Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си човекът отвъд стереотипите Ставри Калинов

IN MEMORIAM

Отиде си човекът отвъд стереотипите Ставри Калинов

Известният скулптор почина на 78-годишна възраст

Източник: Impressio.bg

Известният скулптор и художник Ставри Калинов почина на 78-годишна възраст, съобщиха в страницата си във Фейсбук от Съюза на българските художници.

Още

Ставри Калинов: Леонардо, Пикасо, Ставри Калинов - всичко е митология...

Ставри Калинов: Леонардо, Пикасо, Ставри Калинов - всичко е митология...

"Напусна ни Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изобразително изкуство. Поклон пред паметта му", добавиха колегите на твореца, който ще остане в историята като "човек отвъд стереотипите".

Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в столицата. 

Ставри Никифоров Калинов е роден е на 15 ноември 1944 във Видин.

През 1964 г. завършва гимназия във Видин и в три поредни години от 1966 до 1968 г. кандидатства за специалността "Скулптура" в ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия).

През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност "Дърворезба" в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.

Още

Ставри Калинов и Венко Мадолев, в "играта" на Homo ludens

Ставри Калинов и Венко Мадолев, в "играта" на Homo ludens

Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 г. взима редовно участие в скулптурни изложби.

Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики.

Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси, сред които за фестивала "Златна Месемврия" и за литературната награда "Балканика 2006".

Негова е скулптурата "Истината за перото" в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев, припомнят от СБХ.

Още

Ставри Калинов: Сега е най-голямото духовно невежество

Ставри Калинов: Сега е най-голямото духовно невежество

Сам нарича себе си "извънземно", "посадено" сред хората, за да рисува "обратната страна" на видимото, да разбива илюзиите на хората за понятията Бог, Църква и Училище.

В интервю за Impressio.dir.bg през 2019 г. скулпторът казва: 

"Съдбата е именно "Господ на гости в Деня". Нищо случайно няма на този свят - то е случено. Ставрос значи кръст. Моето име е Кръст. Духът е свободно нещо, така че съдбата - кой как ще си носи кръста, зависи от него".

Поклон пред паметта му! 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество