Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

ДО ПРИРОДАТА

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Изложбата е от 03 август до 24 август 2021 г.

Източник: Галерия "Аросита"

"Естествена среда", изложба керамика и живопис, Миряна Михайлова и Моника Паско Микишкова в Галерия "Аросита", София, ул. Врабча 12 А, от 03 август до 24 август 2021 г.

куратор Пенка Минчева

Заглавието на настоящата изложба "Естествена среда" обединява творческите търсения на Миряна Михайлова и Моника Паско Микишкова и приветства идеята за по-близкия диалог с природата, както и със самите нас.

Още

Музеят на социалистическото изкуство представя керамика, неподвластна на времето

Музеят на социалистическото изкуство представя керамика, неподвластна на времето

Изборът ми да събера именно тези две художнички в обща изложба е продиктуван от вътрешното ми усещане за близка връзка между творците (без те лично да се познават). Техните търсения, присъствието на природни елементи в творбите им, както и личния им емоционален принос, са ярко изразени.

Фокусът всъщност е едно задълбочено отношение към заобикалящото ни. Това, което ни провокира, и това, което се променя, остава отпечатък у нас и ни напомня, че съществуваме като индивидуални стойности.

Творбите им съдържат екзистенциални въпроси, чиито отговори могат да бъдат строго персонални, но във всяко едно произведение присъства въпросът за живота, неговите форми и рефлексии.

Изразните средства, които обединяват Моника и Миряна, не са водещото в настоящата експозиция, но те напомнят, че акварелът и керамиката са техники на съвременния изказ и със своите благоприятни свойства допринасят за една по-естествена връзка с публиката.

Източник: Галерия "Аросита"

Пенка Минчева

(р. 1979)

Завършва Художествената академия специалност "Керамика" при проф. Красимир Джидров. След завършването си Пенка започва да работи с изкуствоведа Димитър Грозданов и заедно организират Фестивал за съвременно изкуство "Процес - Пространство" в продължение на 16 години. Има реализирани самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и участия в международни форуми на изкуството и резидентни програми из Европа. Куратор е на визуален проект със заглавие "Архитектура на съзнанието" в Берлин през 2019.

Миряна Михайлова (България - САЩ)

Още

 Изискана керамика - комбинация от еротика и животинска същност

Изискана керамика - комбинация от еротика и животинска същност

Миряна Михайлова (р. 1978) завършва керамика през 2001 Националната Художествена Академия в София в ателието на проф. Божидар Бончев и същата година специализира в Международната Лятна Академия по изящни изкуства в Залцбург с предмет "Обекти, скулптура и инсталация". След като се дипломира, участва в различни симпозиуми и фестивали в страната и чужбина.
Нейното творчество обхваща жанрове, кореспондиращи с теми от обкръжаващата ни среда и енергията, която я изпълва.

Творби на Миряна Михайлова са показвани в София, Венеция, Варна, Нютън и др. Имам удоволствието да познавам Миряна и нейното творчество още от ученическите ни години и съм щастлива от факта, че тази комуникация продължава и до днес.

Моника Паско Микишкова (Словакия)

Моника Паско Микишкова (р. 1983) учи класическа живопис при проф. Ян Бергер, след което през 2004 учи в университета в Ню Касъл. 2007 завършва Академията за 0изящни изкуства и дизайн в Братислава, а 2014 защитава докторат в същата академия при проф. Даниел Фишер.

Творчеството на Моника се фокусира върху портрета и по-специално в тази изложба върху растенията и семето, което е мултиплицирано в различни форми в произведенията ѝ.

Моника прави самостоятелни изложби предимно в Чехия и Словакия, но също така участва и в международни групови проекти в Европа. Интересно е, че Моника също прави керамика и тази изложба допълнително провокира любопитството към нейното многообразно творчество. Артистичните ни пътища с Моника ни срещнаха през 2009 по време на съвместна резидентна програма в Швандорф, (Германия) и до днес поддържаме връзка, макар и от дистанция.

Още

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

NEW. FUTURE. EDIT в галерия "Аросита"

NEW. FUTURE. EDIT в галерия "Аросита"

Още

Градската галерия подготвя над 300 картини и скулптури за обновената си постоянна експозиция

Градската галерия подготвя над 300 картини и скулптури за обновената си постоянна експозиция

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Алцек Мишев - една легенда в Националната галерия

Голямото "завръщане" на художника в родината е организирано по повод неговата 80-годишнина

Кубински визуален артист бил принуден да намери убежище в Европа

Той бе обвинен в "подтикване към престъпна дейност" в социалните мрежи

No more great art от Rassim

Вернисажът е на 28 септември от 18:00 часа в галерия Васка Емануилова

"Ню ейдж Балкан" от художника Калас Либфрид в Гьоте-институт

Германският художник от български произход Калас Либфрид ще представи първата си самостоятелна изложба в България „Ню ейдж Балкан“

Кристо и Жан-Клод за начинаещи през октомври

В рамките на инициативата „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла" на Столична община Гьоте-институт и „Изкуство – дела и документи“ ще предложат разнообразна културно-образователна програма за различни поколения

"Живописни пътеписи" от Пламен Монев на големия му празник

60-годишният юбилей на художника ще бъде отбелязан с мащабно представяне в две локации - в Арт Галерия "Папийон" от 27 септември до 14 октомври и в залите на Градска Художествена Галерия "Борис Георгиев" - Варна от 5 до 25 октомври