Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

МИНИАТЮРИ И МАЛКИ ФОРМАТИ

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Изложбата е от 12 август до 30 август 2021 г.

"Абисински почвен рогат гарван" (Източник: Галерия "Ларго")

Арт Галерия Ларго представя ЖИВКО ДОНЧЕВ "Закуска с цветни трели", изложба - живопис от 12 август до 30 август 2021 г.

Откриване - четвъртък, 12 август 2021 г., 18:30 часа

На 12 август 2021 година в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на варненския художник Живко Дончев, озаглавена "Закуска с цветни трели". Познат като един от най-талантливите ни съвременни скулптори, в настоящата изложба той ще изненада публиката, като се представи само с живопис.

"Сиво какаду" (Източник: Галерия "Ларго")

"Харпия" (Източник: Галерия "Ларго")

Експозицията включва две серии с миниатюри и малки формати, изпълнени с реалистичен до хиперреалистичен стил. Едната серия е "портрети" на птици, а другата - "портрети" на храни. Картините са създадени в последната половин година, специално за пространството на галерия Ларго.

Още

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

Васил Стоев с изложбата "Вчера, днес и утре" в Галерия "Неси"

От цялата изложба лъха радост от живота. В творбите на Живко ще открием поглед с намигване към тривиалните неща, които ни съпътстват, често без да ги забелязваме. Но художникът ги забелязва и не гледа на тях така тривиално. Чрез творбите си Живко ни приканва да открием наслада в простичките неща. В ежедневните ритуали той намира смисъла на живота, рисува дребни наглед неща, които го изпълват с цвят, вкус, аромат.

"Петел" (Източник: Галерия "Ларго")

 

Варненецът знае и умело използва факта, че нещо ежедневно като храната може да породи у мнозина от нас изключителни и уникални усещания. Знае, че най- специалните ястия в живота се споделят с любими хора, че в най- празничните моменти събираме близките си на отрупана с вкусотии маса. Знае, че блюдата, с които се гордеем най-много, ги правим за някого другиго.

"Папагал Дракула" (Източник: Галерия "Ларго")

Храната много често е това, което ни свързва, което ни сближава. Това ще открием и с настоящата изложба на Живко Дончев - толкова много хора припознават любимите си храни в неговите вкусни миниатюри. Ароматът, който се носи от творбата "Печен пипер", сочните "Мандарини" и разпуканият "Нар", хрупкавите "Курабийки с шоколадови парченца и бутилка мляко"... Всички картини са като излезли изпод четката на някой холандски или италиански майстор, живи, искрящи, изкушаващи и вълнуващи.

Източник: Галерия "Ларго"

Другата серия, с която Живко ни изненадва, е тази с "портретите" на различни познати и непознати, обикновени или екзотични птици. Всяка със свой образ, състояние и характер. Това, което е най-впечатляващо в тези "портрети", е начинът, по който Живко е изобразил променящите се според светлината нюанси в перата. Майсторският му рисунък в комбинация с усещането му за цвят, му позволяват да създаде върху платното дори най-фините елементи в окраската на тези красиви същества. И така птиците оживяват, поглеждат ни с почуда и от картините започват да звучат трели, въздухът започва да трепти от вълнение и радост, а ние се понасяме в чудния, вълшебен свят на Живко Дончев.

Още

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

Всички, които познаваме творчеството на Живко Дончев, знаем колко добър и талантлив скулптор е. Той е автор на много бюстове и паметници на бележити българи в градска среда и е един от най- дейните варненски скулптори. Стилът му е разпознаваем, суров и изцяло негов. Живко е един от най- значителните и доказани съвременни имена в областта на малката пластика, скулптурата и монументалната скулптура.

Но колко от нас можеха да си представят колко брилянтен, вълнуващ и различен ще бъде той в живописта си? Кой е предполагал, че тренираните му да търсят пластична форма ръце ще се справят също толкова добре в намирането на пластична форма в живописта?

"Люти чушки" (Източник: Галерия "Ларго")

"Нар и розе" (Източник: Галерия "Ларго")

"Пъпеш и прошуто" (Източник: Галерия "Ларго")

Живописните миниатюри, рисувани за настоящата изложба, Живко Дончев е изпълнил в изключителен хиперреалистичен маниер. С различни нива и консистенции на боята, безкрайно много топли и студени нюанси и прецизност в детайла, той успява да постигне пластичност и материалност в малките си формати. Той борави с четката с такава лекота, с каквато борави и с длетото. График, скулптор, живописец - Живко винаги дава всичко от себе си, когато създава. Затова и публиката го обича толкова много.

"Мандарини" (Източник: Галерия "Ларго")

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 12 август 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 30 август. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията ТУК .

"Шоколадови бонбони" (Източник: Галерия "Ларго")

За художника:

Живко Дончев е роден на 13 ноември 1972 г. във Варна. Завършил е художествена паралелка в училище "Любен Каравелов" в родния си град, а през 1998 година се дипломира във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Скулптура" в класа на проф. Величко Минеков. През 1992-ра година, едва 20-годишен, Живко получава покана и участва в Биеналето на малките форми в Торонто.

Дончев е носител на годишната награда на галерия "Буларт" за млад автор през 2000 г. Има 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в сборни изложби в страната. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов на Алеята на възрожденците в Морската градина, на полк. Петър Димков, разположен срещу Арката на бул.

Още

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Осми приморски полк и на полк. Милко Железов, командир на бреговата охрана на град Варна в периода 1912 - 1918 г., разположен пред Военноморския музей, както и на паметника на Михаил Колони на едноименната улица във Варна.

Автор е на няколко скулптури в градска среда - статуя на мъж, наречена "Начало" в градинката на площад "Атлантическа солидарност" и прекрасната "Флора" в градинката пред Летния театър на Варна.

Негови творби са притежание на много частни колекции в България, САЩ, Италия и др. Живко Дончев живее и работи в родния си град Варна.

Милена Димитрова, галерист

Още

After Dark на Антона Буши в Галерия Depoo

After Dark на Антона Буши в Галерия Depoo

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Още

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриват новия мегапроект на Франк Гери в Лос Анджелис

В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори