на мюзикъла, творбата проблематизира потенциалните абсурди в хореографията и танца.

dragON aka PHOENIX е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, известни още като STEAM ROOM. Проектът се занимава с темата за протестиращото и празнуващо тяло на "drag" сцената, изследвайки взаимовръзката им танц и хореография.

Още

Фестивалът "Етюди и приятели" се завръща в ДНК

Фестивалът "Етюди и приятели" се завръща в ДНК

В два последователни дни - на 15 и 16 април от 19:00 часа ще бъде показан спектакъла Double Bill, който се състои от две отделни представления на два различни автора, а след събитието е предвиден разговор между изпълнителите и публиката.

Тhe Effort Trap е соло на хореографа и танцьор Коста Каракашян, а Presence <> Absence е в изпълнение на Стефани Ханджийска и представлява творческа колаборация между нея и полския композитор Михал Кавецки.

Музиката нахлува в тялото като река и се разпространява през всички негови повърхности. Когато музиката се отдръпне, тялото се превръща в нейната звукова вълна в пространството...

Double Bill се разпространява с подкрепата на Министерство на културата.

Стефани Ханджийска е хореограф и изпълнител и в третия премиерен проект, който ще бъде представен на 17 април от 19:00 часа в ДНК.

SOFT QUESTIONS изучава "деликатните" въпроси по отношение на разбирането ни за същността на успеха и им отговаря "доколкото може". Това са онези въпроси, които си задаваме, когато искаме да знаем "как" и "защо". Техните отговори често са по-сложни от това, което ни се иска.

"Те са различни от въпросите с категоричен отговор, които надупчват обекта си, защото "деликатните" въпроси го обгръщат от различни страни и навлизат в него нежно, но настойчиво." - пояснява Стефани Ханджийска.

SOFT QUESTIONS се разпространява с подкрепата на Министерство на културата.

Стефани Ханджийска (Снимка: Никола Гюлмезов)

През април в ДНК - пространството за съвременен танц и пърформанс Радар София и Драма пакт ни канят на "Въведение в NUTRICULA" - тридневно безплатно работно ателие, базирано на петгодишна международна изследователска и артистична практика. То ще бъде водено от Ясен Василев и ще се проведе в периода 10-12 април.

NUTRICULA подлага изпълнителите на поредица от задачи, които целят да изпитат и преосмислят границите и функциите на тялото и да разрушат (не)съзнателни навици в движението. Работата цели да освободи тялото и движенията му от наложените върху тях значения. Ателието включва практически движенчески упражнения, критически дискусии, творческо писане и преминаване през структурата на физическото соло.

Още

Номинираният за "Икар" спектакъл "Moonlight" с премиера в ДНК

Номинираният за "Икар" спектакъл "Moonlight" с премиера в ДНК

Ателието е подходящо за професионални актьори, танцьори и изпълнители (но не изключва и хора без никакъв сценичен опит), които се интересуват да преминат през тридневно въведение в метода на работа и потенциално да започнат да развиват свои версии на солото. От участниците ще бъдат селектирани 10 човека, които ще имат възможността да продължат в репетиционен процес през месец май, а след това ще бъдат част от спектакъла "Невъзможни действия", чиято премиера отново ще е в ДНК.

Крайният срок за кандидатстване е 4 април.

Освен трите премиерни спектакъла и работните ателиета, в ДНК ще могат да се видят и познатите на публиката: dragON aka PONY (5 април), Wo Man (14 април), който бе номиниран преди дни в категория "Съвременен танц и пърформанс" в тазгодишните награди ИКАР 2021, "Съвършено розово" (24 април), както и "Тотална щета" (29 април). Всички спектакли са с начален час 19:00.

Събитията в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Билети за всички спектакли може да закупите от касите на НДК, както и онлайн 

Още

ДНК представя  премиерния спектакъл WO MAN

ДНК представя премиерния спектакъл WO MAN

Още

Международни фестивали и премиерни спектакли ви очакват в ДНК

Международни фестивали и премиерни спектакли ви очакват в ДНК

Още

ДНК ще посрещне "dragON a.k.a. PONY"

ДНК ще посрещне "dragON a.k.a. PONY"

Още

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Видеоверсия на спектакъла ще могат да гледат от 18-и април в интернет зрители от цял свят

Мария Бакалова благодари за почетния "Аскеер"

"Театърът завинаги ще остане моята първа голяма любов и съм безкрайно щастлива, че получавам това специално признание от фондация "А`Аскеер" споделя младата актриса

dragON aka PHOENIX за потенциалните абсурди в хореографията и танца, с премиера в ДНК

Спектакълът е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас

Балетният шедьовър "Спящата красавица" с премиера на старозагорска сцена

Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов

"Радован III" - за проклятието и благословията да живеем на Балканите, на сцената на Младежкия театър

Черната комедия или балканската "трагична трагедия за самопредателството" прави своята премиера на 7-и и 16-и април