Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Министърът на културата ще предаде картина на изтъкнатия български творец Иван Вукадинов на Ватиканските музеи

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Министърът на културата ще предаде картина на изтъкнатия български творец Иван Вукадинов на Ватиканските музеи

Картината на Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията

Министърът на културата проф. Велислав Минеков (Снимка: Иван Григоров)

На официална церемония, която ще се състои на 10 октомври (понеделник) от 11 ч. във Ватиканските музеи, министърът на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на изтъкнатия български художник Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи.

На церемонията са поканени да присъстват г-н Златко Минев (член на семейството на Иван Вукадинов), ръководителят на мисията ни във Ватикана - посланик Богдан Паташев, проф. Аксиния Джурова, изследовател на творчеството на Вукадинов.

Картината на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи. От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че картината е национално богатство и не се продава.

"Чили" от Иван Вукадинов (Снимка: Проф. д-р Атанас Кънчев, преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", Факултет "Екранни изкуства")

Още

Проф. Велислав Минеков:  Мисля си да кажа край. Аз съм човек с гражданска позиция, но тя не се оказа толкова полезна

Велислав Минеков пред Dir.bg: Мисля си да кажа край. Имам позиция, но тя не се оказа толкова полезна

Разбирайки за отказа, художникът Иван Вукадинов се обижда на тогавашната система, която отказва изкуството му да бъде представено по света. Зарича се да не показва никога творчеството си в България. През 2006 г. се завръща в художествения живот на София, участвайки в една изложба годишно.

В наши дни от Музеите на Ватикана отново проявяват интерес за придобиването на картината на Иван Вукадинов "Чили". Така се стига и до тържествената церемония, по време на която министърът на културата проф. Велислав Минеков официално, в присъствието на представител и от семейството на художника, ще връчи картината на Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи.

Предния ден, 9 октомври, министър Минеков е поканен, в качеството си на официално лице, да присъства на литургия, водена от папа Франциск пред базиликата "Св. Петър" във Ватикана, Рим, съобщават от пресцентъра на министерството.

Големият майстор на четката Иван Вукадинов и световноизвестният майстор на живописта Михалис Гарудис в Софийска градска художествена галерия през ноември 2011 г. (Снимка: BulFoto)

Иван Вукадинов е роден през 1932 в с. Ломница, Пернишки окръг.

През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност "Живопис" при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на 20 в., които го правят известен и търсен сред италианските колекционери.

Още

Националната художествена академия излага живопис, създадена между 1944 и 1989 г.

Националната художествена академия излага живопис, създадена между 1944 и 1989 г.

Иван Вукадинов е един от най-талантливите ни художници, безспорен авторитет за колеги, критика и ценители. Автор с вроден аристократизъм и специфичен стил, а заради скромността и смелостта си да избира винаги достойнството си, е определян и като самотник.

Неговите произведения имат дълбоко символно и експресивно звучене. Това той постига, като експериментира с формата, цвета и техниката. Основните въпроси, които изследва, са за времето, материята, края на безкрая, вечността.

Използва класически техники на старите майстори, често сред тях е техниката "енкаустика". Проф. Аксиния Джурова е изследовател на творчеството на големия български живописец. Тя е автор на двете единствени монографии, писани за него - "Иван Вукадинов, представен от А. Джурова", изд. "Български художник" (1978) и "Ivan Vukadinov presented by Axinia Džurova", издадена през 2015 г. от Национален дарителски фонд "13 века България".

Още

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Още

Творба на Христо Явашев - Кристо влезе във Ватиканските музеи

Творба на Христо Явашев - Кристо влезе във Ватиканските музеи

Още

Картина на 17-годишна българка ще краси стените на Капитолия

Картина на 17-годишна българка ще краси стените на Капитолия

Още

Изгубена картина на Фернан Леже се появи на гърба на друго негово платно

Изгубена картина на Фернан Леже се появи на гърба на друго негово платно

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Националната галерия издаде най-обширния си каталог за графично изкуство

Графичната сбирка, която съхранява музеят, формира най-големия му фонд, наброяващ заедно с авторските рисунки над 25 000 единици, обхващащи времевия диапазон от XV до XXI век

Предотвратиха опит за кражба на произведение на Банкси в Киев

Графитът на жена по пеньоар, с противогаз на лицето и с пожарогасител в ръка беше изрисуван върху стената на полурaзрушена къща

Украинското авангардно изкуство намира убежище от войната в Мадрид

В Националния музей "Тисен-Борнемиса" в испанската столица бе открита изложбата "В окото на бурята. Модернизмът в Украйна 1900-1930-те

Изложби в Лондон честват 100 години от рождението на Лусиан Фройд

"Лусиан Фройд: Нови перспективи" е първата голяма експозиция от 10 години, посветена на художника, починал през 2011 г. Тя проследява всички етапи от кариерата му, от най-ранните му творби като "Момиче с рози",до по-късните като "Бригадирът"

Лондонски музей връща заграбени реликви на Нигерия

От музея уточниха, че връщането на заграбените ценности е "морален и уместен" отговор на искането, отправено от Националната комисия за музеите и монументите на Нигерия

Биеналето във Венеция: Големите теми като екология, расизъм и сексизъм

Темата беше "Млякото на мечтите", вдъхновена от книгата на Леонора Кънингам, а куратор на общата екпозиция бе Чечилия Алемани