Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

МИНИАТЮРИ И МАЛКИ ФОРМАТИ

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Изложбата е от 12 август до 30 август 2021 г.

"Абисински почвен рогат гарван" (Източник: Галерия "Ларго")

Арт Галерия Ларго представя ЖИВКО ДОНЧЕВ "Закуска с цветни трели", изложба - живопис от 12 август до 30 август 2021 г.

Откриване - четвъртък, 12 август 2021 г., 18:30 часа

На 12 август 2021 година в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на варненския художник Живко Дончев, озаглавена "Закуска с цветни трели". Познат като един от най-талантливите ни съвременни скулптори, в настоящата изложба той ще изненада публиката, като се представи само с живопис.

"Сиво какаду" (Източник: Галерия "Ларго")

"Харпия" (Източник: Галерия "Ларго")

Експозицията включва две серии с миниатюри и малки формати, изпълнени с реалистичен до хиперреалистичен стил. Едната серия е "портрети" на птици, а другата - "портрети" на храни. Картините са създадени в последната половин година, специално за пространството на галерия Ларго.

Още

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

От цялата изложба лъха радост от живота. В творбите на Живко ще открием поглед с намигване към тривиалните неща, които ни съпътстват, често без да ги забелязваме. Но художникът ги забелязва и не гледа на тях така тривиално. Чрез творбите си Живко ни приканва да открием наслада в простичките неща. В ежедневните ритуали той намира смисъла на живота, рисува дребни наглед неща, които го изпълват с цвят, вкус, аромат.

"Петел" (Източник: Галерия "Ларго")

 

Варненецът знае и умело използва факта, че нещо ежедневно като храната може да породи у мнозина от нас изключителни и уникални усещания. Знае, че най- специалните ястия в живота се споделят с любими хора, че в най- празничните моменти събираме близките си на отрупана с вкусотии маса. Знае, че блюдата, с които се гордеем най-много, ги правим за някого другиго.

"Папагал Дракула" (Източник: Галерия "Ларго")

Храната много често е това, което ни свързва, което ни сближава. Това ще открием и с настоящата изложба на Живко Дончев - толкова много хора припознават любимите си храни в неговите вкусни миниатюри. Ароматът, който се носи от творбата "Печен пипер", сочните "Мандарини" и разпуканият "Нар", хрупкавите "Курабийки с шоколадови парченца и бутилка мляко"... Всички картини са като излезли изпод четката на някой холандски или италиански майстор, живи, искрящи, изкушаващи и вълнуващи.

Източник: Галерия "Ларго"

Другата серия, с която Живко ни изненадва, е тази с "портретите" на различни познати и непознати, обикновени или екзотични птици. Всяка със свой образ, състояние и характер. Това, което е най-впечатляващо в тези "портрети", е начинът, по който Живко е изобразил променящите се според светлината нюанси в перата. Майсторският му рисунък в комбинация с усещането му за цвят, му позволяват да създаде върху платното дори най-фините елементи в окраската на тези красиви същества. И така птиците оживяват, поглеждат ни с почуда и от картините започват да звучат трели, въздухът започва да трепти от вълнение и радост, а ние се понасяме в чудния, вълшебен свят на Живко Дончев.

Още

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

Всички, които познаваме творчеството на Живко Дончев, знаем колко добър и талантлив скулптор е. Той е автор на много бюстове и паметници на бележити българи в градска среда и е един от най- дейните варненски скулптори. Стилът му е разпознаваем, суров и изцяло негов. Живко е един от най- значителните и доказани съвременни имена в областта на малката пластика, скулптурата и монументалната скулптура.

Но колко от нас можеха да си представят колко брилянтен, вълнуващ и различен ще бъде той в живописта си? Кой е предполагал, че тренираните му да търсят пластична форма ръце ще се справят също толкова добре в намирането на пластична форма в живописта?

"Люти чушки" (Източник: Галерия "Ларго")

"Нар и розе" (Източник: Галерия "Ларго")

"Пъпеш и прошуто" (Източник: Галерия "Ларго")

Живописните миниатюри, рисувани за настоящата изложба, Живко Дончев е изпълнил в изключителен хиперреалистичен маниер. С различни нива и консистенции на боята, безкрайно много топли и студени нюанси и прецизност в детайла, той успява да постигне пластичност и материалност в малките си формати. Той борави с четката с такава лекота, с каквато борави и с длетото. График, скулптор, живописец - Живко винаги дава всичко от себе си, когато създава. Затова и публиката го обича толкова много.

"Мандарини" (Източник: Галерия "Ларго")

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 12 август 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 30 август. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията ТУК .

"Шоколадови бонбони" (Източник: Галерия "Ларго")

За художника:

Живко Дончев е роден на 13 ноември 1972 г. във Варна. Завършил е художествена паралелка в училище "Любен Каравелов" в родния си град, а през 1998 година се дипломира във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Скулптура" в класа на проф. Величко Минеков. През 1992-ра година, едва 20-годишен, Живко получава покана и участва в Биеналето на малките форми в Торонто.

Дончев е носител на годишната награда на галерия "Буларт" за млад автор през 2000 г. Има 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в сборни изложби в страната. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов на Алеята на възрожденците в Морската градина, на полк. Петър Димков, разположен срещу Арката на бул.

Още

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Осми приморски полк и на полк. Милко Железов, командир на бреговата охрана на град Варна в периода 1912 - 1918 г., разположен пред Военноморския музей, както и на паметника на Михаил Колони на едноименната улица във Варна.

Автор е на няколко скулптури в градска среда - статуя на мъж, наречена "Начало" в градинката на площад "Атлантическа солидарност" и прекрасната "Флора" в градинката пред Летния театър на Варна.

Негови творби са притежание на много частни колекции в България, САЩ, Италия и др. Живко Дончев живее и работи в родния си град Варна.

Милена Димитрова, галерист

Още

After Dark на Антона Буши в Галерия Depoo

After Dark на Антона Буши в Галерия Depoo

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Още

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

Kамерният ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният" ще изпълни византийски композиции и източноправославни тропари, като част от инсталацията и символ на мира от 19.00 часа, на 27 юни в Квадрат 500

Скулптурата "Облачната врата" в Чикаго е отворена за туристи след близо година ремонтни дейности

Строителството започва през август миналата година, а оградата около емблематичната скулптура ограничава достъпа на посетители отблизо

Стъклописи от "Нотр Дам", смятани за противоречиви, са представени пред публика

Витражите са били скрити от погледа след премахването им през 1939 г. Част от тях са били открити в кутии след пожара, опустошил "Нотр Дам" преди пет години

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия - Стара Загора

Изложбата ще може да бъде разгледана до 14 юли 2024

"Машини, текстове, гласове" - Хуан Пабло Масиас и Камен Стоянов се събират в обща изложба в София

Експозицията е курирана от Катя Ангелова и Лукреция Чипители и ще бъде представена в Институт за съвременно изкуство - София. Вернисажът на изложбата е на 24 юни и може да бъде разгледана до 22 юли