Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В новия си проект Ния Пушкарова пресъздава усещането за безтегловност по време на сън

ИЗКУСТВО И СЪНИЩА

В новия си проект Ния Пушкарова пресъздава усещането за безтегловност по време на сън

Тя прави препратка към психологията на Юнг и подобни на сънища състояния на колективното несъзнавано

Ния Пушкарова представя проекта си "Gentle brisk immersive sharing" ("Леко, бързо споделяне с потапяне") (Източник: Галерия "Аросита")

Ния Пушкарова представя проекта си "Gentle brisk immersive sharing" ("Леко, бързо споделяне с потапяне") - инсталация и пърформанс. Откриването е на 27 октомври и може да бъде видян до 29 октомври в галерия "Аросита", съобщават организаторите от галерия "Аросита". 

Още

Пикасо и Миро лице в лице в Барселона

Пикасо и Миро лице в лице в Барселона

За проекта си Ния Пушкарова разказва, че концепцията е в процес на изграждане, както и в процес на работа.

"Но това, което си представям, че е като визуално изображение, се проектира като централна въртяща се фигура, която се увеличава и намалява от всички ъгли, тъй като е напълно безтегловна", обяснява тя. Авторката допълва, че цялата идея е, че докато спиш и си в безтегловност като в космоса, нямаш чувство за посока нагоре и надолу, всички са едновременно и навсякъде.

"Идеята зад това е да се симулира усещането за безтегловност и липсата на посока, което човек изпитва, докато спи", казва още Пушкарова.

Още

Човекът, който превърна писоара в изкуство

Човекът, който превърна писоара в изкуство

Тя прави препратка към психологията на Юнг и подобни на сънища състояния на колективното несъзнавано. "Юнг вярваше, че сънищата са прозорец към колективното несъзнавано и че те могат да разкрият важни прозрения в психиката.

Той твърди, че образите и символите на сънищата често имат универсално качество за тях и че могат да бъдат тълкувани, за да разкрият по-дълбоки истини за индивидуалната и колективната психика", разказва авторката на инсталацията.

Ния Пушкарова е мултимедиен артист, куратор и основател на Водна кула арт фест. В своята работа тя изследва теми, свързани с феминизъм, локализъм, геополитика, като свързва концептуално звучаща и политизирана практика с моменти на автобиографичното и поетичното.

Още

Марк Ротко във фондация "Луи Вюитон" в Париж

Марк Ротко във фондация "Луи Вюитон" в Париж

Още

Картина на Теодор Ушев бе продадена на благотворителен търг за 78 хиляди лева

Картина на Теодор Ушев бе продадена на благотворителен търг за 78 хиляди лева

Още

„Когато огънят обикне водата“ - Диана Dezir  в Галерия "ЛИК"

„Когато огънят обикне водата“ - Диана Dezir в Галерия "ЛИК"

Още

Германският артист Йоахим Шмид гостува за първи път у нас с изложба, лекция и творческа работилница

Германският артист Йоахим Шмид гостува за първи път у нас с изложба, лекция и творческа работилница

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Турция забрани изложба, посветена на транссексуалната общност

"Обърни се и виж назад" беше поставена в пространството Depo Istanbul, създадено от Осман Кавала, турски арт мениджър, който беше арестуван през 2017 г.

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Видеоартистът Бил Виола почина на 73-годишна възраст

Така нареченият "Проект Тристан" стартира под формата на концерт в концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис през 2004 г. През следващата година е премиерата му на сцената на Парижката опера, а през 2007 г. е представен на концерт в центъра "Линкълн" в Ню Йорк

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2