Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Където и да си, продължавай да ваеш": Последно сбогом със Ставри Калинов (снимки)

IN MEMORIAM

"Където и да си, продължавай да ваеш": Последно сбогом със Ставри Калинов (снимки)

Той винаги ще буди изумление, почуда, възторг, радост и естетическа наслада със своите уникални послания, образи, взети сякаш от сънищата, заяви Любомир Стойков

Снимка: Bulphoto

Близки, приятели и колеги изпратиха в последния му път големия български скулптор и художник Ставри Калинов.

Още

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Опелото се състоя в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Вижте снимки >>

Ставри Калинов - един от най-талантливите български художници и личностен оригинал, какъвто трудно можеш да срещнеш дори сред световните ексцентрици, си отиде от този свят на 13 септември - навръх Кръстовден.

Актьорът Николай Сотиров заяви, че са били приятели със Ставри Калинов от повече от 30 години. "Смятам, че си отива една от най- оригиналните фази в българското изкуство. Много ще липсва и мисля, че имаше още време, за да покаже не само на България, но и на целия свят уникалното си изкуство, което е нетленно", каза още Николай Сотиров. "Ставри, където и да си, продължавай да ваеш, обичам те!", каза големият ни актьор.

Снимка Bulphoto

Експертът по имидж и стил Любомир Стойков също бе на поклонението.

Снимка Bulphoto

"Ставри Калинов е много близък, голям мой приятел. Аз съм негов почитател, ценител на изкуството му, мисля, че е един от най-добрите български скулптори и художници, които оставят и ще се оставят много дълбока следа в нашата култура и изобразително изкуство", каза още Любомир Стойков. Той коментира, че го е наричал неведнъж "играещият човек". Ставри Калинов твореше като играеше и играеше като твореше. Той винаги ще буди изумление, почуда, възторг, радост и естетическа наслада със своите уникални послания, образи, взети сякаш от сънищата", заяви още близкият приятел на големия български художник.

Още

Отиде си човекът отвъд стереотипите Ставри Калинов

Отиде си човекът отвъд стереотипите Ставри Калинов

 

Д-р Димитър Нинов, специалист по кожни и венерически болести, заяви че се познава с нашия скулптор Ставри Калинов от много години и сподели една от историите си с него.

"Преди години направихме среща на видинци живеещи в София, където след едно мое изпълнение ми подари големия портрет на Апостола, той стои пред мен в кабинета ми сега. Освен портрета ми подари и 10 свитъка, които са по - малки, наполовина, и ми каза да ги подарявам само на хора, които заслужават. Аз ги подарявах, но ги рамкирах и отзад надписвах следното: "Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние го обръщаме". Той е велик и ще остави незабравима следа в съзнанието на българския народ, неговите произведения ще останат во веки веков. Нека да бъде светла паметта му", каза д-р Нинов.

Снимка Bulphoto

Живото присъствие на Ставри Калинов бе неповторимо, защото той работи дори и с думите по уникален начин. Неговото словотворчество бе мъдро, забавно, утопично, с което провокираше мисълта ни, както бе и в творчеството му. Той вярваше едновременно в Сътворението и в Космическия разум. Търсеше смисъл в тази еклектика и я разгадаваше със слово и творчество.

Още

Ставри Калинов: Леонардо, Пикасо, Ставри Калинов - всичко е митология...

Ставри Калинов: Леонардо, Пикасо, Ставри Калинов - всичко е митология...

Емблематичният творец е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност "Дърворезба", в класа на проф. Асен Василев. Работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство.

Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси. Негово дело са статуетките за победителката в категория "Жена мениджър на годината" в конкурса "Жена предприемач" и "Жена мениджър на годината" на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала "Златна Месемврия", за литературната награда "Балканика 2006", за конкурса "Мистър Икономика" и редица други.

Снимка Bulphoto

Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил много хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи.

Снимка Bulphoto

Носител е на различни награди, между които "Кристалната звезда" на галерия "Макта" за най-добра изложба на 1995 г. и наградата "Златен век" на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006). Световно известната онлайн галерии "Artsper" поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др.

В своята книга за художника "Калинография" Любомир Стойков изтъква: "И без предварителна подготовка непредубеденият зрител би могъл да разпознае съобщението на Ставри Калинов - веднъж болката от инвазията на несправедливостта и алчността, друг път - детинското удивление пред порива на любовта, трети път - неизчерпаемия пиетет към величието и пъстротата на човешката цивилизация".

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

Днес се прощаваме със скулптора Ставри Калинов

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на близките и семейството на скулптора и художника Ставри Калинов по повод неговата кончина

"El Aumento - Издигането" на Валентин Бакърджиев в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 19 септември до 7 октомври 2023

Кураторът Йохан Густавсон събира четирима български творци в проект за щастието

Организаторите уточняват, че експозицията изследва с необходимата доза хумор стремежа към щастие и усилията, които се полагат за постигането му

"Разпилени лица" е най-новата самостоятелна изложба на Любен Генов в София

Може да се разгледа от 12 до 26 септември в Галерия "Арте"

Красотата в индустриалните и градски пейзажи изследва талантливият художник Йордан Велков

Изложбата "Неосъзнато ежедневие" на младия творец ще бъде открита на 7-и септември в галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио в столицата