Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

МАТЕРИЯ И ВРЕМЕ

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Изложба живопис и скулптура от 1 до 20 септември 2021 г.

"Състояние" (Източник: Галерия "Ларго")

Арт Галерия "Ларго" представя Венцислав Марков и "Материя и време", изложба - живопис и скулптура от 1 до 20 септември 2021 г.

Откриване - сряда, 1 септември 2021 г., 18:30 часа

Галерия "Ларго"

От 1-ви септември 2021 Арт галерия Ларго открива есенния изложбен сезон с представяне на варненския скулптор Венцислав Марков. Експозицията е озаглавена "Материя и време" и в нея награденият с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго" автор ще се представи с живопис и скулптура.

Както по същото време преди две години, Венци показва освен пластика и релефи от бронз и метал, така и картини, в които върху платното по специален начин са интегрирани обекти от метал.

Още

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

Мотото на изложбата - "Материя и време" отразява творческите инвенции на автора, разработени в две сюжетни и обектни линии - серията "Наследство", свързана с времето и неговата многопосочност, променливост и неумолимост и серията "Бикове", свързана с материята, нейната устойчивост и експлозивна сила и в същото време- нейната уязвимост и преходност.

В пластиките и релефите на варненеца ще открием така типичната за неговото творчество устремност, мощ, енергия. Скулптурите на бикове излъчват сдържана сила, готова да избухне.

В една от тях, бронзовата пластика "Надмощие", тази сила е укротена от фигурата на тореадор, пред когото бикът е склонил глава в подчинение, символизирайки истината, че човешката воля е в състояние да овладее и най-мощните пориви на материята и на природата.

В релефите, скулптурите и картините, свързани с цикъла "Наследство" ще открием как Марков дълбае с упоритост и разгръща пласт след плат слоевете на времето, въплътили промените на материята.

"Победител" (Източник: Галерия "Ларго")

В "Спомен от миналото" едно дърво израства от корените си в миналото и протяга клони като ръце към бъдещето. Авторът утвърждава вековната истина, че всичко в природата носи своето наследство в гените и в клетките си и не може да има промяна и развитие, ако няма устойчивост и връзка с корените.

В бронзовия релеф "Стремеж" ще открием закодирани едновременно и материалното, изразено в мъжката фигура от която израстват мощните корени на дървото на живота и духовното, символизирано от фигурата на Икар, полетял към небесата на крилете на своите илюзии и мечти.

Още

"Обич моя" - Арт Галерия Le Papillon представя Надя Станчева

"Обич моя" - Арт Галерия Le Papillon представя Надя Станчева

Материята е само една от страните на съществуването. Другата е времето. Те са в симбиоза, но и в противоборство. Материята е тленна и преходна, но в същия момент заради безкрайното й възкръсване в нови форми, тя е вечна и непреходна. Времето е измеримо в очите на човека, защото чрез него той изразява своята и на материята промяна и развитие.

И в същия момент то е неизмеримо, защото не съществува, а е само философско понятие, създадено от човешкия ум, за да му служи. Ако перифразираме Кант, времето е форма, в която усещаме материята чрез сетивата си.

"Стремеж" (Източник: Галерия "Ларго")

Материята и времето не са дадености, които съществуват сами по себе си. Те са винаги в диалектическа връзка и взаимозависимост. Те са нашите помощни жалони в начина, по който подреждаме света.

"Спомен от миналото" (Източник: Галерия "Ларго")

Откриването с участието на автора е на 01 септември 2021, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 20 септември 2021.

За художника: 

Венцислав Марков е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ "Добри Христов" - Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА - София, специалност "Метал".Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика.

Още

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Венцислав Марков има две изложби-скулптура в галерия "Ларго" през 2010 и 2011 година, както и самостоятелна изложба в галерия Минерва, София (2014). Има участия в над 50 престижни общи изложби, по-важни от които: Национална изложба скулптура, СБХ, гр. София (2006), участие в 30-ти конгрес на медалната скулптура, Колорадо, САЩ (2007), изложба на секция Скулптура, ул. Шипка 6, София (2009), 2-ри и 3-ти Международен арт-форум "Без граници", Балчик (2009). Печелил е множество награди, средкоито: първо място в Конкурса за уникат, Варна (2008)

"Надмостие" (Източник: Галерия "Ларго")

Награда Варна със Сдружение "Evolution" (2012), Награда за скулптура в Националнотобиенале "ТЕНЕЦ" в град Монтана (2016). Венцислав Марков има 16 участия в международни уърк-шопове, член е на артистичната мрежа "Скендерман". От 2014 г. е член на СБХ. В периода 2015 - 2018г. е Председател на Сдружение на художниците - Варна. Носител е на приза "Художник на десетилетието 2008-2018" на Арт Галерия Ларго. Живее и работи във Варна.

Нели Вълчева, галерист

Още

Йордан Маринов представя свои творби в Галерия "Неси"

Йордан Маринов представя свои творби в Галерия "Неси"

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Още

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Техеран показва западни шедьоври на изкуството, крити в продължение на десетилетия

Правителството на подкрепяния от Запада шах Реза Пахлави и съпругата му Фарах Пахлави, построяват музея и купуват за милиарди долари богата колекция в края на 70-те години

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"

Дворецът Шьонбрун във Виена предлага виртуална разходка с императрица Сиси

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия

Да надуем всички морски играчки!

Калоян Илиев – Кокимото открива голяма изложба в родния си град Варна