Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Готви умно" - едно дългоочаквано обяснение в любов към храната

ВКУСОТИИ

"Готви умно" - едно дългоочаквано обяснение в любов към храната

Освен всичко друго, книгата показва и най-доброто от българската кулинарна фотография

Наскоро от печат излезе "Готви умно", дългоочакваната книга на фууд стилиста и готвач Десислава Георгиева и кулинарния фотограф и видеограф Стоян Георгиев.

Тя е дългоочаквана не защото процесът на нейното създаване се е проточил, а защото хората, които познават авторите отдавна очакваха от тях да издадат своя авторска готварска книга. Техният опит и любов към добрата храна просто трябваше да бъдат въплътени в книга.

Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg

Авторите

Двамата са добре известни сред кулинарната общност в България. Тук ще се опитаме съвсем накратко да разкажем тяхната история.

Стоян и Десита са пример за "самонаправили се" хора в България. Големият им успех е, че не се занимават просто с някакъв бизнес, за да печелят пари. Вместо това те буквално живеят това, което обичат (добрата храна и напитки) и по всичко изглежда, че се справят добре. Пътят им до този момент е изминат стъпка по стъпка, с много усилия и с вземане на трудни решения.

Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg

Преди 10 години авторите на "Готви умно" започват да заснемат кулинарни видеоклипове за своя сайт Webcafe.bg. Това се превръща в основната им дейност, когато, през 2014 г. продават Webcafe и създават Goodlife.bg. Оттогава и до днес двамата се занимават професионално с кулинария всеки ден, като прекарват по-голямата част от времето си в своето кухненско студио на улица "Нишава".

След хиляди собственоръчно сготвени рецепти пред камера Десита развива техника и умения на готвач и кулинарен стилист, каквито са рядко срещани извън добрите ресторанти. Стоян, от своя страна , се специализира в кулинарната фотография и видеография. Двамата са и страстни кулинарни изследователи. Обичат да пътуват, да събират, да опитват и да адаптират за себе си рецепти от цял свят, като много от тези ястия влизат в домашната им кухненска ротация.

Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg

Книгата

"Готви умно" е ценен дестилат от всичко това. Тя обобщава целия опит на авторите в готварството, в кулинарния стайлинг и фотография, както и тяхното отношение към добрата храна като цяло. В 208 страници те са събрали практични готварски съвети, изведени от техния опит, както и близо 150 рецепти, които са лично избрани, адаптирани, изобретени, професионално сготвени (някои многократно), аранжирани и заснети от Стоян и Десита.

Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg

Включеното в книгата многообразие на продукти, кухни и видове ястия е зашеметяващо. Общият знаменател е специфичната "оптика" през която Десита и Стоян гледат на храната и нейното приготвяне. Рецептите са практични и относително лесни за сготвяне, но с висока "добавена стойност". Тук можете да намерите обилен материал за семейни кулинарни събития; храни, с които да доставите удоволствие на себе си и на близките си; както и ястия, с които да впечатлите гостите си. В книгата има обяснения в любов на любими ястия. Има кодифицирани кулинарни експерименти и импровизации. Има търсене на най-добрата комбинация и баланс на вкусовете. Има разбиране за различните фактори, които правят храната привлекателна и вълнуваща. Има и очевиден респект към добрите продукти и към правилните техники на готвене. Преди всичко обаче има любов към храната. Стоян и Десита всячески се стремят да споделят своята вяра, че готвенето трябва да носи радост и споделена емоция.

Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg

Освен всичко друго "Готви умно" показва и най-доброто от българската кулинарна фотография, до степен, в която една изложба със снимки от книгата би била интересна сама по себе си. Тази комбинация от авторски рецепти и фотография в една готварска книга е много рядка, не само в България.

Всичко това превръща "Готви умно" в продукт, който се отличава рязко от големия брой готварски книги на пазара. Книгата е стъпка в правилната посока за културата на хранене в България и заслужава място в библиотеката (и на кухненския плот) на всеки български ценител на добрата кухня.

Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg

"Готви умно" може да бъде закупена онлайн тук: https://goodlife.bg/product/221-Gotvi-umno, от офиса на Goodlife на ул. "Нишава" 37 или в "Ла Кав дю Мулен" / La Cave du Moulin на ул. "Солунска" 33.

Още

Шеф Бен Чърчил - илюзионистът в кухнята

Шеф Бен Чърчил - илюзионистът в кухнята

Още

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Още

Тайните рецепти на Юлиан Вергов и Фермата Penelope

Тайните рецепти на Юлиан Вергов и Фермата Penelope

Още

Тери Кулето създава хлябове, вдъхновени от картини на Ван Гог

Тери Кулето създава хлябове, вдъхновени от картини на Ван Гог

Още

Оригинални торти, които приличат повече на скулптури

Оригинални торти, които приличат повече на скулптури

Още

Изящни торти, вдъхновени от изкуството, изглеждат като в музей

Изящни торти, вдъхновени от изкуството, изглеждат като в музей

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът

"Сестра" на Светла Цоцоркова тръгва по кината

Филмът на режисьорката разказва историята за нерадостната съдба на майка и двете ѝ дъщери в малък град в България

Дълго цензурираната картина с голо тяло от Артемизия Джентилески ще бъде реставрирана

Воали и драперии са добавени към оригиналната творба "Алегория на склонността" около 70 години след като през 1616 г. художничката рисува женското голо тяло, за което се смята, че е автопортрет

Актьорите от "Петък вечер" с премиера на авторска песен и видео към нея

Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев разказват с музика за онази вечер от седмицата, която обикновено чакаме с нетърпение

Виж всички

Календар