Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Спектакли с историческа стойност - в "Дигитален архив: Театър XX/XXI" век

ТЕАТРАЛНО НАСЛЕДСТВО

Спектакли с историческа стойност - в "Дигитален архив: Театър XX/XXI" век

"Арлекино, слуга на двама господари" - легендарна постановка на Джорджо Стрелер можем да гледаме до 29 март

Театър на Джорджо Стрелер

Стартира новият проект на фондация "Хомо луденс" - "Дигитален архив: театър XX/XXI" век. Той предлага свободен достъп до спектакли с историческа стойност на едни от най-значимите фигури в сценичните изкуства през изминаващото столетие.

Проектът е продължение в дигитална среда на традиционната рубрика Архив Театър ХХ век на специализираното списание "Homo Ludens".

Програмата на проекта се състои от общо 6 заглавия, разпръснати в различни месеци. Излъчванията са през уикендите и ще бъдат достъпни от този сайт на територията на страната за 72 часа.

Всички спектакли са със субтитри на български език. Те ще бъдат съпроводени с допълнителни материали, разказващи за представяните творци и тяхната работа.

Излъчванията започнаха със запис на "Арлекино, слуга на двама господари" - легендарна постановка на Джорджо Стрелер по пиесата на Карло Голдони на сцената на "Пиколо Театро" в Милано. Показваме този спектакъл по повод 100-годишнината от рождението на Стрелер, обявен за най-значимия италиански режисьор на 20. век. Записът ще е достъпен до 29 март, 19:00 часа.

Между 30 април и 3 май българските зрители ще могат да гледат за първи път запис на историческата постановка на Бертолт Брехт по неговата пиеса "Майка Кураж и нейните деца", която той поставя през 1949 г. в Дойчес театър, Берлин, а от 1954 г. тя се играе на сцената на основания от него "Берлинер ансамбъл", където е и заснета. В ролята на Майка Кураж е голямата актриса Хелене Вайгел.

В програмата ще бъдат представени и други знаменити фигури от световния театър като Йежи Гротовски, Робърт Уилсън и др. Следете нейното актуализиране тук.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Още

Петнадесет арт колектива работят онлайн над следващото изложение "Документа"

Петнадесет арт колектива работят онлайн над следващото изложение "Документа"

Още

Международният фестивал In The Palace с онлайн издание през 2021

Международният фестивал In The Palace с онлайн издание през 2021

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Бележките под линия" на Мария, Ана, Илиана, Вяра, Параскева и Ирина

Катя Петрова режисира една изключителна "женска пиеса" на Мирела Иванова с премиера на 17 и 18 април в Народния театър

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Видеоверсия на спектакъла ще могат да гледат от 18-и април в интернет зрители от цял свят

Мария Бакалова благодари за почетния "Аскеер"

"Театърът завинаги ще остане моята първа голяма любов и съм безкрайно щастлива, че получавам това специално признание от фондация "А`Аскеер" споделя младата актриса

dragON aka PHOENIX за потенциалните абсурди в хореографията и танца, с премиера в ДНК

Спектакълът е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас

Балетният шедьовър "Спящата красавица" с премиера на старозагорска сцена

Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов