Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сфумато с пореден подарък за зрителите - "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

Сфумато с пореден подарък за зрителите - "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев

Гледайте постановката на 16 април (четвъртък) от 19 ч. в канала на театъра в YouTube

Театрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube. В момента те нямат възможност да се срещат с най-важното за тях - зрителите, но могат да ни предложат да видим "по какъв начин сме рисували въздуха през годините".

И те продължават със "Завръщане във Витенберг"

на 16 април от 19 ч. в канала си в YouTube

от Георги Тенев и Иван Добчев

Режисьор: Иван Добчев

Сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова

Музика: Асен Аврамов
Хореография: Мила Искренова

Участват:

Хор - Пенко Господинов
Берндт - Явор Бахаров
Марцел - Антонио Димитриевски
Гробарят - Йордан Биков
Рейн / Духът от Витенберг - Христо Петков
Англичанинът - Малин Кръстев
Офелия - Елена Димитрова

Сцена от постановката "Завръщане във Витенберг", реж. Иван Добчев (Снимка: Театрална работилница "Сфумато")

Във финала на "Хамлет" на сцената лежат труповете на Гертруда, Клавдий, Лаерт и самия Хамлет. Преди това през сцената са влачени труповете на Полоний и неговата дъщеря Офелия. Към тази морга английските пратеници прибавят и вестта за обезглавените Розенкранц и Гилдестерн... Оня безмилостен сержант с косата, за когото ни напомня Хамлет преди да потъне в Мълчанието, яко се е развихрил.

Още в самото начало на сцената се явява един ходещ труп - Призракът на стария крал Хамлет и сякаш задава темата - иде Съдният ден, гробовете ще избълват своите мъртъвци, ще прозвучат последните тръби /the last trumpet/ и живи, и мъртви ще застанат пред Съдника. След срещата с Призрака Хамлет ще произнесе знаменателната си реплика: "The time is out of joint" - Векът /времето/ е разглобен /изкълчен/.

Човешкото време се е разпаднало, загубило е небесното си основание и е затънало в гнойните си проявления. "Something is rotten in the state of Denmark." - прозрението е на войника Марцел, който е един от очевидците на тази среща - да, има нещо гнило в Датската държава, "Дания е затвор" - ще отиде още по-нататък Хамлет, а на оспорването, че тогава е затвор и целия свят, ще отвори метафората и ще я радикализира - "И то образцов /goodly/, с безброй килии, клетки, ями. Дания е една от най-лошите". Като опозиция на всичко това е сложен Витенберг, друг топос на живеенето, убежна точка на духовността и свободата.

Сцена от постановката "Завръщане във Витенберг", реж. Иван Добчев (Снимка: Театрална работилница "Сфумато")

С Витенберг са свързани двама от протагонистите на трагедията за датския принц - Хорацио и Хамлет. Те идват оттам и все ги тегли да се завърнат. Да се завърнеш във Витенберг е гестус на загърбването на затвора Дания, на живеенето в свят "запусната градина", на скотското мърсуване "сред гнус и смрад"... Тази опозиция за нас е ключова. Ако в живота ти има такова място, тогава загърбването/напускането на тоя свят има смисъл на завръщане.

Георги Тенев и Иван Добчев

Втори спектакъл от програма "Шекспир"

Даниела Олег Ляхова получава наградите "Икар 2012" и "Аскеер 2012" за сценография. Тя получава и наградата на Столична община в раздел "Театър"."

Георги Тенев и Иван Добчев получават наградата "Аскеер 2012" за съвременна българска драматургия. Те получават и наградата "Елиас Канети" в раздел драматургия.

Иван Добчев е номиниран за наградата "Икар 2012" за режисура.

Георги Тенев и Иван Добчев са номинирани за наградата "Икар 2012" за драматургичен текст.

Малин Кръстев е номиниран за наградите "Икар 2012" и "Аскеер 2012" за главна мъжка роля.

Сцена от постановката "Завръщане във Витенберг", реж. Иван Добчев (Снимка: Театрална работилница "Сфумато")

Йордан Биков е номиниран за наградата "Икар 2012" за поддържаща мъжка роля.

Спектакълът е номиниран за наградата "Икар 2012" за майсторско техническо осъществяване.

Даниела Олег Ляхова е номинирана за наградата "Аскеер 2012" за костюмография.

Асен Аврамов е номиниран за наградата "Аскеер 2012" за театрална музика.

На 13.5.2012 г. играна на Международния фестивал "Друмеви театрални празници" в Шумен, където получава наградата за цялостен спектакъл, Иван Добчев получава наградата за режисура, Пенко Господинов получава наградата за мъжка роля.

На 16.5.2012 г. играна на Международния фестивал за малки театрални форми във Враца, където Иван Добчев получава I награда за режисура, Даниела Олег Ляхова получава I награда за сценография, Пенко Господинов получава I награда за мъжка роля, Малин Кръстев получава II награда за мъжка роля.

Сцена от постановката "Завръщане във Витенберг", реж. Иван Добчев (Снимка: Театрална работилница "Сфумато")

На 5.6.2012 г. играна на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

На 15.9.2012 г. играна Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив.

Представление с впечатляваща мрачна визия, интелектуален лабиринт от различни хипотези и възможности за света след "Хамлет" и след глобалната катастрофа, "Завръщане"-то на Добчев и Тенев респектира мислещата публика с ювелирната работа на целия екип.

Ирина Гигова, "Новинар"

Какво става след смъртта на главния герой Хамлет? След неговото замлъкване? Своеобразен и оригинален отговор се опитва да даде спектакълът, наречен "Завръщане във Витенберг" на Театър "Сфумато": един спектакъл на неотчайващото отчаяние, защото подобно изваяние на отчаянието няма как да ни отчайва... Във външната си затвореност, спектакълът "Завръщане във Витенберг" е вътрешно безкрайно отворен.

Той всъщност е от онези спектакли и те съвсем не са така често явление, за които не върви да бъдат хвалени, поощрявани, разяснявани. Нито пък техните създатели и участници да бъдат отделяни, описвани, разказвани, анализирани. Такива представления трябва - ако изпитваме, разбира се, близост по нагласа и светоглед към тяхното внушение - да бъдат гледани, след което известно време да помълчим. Те ни оставят в прохладата на тишината след своя край и смълчават останалото говорене, което всъщност е мълчание... Иначе полезна е тази така изваяна картина на отчаянието от света за оптимистичния материализъм на българина.

Сцена от постановката "Завръщане във Витенберг", реж. Иван Добчев (Снимка: Театрална работилница "Сфумато")

Ромео Попилиев, "Homo Ludens"

Така тандемът Добчев-Тенев преплита по неочакван начин добре познатите ни герои от трагедията на Шекспир "Хамлет", за да ни потопи в една безнадеждна и мрачна картина в "Завръщане във Витенберг". Тази идея е визуализирана по блестящ начин, какъвто може да се случи единствено на сцената на Театрална работилница "Сфумато".

Мариана Първанова, "Монитор"

Това е най-поетичната и най-тъжната постановка на Иван Добчев, потопена в едно цялостно състояние - безнадеждността на откритието, че няма алтернатива. Спектакълът говори за разрухата на стария свят, на Европа, на нашия свят. Варварите са вече тук. Пространството излъчва смисъла на текста. Сумрачно подземие на замък, същевременно алюзия с бункер след катастрофата... останали са няколко стъпала - като след голямо разрушение, подът е наводнен. Малкото хора, които имат достъп до тук, стъпват във водата. Мястото напомня зоната от "Сталкер", филма на Тарковски по повестта на братя Стругатски.

Място на отчаяните, място с особено излъчване, където се пресичат реалност и илюзия. В повечето свои трагедии и хроники Шекспир очертава ситуация на разруха, в която изпълзява най-низкото в човешката природа. Пейзажът на "Крал Лир", "Макбет", "Ричард III", "Хамлет" и др. потапя в усещането за катастрофа, за пустота след катастрофата, за упадък. Той е населяван от войни, убийци, мародери, търговци. Това вече не е място за философстващите шутове, за просветените умове, за учените, за потъналите в книгите мечтатели, за актьорите. Алтернативното място за тях е някъде другаде.

Анна Топалджикова, "Литературен вестник"

"Завръщане във Витенберг" на Добчев е мрачен и скептичен спектакъл, в който истините за потъващата в блато Дания (съответно - целият днешен свят) са изречени от актьори, нагазили буквално във водите на калния полумрак.

Още

Сфумато започва онлайн с Апокриф

Сфумато започва онлайн с Апокриф

Още

"Сфумато продължава онлайн програмата си с  "Жюли, Жан и Кристин" на Маргарита Младенова

"Сфумато продължава онлайн програмата си с "Жюли, Жан и Кристин" на Маргарита Младенова

Още

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Още

Театрална работилница Сфумато: "Акция Джойс" продължава

Театрална работилница Сфумато: "Акция Джойс" продължава

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Отиде си художничката Ивана Енева - първата жена професор по керамика в България

"За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба", казваше именитият ни творец

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Спечели двойна покана за филма "Рицари на справедливостта" с Мадс Микелсен

Филмът на датския режисьор и носител на "Оскар" Андерс Томас Йенсен тръгва по кината на 17 юни

Фолклор в класически аранжимент - Зорница Иларионова и Стойчо Стоянов представят "Йовано, Йованке"

Чуйте необикновената, стилна и въздействаща продукция на една от емблематичните народни песни "Йовано, Йованке" в акустично класическо звучене

Виж всички

Календар