Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

ЗВЕЗДИ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения

18 януари 1964 г.: Британската поп група The Beatles, отляво надясно, Джон Ленън (1940 - 1980), Пол Маккартни, Ринго Стар и Джордж Харисън (1943 - 2001), след шоуто им в Париж, с певицата Силви Вартан / Снимка: Getty Images

Наскоро една новина бе отразена от всички световни медии - че певицата Силви Вартан напуска сцената и приключва кариерата си на артист с над 60-годишна активна дейност. Финалът ще бъде ознаменуван с три последни заключителни концерта в годината на 80-годишнината на звездата.

Силви Вартан присъства на шоуто на Jean Paul Gaultier Haute Couture Spring Summer 2017 като част от Парижката седмица на модата на 25 януари 2017 г. в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

За нас, българите, тази новина има особено сантиментално значение, защото никой като Силви не е пял през сълзи "Я кажи ми, облаче ле бяло", както това всички помним, се случи на родна сцена. Текстът на една нейна песен  пък е за река Марица: "Марица е моята река, както Сена е твоята. Но само баща ми си спомня за нея понякога".

Френската певица, за каквато я представят навсякъде по света, е родена в България и очевидно носи нашата емоционалност. Тя самата призна преди дни, че всичко в живота си е вършила със страст и не обича "нещата, които свършват", но също така е наясно, че един артист трябва да слезе от сцената с достойнство. Това показва черти на характера, които също заслужават поклон.

Силви Вартан присъства на ревюто на Celine Womenswear пролет/лято 2020 г. като част от Парижката седмица на модата на 27 септември 2019 г. в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

Силви Вартан е изпяла през дългата си кариера над 1500 песни. Има над 65 албума и 50 милиона продадени плочи и дискове. Развива активна благотворителна дейност в България. Заедно с брат си основа фондация за подпомагане на деца в нужда. Певицата е почетен гражданин на София и носител на "Медал за човеколюбие" на БЧК за изключителен принос към хуманитарните каузи на организацията.

Силви Вартан присъства на премиерата и церемонията по закриването на „Les Choses Humaines“ по време на 47-ия американски филмов фестивал в Довил на 11 септември 2021 г. в Довил, Франция / Снимка: Getty Images

Малцина знаят, че певицата е изиграла сериозна роля в освобождаването на българските медицински сестри, които бяха арестувани в Либия през 1999 година. И една любопитна подробност: Ако Бриджит Бардо е световен секссимвол на няколко поколения, то Силви е била на кориците на списания над 2000 пъти, много повече от идолите на екрана Бардо и Катрин Деньов.

Спектакълът на Силви в Олимпия е хореографиран от Рамене от Лос Анджелис през 1972 г. / Снимка: Getty Images

Българите познаваме историята на живота й: Едва на 7 напуска България и както сама принава, "оставя детството си на перона на гарата". Особено покъртителна картина остава в съзнанието на малкото момиченце за цял живот - как баба й и дядо й тичат след влака, който я отвежда към неизвестността...

Силви Вартан преди Olympia Music Hall, Париж, около 1965 г. / Снимка: Getty Images

Силви Вартан ще има бляскаво бъдеще, но по онова време никой от роднините й не знае това. Предстои й да пътува с много влакове и самолети, и не на една гара да бъде вълнуващо посрещана и изпращана от тълпи почитатели, но онази сцена с баба й и дядо й на перона на една българска гара, завинаги ще остане като рана в душата й.

Силви Вартан по време на записа на телевизионното шоу „Special Petula“ в Париж, около 1968 г. / Снимка: Getty Images

В биографичната си книга "Между сянката и светлината" Силви Вартан разказва за щастливите и тъжните мигове на своето детство в България; за майка си, с която има необикновена близост. На майка й е посветена и книгата на Вартан "Мама...", която тя представи и на Панаир на книгата в София.

Баща ѝ Жорж е арменец, роден във Франция, в България е работил като аташе във френското посолство и това улеснява семейството да емигрира от България през 1952 година и да заживее в Париж.

Френската певица и актриса Силви Вартан се разхожда по улица Карнаби с лявата си ръка в гипс след автомобилна катастрофа, Лондон, Обединеното кралство, 10 юни 1968 г. / Снимка: Getty Images

Силви, родителите й и брат й Еди цели четири години живеят в една хотелска стая в покрайнините на френската столица. Началото на новия им живот е трудно, но както казва Силви "Нямахме пари, но имахме всичко - свобода и любов".

Още

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Брат й Еди е завършил право, но се насочва към музикалния бизнес и благодарение на него малката му красива сестра записва първата си песен - "Panne d'essence", в дует с Франки Жордан. Така през 1961 година Силви Вартан става звезда, малко след това издава и първата си плоча, а после се запознава с рокендрол идола Джони Холидей.

Френският певец Джони Холидей (1943 - 2017) с партньорката си, певицата Силви Вартан в британската музикална телевизионна програма „Ready Steady Go!“, Великобритания, 12 ноември 1965 г. / Снимка: Getty Images

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Как започва всичко между тях? - Като в приказките: "Всичко се случи със скоростта на светлината, а освен това, бързо се влюбих в един висок рус мъж със сини очи, който ми се струваше прекрасен и който също беше певец. Споделих цялата тази лудост с него и откривахме всичко заедно. Беше лудост!", разказва певицата за съдбовната си среща с иконата на френския рокендрол Джони Холидей.

Френският певец Джони Халидей идва да поздрави съпругата си, певицата и актриса Силви Вартан, след нейното изпълнение в музикалната зала Olympia в Париж, 22 септември 1970 г. / Снимка: Getty Images

С Джони ще имат дълъг и труден брак, изпълнен с кризи и раздели. Но каквото и да са преживели заедно, през каквито и препятствия да са преминали, и до днес двамата са в спомените на хората от по-старото поколение като най-красивата звездна двойка на Франция.

Силви и Джони ще останат близки до края му и тя ще върви до ковчега му заедно със сина им Дейвид, въпреки че от десетилетия преди това живее с втория си съпруг - американския актьор Тони Скоти.

Силви Вартан, Фарида Келфа и Естел Лефебюр присъстват на шоуто на Jean Paul Gaultier Haute Couture пролет лято 2017 г. като част от Парижката седмица на модата на 25 януари 2017 г. в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

През 1997-а година двамата със Скоти осиновяват момиченце от България, кръстено Дарина, което вече е голямо момиче. Така Силви Вартан сякаш отново се "сроди" със земята и хората, сред които бе родена - България и българите, арменците в България.

Още

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

През август т.г. тя ще навърши 80 като една жива икона на световната сцена. Това е постижение, което напълно олицетворява разбирането за пълноценен живот. И вероятно заради това, Силви съвсем спокойно приема и мисълта за края, когато оповести пред френската преса, че вече е готова със завещанието си: нейни наследници ще са съпругът й и двете ѝ деца - Дейвид Холидей, роден през 1966 година, и Дарина.

Дарина Скоти и Силви Вартан присъстват на ревюто на Celine Womenswear пролет/лято 2020 г. като част от Седмицата на модата в Париж на 27 септември 2019 г. в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

Още

Най-галантният мъж в живота на Бриджит Бардо се самоубива

Най-галантният мъж в живота на Бриджит Бардо се самоубива

Животът на Силви Вартан прилича отстрани на приказка за принцеса, орисана от добри феи на блясък и слава, но тя преживява много тежки моменти в живота си. Сред тях са не само кризите в отношенията им с Джони, но и две автомобилни катастрофи, в кратък период една след друга. В първата оцелява, но губи най-добрата си приятелка. Във втората - през 1970-а е с Джони - той е зад волана и двамата бързат за общ концерт, когато колата излиза от пътя и се блъска в дърво. Лицето на Силви е обезобразено. Освен травмите, стресът от преживяното я преследва дълго време след това.

Бракът им с Джони е в почти постоянното състояние на разпад. Основната причина е, че той не се отказва от бохемския си начин на живот, дори когато им се ражда син. Силви е тази, която постоянно прощава.

"Винаги съм действала със сърцето и инстинктите си", каза Силви Вартан пред БНТ и подчертава, че има три главни неща в живота - любовта, семейството и децата; и че децата са единственото, за което си струва да водиш битки.

Джони Холидей със съпругата си Силви Вартан на летище Орли в Париж, 3 януари 1967 г. Те са на път за Техеран, в първата обиколка от турнето си в Близкия изток / Снимка: Getty Images

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 година в Искрец. Баща й е плод на любовта между арменец във Франция и българка. Майка й - Илона е дъщеря на архитекта Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи, който след Първата световна война идва да работи в София. Вартан става фамилно име на Силви, когато семейството се премества във Франция.

8 ноември 1969 г.: Френската поп певица Силви Вертан по време на последната си репетиция преди шоуто си в London Palladium / Снимка: Getty Images

Още

Още не ви и хрумва, че аз съм Бриджит Бардо

Още не ви и хрумва, че аз съм Бриджит Бардо

Вартанян напускат България на два пъти. Първия път - след бомбардировките над София по време на Втората световна война, когато Жорж Вартанян премества семейството си във Франция, но след войната всички се завръщат обратно в София; и втория път, когато си тръгват от България и пристигат в Париж навръх Коледа през 1952-ра, за да останат там за постоянно.

Слви Вартан, ок. 1967 г. / Снимка: Getty Images

"Париж блестеше така, че ми се завиваше свят от всичките гирлянди и елхи", разказва певицата за първата си среща с града на любовта. Очарована е от тази красота и буквално се влюбва във Франция, но и никога не забравя откъде е тръгнала и че първата й изява като артист е в България - във филма на Доко Даковски "Под игото", в който играе ученичка.

Силви Вартан присъства на 16-ия годишен филмов фестивал City Of Lights, City Of Angels в Гилдията на режисьорите на Америка на 16 април 2012 г. в Лос Анджелис, Калифорния / Снимка: Getty Images

Още

Непознати снимки на Бриджит Бардо от една нощ с фотографа

Непознати снимки на Бриджит Бардо от една нощ с фотографа

Първоначално Силви иска да стане артистка, не певица. Но когато излиза първата й плоча - "Quand le film est triste" и получава покани от телевизията и пее в култовата "Олимпия", всичко сякаш тръгва по предопределен път. Именно в този концерт в легендарната зала, за която мечтаят всички изпълнители в света, макар тогава да е само подгряваща певица, я вижда за пръв път бъдещият й съпруг Джони Холидей, приятел на брат й. Той бил толкова впечатлен от красотата й, че направил мръснишки намек по неин адрес на ухото на брат й Еди, без да знае, че Силви му е сестра. По онова време тя била влюбена в друг, но съдбата ги среща с Джони отново.

Джони Холидей и Силви Вартан ок. 1972 г. / Снимка: Getty Images

Няколко месеца по-късно двамата имат съвместно турне и така започва любовната им връзка. "Връзката ни беше като огън, горя буйно, но остави след себе си само пепел", ще каже по-късно Силви.

Още

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

Бриджит Бардо: Съвременното кино е тъжно, скучно и просташко

В края на 1964 година Джони Холидей отбива военната си служба, а Силви се снима във филма "Patate" ("Картоф") заедно с Жан Маре. След този филм известни френски филмови режисьори, между които Годар, искат да снимат филми с нея, но мениджърът й тайно от нея им отказва. Силви разбира чак след години за тези предложения, когато вече е певица със световна слава.

Джони Холидей и Силви Вартан излизат от църквата в село Локонвил през странична порта след сватбата си, за да избегнат тълпи от фенове / Снимка: Getty Images

Още

В романтиката на френското кино от 70-те

В романтиката на френското кино от 70-те

Американският й албум "A gift wrapped from Paris" издават в Германия, Япония, Южна Америка и САЩ. Силви е поканена в култовото шоу на Ед Съливан. Тя е много популярна, когато решава да сключи брак с "лошото момче на Франция" Джони Холидей. Двамата имали уговорка да се венчаят на тайна церемония, но в крайна сметка се оказало, че са сред две хиляди гости и над 180 папараци. Франция буквално изпада в истерия покрай сватбата им. А лудо влюбените младоженци заминават на романтичен меден месец в Лас Палмас, на Канарските острови.

Силви Вартан по време на турне в Америка, около 1965 г. / Снимка: Getty Images

След завръщането, уви, Джони отново се запътва към казармата. Но когато най-сетне отбива военната си служба, двамата със Силви ще направят общо шоу по френската телевизия и скоро след това - кралско шоу в Англия с почетен гост английската кралица Елизабет Втора. Силви и Джони се превръщат в най-големите звезди на Франция.

12 ноември 1965 г.: Френската поп певица Силви Вартан (вдясно) на снимачната площадка на телевизионната програма „Ready Steady Go“ с водещата на шоуто Кати МакГоуън / Снимка: Getty Images

Още

Легендата на френското кино Даниел Дарийо почина на 100-годишна възраст

Легендата на френското кино Даниел Дарийо почина на 100-годишна възраст

През 1966 година Силви е бременна и намалява темпото на работа като записва само няколко песни и отмаря в къщата на родителите си в Локонвил. На 14 август същата година ражда Дейвид. Джони е на върха на щастието, но и малко объркан, че като татко има несвойствени за характера си отговорности. Скоро бракът и бебето започват да го отегчават и той предпочитал нощните купони с различни компании, вместо домашния уют.

Силви Вартан и Александра Смет пристигат на шоуто на Dior Cruise Collection 2014 на 18 май 2013 г. в Монако / Снимка: Getty Images

Джони е в едно парижко кабаре, когато научава, че Силви е подала молба за развод. Прибира се вкъщи и се нагълтва с приспивателни в банята. Спасяват го, а разводът е отложен.

Още

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

1967-а година е ужасна за Силви Вартан. Преживява катастрофа, в която загива приятелката й Мерседес. Още не се отърсила от ужаса, когато катастрофират с Джони. Годината е 1970-а. Двамата бързат за концерт в Безансон. Февруари е, но пътят е заледен. Джони кара безразсъдно и не чува молбите й да намали скоростта. Първото, което вижда след удара е обезобразеното й лице. Първоначално дори мисли, че тя е мъртва. Тя разказва: "Събудих се в болницата, погледнах се в огледалото и не можах да се позная - бях обезобразена!..."

Френските певци Силви Вартан и Саша Дистел изпълняват на сцената за „Шоуто на Саша“ по френската телевизия, 11 декември 1969 г. / Снимка: Getty Images

Претърпява пластична операция в Щатите. Бракът им с Джони е наблюдаван под лупа от медиите, но Силви мълчи за разпада в отношенията им заради сина им. В края на краищата двамата с Джони се развеждат през 1980-а, когато Дейвид е достатъчно голям, за да приеме раздялата на родителите си.

През 1981 година поканват певицата да журира на конкурс в Япония, а колега в журито е американският продуцент от италиански произход Тони Скоти. Той е втората й голяма любов, и до днес. Силви признава, че благодарение на него е усетила любовта като друг вид емоция - доверие, опора и хармония.

Консултантът по хотелиерството на Diani Reef Детлеф Хайнц Майслайн, френската певица Силви Вартан и Аман Бхандари позират на щанда на Diani Reef Beach Resort & Spa / Снимка: Getty Images

Певицата има две автобиографични книги - "Между сянката и светлината" - за детството й, и "Дума по дума", в която разказва по-съкровените си тайни от живота си на зряла жена.

От първия си албум - "Sylvie", издаден през 1962-ра до днес Силви Вартан е извървяла дълъг път на един запомнящ се артист и невероятна жена.

Съпругът на певицата - Тони Скоти е успял човек от света на киното и музиката, бивш изпълнителен директор на MGM. Силви Вартан има късмета да бъде до човек, на когото се доверява за всичко. "Оставих съпруга ми да управлява всичко. Тъй като имаме еднакви идеи по въпроса, му се доверявам", споделя звездата.

Още

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Другата й голяма гордост са децата. Силви Вартан разказва, че след катастрофата през 1970-а мислела, че с живота и кариерата й е свършено, но намерила сили да продължи. "Борех се с отчаянието заради Дейвид!", признава по-късно тя. Дъщеря й Дарина пък е кръстена така, защото Силви гледа на нея като на "дар от Бога". Тя е живата й генетична връзка с България. "Тя е точно такава, каквато си я представях в мечтите си. Винаги съм искала да имам голямо семейство."

Силви Вартан на сцената на Royal Command Performance или Royal Variety Performance в London Palladium, Лондон, Великобритания, 8 ноември 1965 г. / Снимка: Getty Images

Днес Силви Вартан има това семейство. Дарина и Дейвид са близки като родни брат и сестра. Силви се радва на внучките си от Дейвид - Илона и Ема Сме. А всеки от това прочуто и щастливо голямо семейство се гордее с нея - легендарната Силви Вартан.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Почина партньорката на Ален Делон Мари Лафоре

Почина партньорката на Ален Делон Мари Лафоре

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Още

Иска ли наистина евтаназия Ален Делон?

Иска ли наистина евтаназия Ален Делон?

Още

Изповедта на Ален Делон: Аз съм първа цигулка, имам нужда от диригент

Изповедта на Ален Делон: Аз съм първа цигулка, имам нужда от диригент

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал

Знаменитият Торкуато Тасо умира преди тържественото си коронясване от папата

480 години от рождението на автора на "Освободеният Йерусалим"