Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Зашеметяваща танцова вечер с три балетни премиери в Стара Загора

ОТДАДЕНИ НА ТАНЦА

Зашеметяваща танцова вечер с три балетни премиери в Стара Загора

"Танц при изгрев слънце", "Лотос", и "Следващият" представя Старозагорската опера на 10 юли

Балетна миниатюра "Лотос", хореограф Алесандра Скаламбрино, Италия (репетиция) (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Още

Фурор на софийска сцена (галерия)

Фурор на софийска сцена (галерия)

Зашеметяваща танцова вечер очаква почитателите на балета на 10 юли, от 19.00 часа. На сцената на Старозагорската опера ще бъдат представени за първи път трите танцови миниатюри "Танц при изгрев слънце" , "Лотос", и "Следващият". Трима изключителни хореографи ще вдъхнат живот на своите идеи и ще изразят чрез изкуството на талантливите балетни артисти своите поетични послания. Костюмите са на Мария Христова, сценичното оформление - на Тодор Демеров.

Балетна миниатюра "Лотос", хореограф Алесандра Скаламбрино, Италия (репетиция) (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Истинска световна премиера - не само като хореографски изказ, но и като музика, е балетът "Танц при изгрев слънце". Австрийският диригент Андрия Павлич написа тази година балетната музика и още преди да завърши своята композиция напълно, предложи на Силвия Томова да направи хореографията.

Зрителите ще имат възможността да се насладят на мистичното очарование на изпълнен с виртуозност и символика дивертисментен танц, облян от светлината на слънчевия изгрев. Въздействащият глас на великолепната българска актриса Силвия Лулчева ще подсили усещането за тайнственост и хармония. Мултимедийната сценична визия е на Сергей Голубев. Участват солистите Анелия Димитрова, Фиорди Лоха, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Тцао Ю-Чен, Ивайло Янев.

Балетна миниатюра "Следващият", Старозагорски балет (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Младата хореографка Алесандра Скаламбрино от Италия идва по покана на артистичния директор на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова, след като печели в Модика, Италия специалната награда за хореография (Силвия Томова е член на журито на конкурса). Нейният "Лотос" призовава да бъдем като цвета на лотоса - да се съживяваме всеки ден и да се изправяме пред трудностите смело.Защото именно цветето лотос е отлична метафора за хората, които са в състояние да преодолеят мъката със спокойствие, самоконтрол и постоянство. Хореографът разработва тази тема, започвайки от подвеждащата идея за романтична любов, според която човек може да бъде щастлив само в двойка, до окончателното осъзнаване, че не се нуждае от никого, за да усъвършенства сам себе си.

Балетна миниатюра "Танц при изгрев слънце" по музика на Андреа Павлич (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

"Ние имаме във всички нас инструментите за трансформацията на скръбта в "чудо". Алесандра Скаламбрино избира за своя спектакъл вдъхновяващата музика на чувствения пианист и композитор Фредерик Шопен.

Участват Богдана Сергеева, Акари Моримацу, Микела Канин, Джулия Рагуза, Джулия Моргандо, Ромина Славова, Сторм Норис, Рио Сузуки, Марта Перес, Ивелина Николова. 

За финал на авторската хореографска вечер утвърденият извън границите на България танцьор и хореограф Християн Бакалов - новатор, експериментатор, неспокоен дух, ще пренесе на Старозагорска сцена една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел "Au Suivant". Участват Ивайло Янев, Фредерико Пинто, Франческо Бориело, Фиорди Лоха, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Карлос Сантос, Калин Любенов.

Балетна миниатюра "Следващият", Старозагорски балет (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

"АU SUIVANT е първата ми "жива" хореография (първата - "първа" е един късометражен филм), реализирана по поръчка на Младия Балет на Франция през 1999. Хореографията направена от мен функционира като "движенчески субтитри" на тази култова песен, създадена от един от гигантите на френския шансон. Оставяйки телата на танцьорите да изразят чрез движението моментния заряд, който ни залива при слушането на песента, хореографията е като физическа материализация на същия този емоционален, енергиен и артистичен заряд, който определя по уникален начин и самия Брел като човек и творец." - споделя талантливият хореограф.

Балетни звезди ще обогатят празничната премиерна хореографска вечер с няколко свои хореографии. За първи път зрителите ще се срещнат с новото хореографско амплоа на примабалерината на Финландския национален балет Петя Илиева и на изтъкнатия балетист Георги Елкин, чиято 23 годишна танцова кариера започва и преминава в Швеция и бележи зашеметяващи изяви по целия свят. Солистката на Националния балет София Цуцакова ще танцува вариация на Жизел от първо действие по хореография на Петя Илиева. Балерините от балета на Старозагорската опера Богдана Сергеева и Ивелина Николова ще изпълнят кратката хореографска пиеса на Георги Елкин "Окрилени" по музика на Хенри Пърсел. Георги Елкин използва техниката на класическия танц в цялата му красота и изящност. Пиесата е освободена от товара на всякаква категоризация. "Тя просто съществува сама за себе си. Това заглавие ще се интерпретира строго индивидуално от всеки зрител, съобразно неговото състояние, настроение и фантазия. Дали ще е излъчването на танцьорите, музиката или сливането на танца с музиката ... това са само няколко от нивата на които тази пиеса може, според мен, да изрази "Окриление" - разкрива Георги Елкин.

Солистката на балет "Арабеск" и вече утвърден и изявен хореограф с много награди Ангелина Гаврилова ще представи своя авторски номер "Моята любима играчка" по музика на Филип Глас в изпълнение на солистите на балета на Софийската опера София Цуцакова и Джон Абенанти.

Балетна миниатюра "Танц при изгрев слънце" по музика на Андреа Павлич, по време на репетиция със Силвия Томова (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов и ръководителката на балета Силвия Томова избират този път балетната вечер да бъде посветена на таланта на съвременните хореографи, защото вярват, че за ценителите на танцовото изкуство е важно да се докоснат до неговите различни лица - от класиката до съвременните световни достижения. А за една балетна трупа като тази на Старозагорската опера, всяка една среща със свежата и нова идея, танцови техники, актьорски задачи носи изява, развитие и възход.

"Танц при изгрев слънце", "Лотос", "Следващият"

Билети за премиерната хореографска вечер на 10 юли все още могат да бъдат закупени от касите на Държавна опера-Стара Загора и онлайн през сайта на Операта. Специални отстъпки на www.grabo.bg.

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Още

Канадският хореограф Марио Пиаца: Всеки от нас е едно гето

Канадският хореограф Марио Пиаца: Всеки от нас е едно гето

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Днес започва Фестивалът на китайското кино в София

На 17 май вечерта е премиерата на "Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ", а създателите на филма ще бъдат специални гости

"И ние играем Ромео и Жулиета" - най-новото заглавие на Столичния куклен театър

Стоян Радев дебютира като режисьор в салона на улица "Гурко"

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София