Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Министърът на културата ще предаде картина на изтъкнатия български творец Иван Вукадинов на Ватиканските музеи

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Министърът на културата ще предаде картина на изтъкнатия български творец Иван Вукадинов на Ватиканските музеи

Картината на Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията

Министърът на културата проф. Велислав Минеков (Снимка: Иван Григоров)

На официална церемония, която ще се състои на 10 октомври (понеделник) от 11 ч. във Ватиканските музеи, министърът на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на изтъкнатия български художник Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи.

На церемонията са поканени да присъстват г-н Златко Минев (член на семейството на Иван Вукадинов), ръководителят на мисията ни във Ватикана - посланик Богдан Паташев, проф. Аксиния Джурова, изследовател на творчеството на Вукадинов.

Картината на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи. От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че картината е национално богатство и не се продава.

"Чили" от Иван Вукадинов (Снимка: Проф. д-р Атанас Кънчев, преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", Факултет "Екранни изкуства")

Още

Проф. Велислав Минеков:  Мисля си да кажа край. Аз съм човек с гражданска позиция, но тя не се оказа толкова полезна

Велислав Минеков пред Dir.bg: Мисля си да кажа край. Имам позиция, но тя не се оказа толкова полезна

Разбирайки за отказа, художникът Иван Вукадинов се обижда на тогавашната система, която отказва изкуството му да бъде представено по света. Зарича се да не показва никога творчеството си в България. През 2006 г. се завръща в художествения живот на София, участвайки в една изложба годишно.

В наши дни от Музеите на Ватикана отново проявяват интерес за придобиването на картината на Иван Вукадинов "Чили". Така се стига и до тържествената церемония, по време на която министърът на културата проф. Велислав Минеков официално, в присъствието на представител и от семейството на художника, ще връчи картината на Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи.

Предния ден, 9 октомври, министър Минеков е поканен, в качеството си на официално лице, да присъства на литургия, водена от папа Франциск пред базиликата "Св. Петър" във Ватикана, Рим, съобщават от пресцентъра на министерството.

Големият майстор на четката Иван Вукадинов и световноизвестният майстор на живописта Михалис Гарудис в Софийска градска художествена галерия през ноември 2011 г. (Снимка: BulFoto)

Иван Вукадинов е роден през 1932 в с. Ломница, Пернишки окръг.

През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност "Живопис" при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на 20 в., които го правят известен и търсен сред италианските колекционери.

Още

Националната художествена академия излага живопис, създадена между 1944 и 1989 г.

Националната художествена академия излага живопис, създадена между 1944 и 1989 г.

Иван Вукадинов е един от най-талантливите ни художници, безспорен авторитет за колеги, критика и ценители. Автор с вроден аристократизъм и специфичен стил, а заради скромността и смелостта си да избира винаги достойнството си, е определян и като самотник.

Неговите произведения имат дълбоко символно и експресивно звучене. Това той постига, като експериментира с формата, цвета и техниката. Основните въпроси, които изследва, са за времето, материята, края на безкрая, вечността.

Използва класически техники на старите майстори, често сред тях е техниката "енкаустика". Проф. Аксиния Джурова е изследовател на творчеството на големия български живописец. Тя е автор на двете единствени монографии, писани за него - "Иван Вукадинов, представен от А. Джурова", изд. "Български художник" (1978) и "Ivan Vukadinov presented by Axinia Džurova", издадена през 2015 г. от Национален дарителски фонд "13 века България".

Още

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Още

Творба на Христо Явашев - Кристо влезе във Ватиканските музеи

Творба на Христо Явашев - Кристо влезе във Ватиканските музеи

Още

Картина на 17-годишна българка ще краси стените на Капитолия

Картина на 17-годишна българка ще краси стените на Капитолия

Още

Изгубена картина на Фернан Леже се появи на гърба на друго негово платно

Изгубена картина на Фернан Леже се появи на гърба на друго негово платно

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният художник Riv Bulgari в България с новата си изложба “Цвят и форма“

"Цвят и форма" е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията, казва Riv Bulgari

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури

Кралски портрет на Веласкес, оценен на 35 милиона долара, отива на търг за първи път от половин век

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казват от аукционна къща "Сотбис"

Скицник на германския художник Каспар Давид Фридрих беше продаден на търг за над 1,8 млн. евро

Екземплярът е принадлежал на семейство в Карлсруе повече от 200 години

Антония Дочева показва изложба, вдъхновена от тангото и фламенкото

Експозицията ще бъде подредена от днес до 13 декември в Съюза на архитектите в България