Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската опера разбулва мистериите на Вагнер

ОПЕРНАТА СЦЕНА

Софийската опера разбулва мистериите на Вагнер

Започва грандиозен Вагнеров фестивал, а поводът е 210 години от рождението на великия немски композитор

Пламен Карталов с постановъчния екип на "Пръстенът на нибелунга" (Софийска опера и балет)

Шест оперни заглавия показва Софийската опера от днес до 25 юли във фестивал, посветен на 210-годишнината от рождението на Рихард Вагнер (1813-1883).

От 8 до 30 юли ще бъдат показани пред публика всички седем заглавия, които до този момент са в репертоара - "Рейнско злато" (8 юли), "Валкюра" (9 юли), "Зигфрид" (11 юли), "Залезът на боговете" (13 юли), "Тристан и Изолда" (23 юли), "Парсифал" (25 юли), "Летящият холандец" (29 и 30 юли).

Интересът на акад. Карталов към творчеството на Вагнер е отдавна. Той решава да започне тетралогията още през 2010 г. с премиерата на първата част "Рейнско злато". В следващите три години публиката аплодира "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Тетралогията "Пръстенът на нибелунга", "Парсифал" и "Тристан и Изолда" ще бъдат представени под диригентството на Константин Тринкс.

Росен Гергов ще застане на пулта, за да закрие на 29 и 30 юли фестивала с "Летящият холандец" - на езерото Панчарево.

В новата режисьорска концепция на акад. Пламен Карталов на "Пръстенът на нибелунга" сценографията е на Ханс Кудлих, а Християна Михалева-Зорбалиева е автор на визия на костюмите.

Още

Вагнерово лято със Софийската опера

Вагнерово лято със Софийската опера

Участват солистите на Софийската опера и балет - Радостина Николаева, Гергана Русекова, Мариана Цветкова, Силвана Пръвчева, Цветана Бандаловска, Лилия Кехайова, Александрина Стоянова, Весела Янева, Айла Добрева, Ина Калинова, Цвета Сарамбелиева, Рада Тотева, Любов Методиева, Ангелина Манчева, Юлиана Катинова, Костадин Андреев, Мартин Илиев, Даниел Острецов, Хрисимир Дамянов, Ангел Антонов, Емил Павлов, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, Николай Петров, Петър Бучков, Бисер Георгиев, Светозар Рангелов, Стефан Владимиров, Ангел Христов, Красимир Динев, Николай Войнов, Калин Душков.

Още

Пламен Карталов: Нашите артисти пеят и под дъжда

Пламен Карталов: Нашите артисти пеят и под дъжда

На софийска сцена се завръщат Йорданка Дерилова като Брюнхилде и Камелия Кадер като Валтрауте в "Залезът на боговете". В състава е включен и Пламен Димитров като Алберих в "Рейнско злато", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Томас Хол ще бъде Вотан във "Валкюра", Кристиан Чер е поканен за Странника в "Зигфрид", Анна Верле - за Брангене в "Тристан и Изолда". Курт Ридъл гостува за Даланд, както и Станислав Трифонов за Холандеца в "Летящият холандец".

СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ

"Като международна асоциация "Рихард Вагнер", ние сме много щастливи от големия ангажимент на Софийската опера и нейния генерален директор Пламен Карталов, които изковаха нов "Пръстен"... Преди всичко сме възхитени от забележителното качество на певците, постановките и музикалното равнище на оперния театър", се казва в обръщение към ръководството и към публиката на Райнер Финеске, президент на международната асоциация "Рихард Вагнер", цитиран от БТА.

"Софийската опера е един от малкото оперни театри в света, които популяризират творчеството на Рихард Вагнер с голямо въодушевление и устрем. Пожелавам на проф. Пламен Карталов и на целия му екип успех и на добър час", казва още Финеске.

АННА ТОМОВА-СИНТОВА: ОГРОМНИЯТ ТРУД БЕ БОГАТО ВЪЗНАГРАДЕН

Още

Online Merker, Клаус Биланд за "Рейнско злато" от Рихард Вагнер - премиера на езерото Панчарево

Online Merker, Клаус Биланд за "Рейнско злато" от Рихард Вагнер - премиера на езерото Панчарево

"Пръстенът на нибелунга" е огромно предизвикателство за всеки голям театър. Традицията на Софийската опера бе голяма, но не бе свързана с Вагнер. Взетото преди 12 години решение "Пръстенът" да бъде представен на софийска сцена, бе предизвикателство за всички - включително и за публиката, която обаче вече жадуваше и за нови пътища в репертоара на операта.

И така, ръководството на театъра в лицето на господин Карталов се зае с огромната и отговорна задача да организира солидна професионална подготовка на певци, оркестър, хор и всички останали участници в интерес постановките на "Пръстенът" да бъдат на високо професионално международно ниво", коментира оперната прима Анна Томова-Синтова.

Още

Вълшебството на "Рейнско злато" от Рихард Вагнер на езерото Панчарево (галерия)

Вълшебството на "Рейнско злато" от Рихард Вагнер на езерото Панчарево (галерия)

"Лично аз, знаейки добре с какво се сблъскват, се възхищавам от нашите прекрасни, талантливи певци, които се справиха блестящо с големите задачи. Огромният труд бе богато възнаграден. Успехът бе блестящ и музиката на Вагнер стъпи здраво на сцената на Софийската национална опера.

Българският "Пръстен на нибелунга" получи високо признание и оценка по света, включително и в Германия - в историческия Фюсен, свързан тясно с творчеството на Вагнер", казва още певицата.

"С мисъл - особено при моите обични колеги певци - както и на всички творци и участници - желая на първо място здраве и сили. Нека Вагнеровото вдъхновение никога да не ги напуска и с поглед устремен напред, с увереност да следват светлината на неговия път. На всички участници и в името на осъществяването на нова сценична изява и режисура изпълнена с енергия и светлина - "На добър час" - за удовлетворение и заряд и на една ощастливена публика. За един голям успех на фестивала", казва още Анна Томова-Синтова.

ГОСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Още

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

Всеки фестивал, посветен на Вагнер, по света предизвиква интереса на представители на различни Вагнерови общества, които предприемат пътувания, за да се насладят на продукциите на своя предпочитан композитор, допълват от Софийската опера.

В предишни издания Софийската опера също е посрещала гости от цял свят. И тази година своите места са резервирали запалените поклонници на Рихард Вагнер, както и организирана група представители на Вагнерови общества във Великобритания.

Освен музикалните пилигрими, постановките на Софийската опера винаги са привличали и много журналисти от престижни световни издания, коментират от операта.

И тази година, за различен период от време, за фестивала пристигат специалисти от списания, сайтове и радиостанции, сред които Concerto, Opera Now, Der Neuer Merker, Gramophone, Musical Opinion, Oper!, Drammaturgia, OperaWire, BelliniNews, Eurocomunicazione, London Arts Discovery, Die Münchner Opernfreunde, Dresdner Neueste Nachrichten, Leipziger Volkszeitung, Wagneriaani, Rundfunk Berlin-Brandenburg.

В София ще бъдат и журналисти от Musikfestspiele Königswinkel от Фюсен - градът, където през есента ще бъде представена новата постановка на "Валкюра". Пристига и журналистка от сайта "Mezei néző" от Будапеща, която специално следи изявите на унгарския бас Кристиан Чер. За целия фестивал в София ще бъде представител на сайта MusicWeb International, който е колекционер на записи на класическа музика.

"МУЗИ НА ВОДАТА" НА ЕЗЕРОТО ПАНЧАРЕВО

Още

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Наред с Вагнеровия фестивал през лятото ще се проведат и още редица фестивали, които се превърнаха в запазена марка за Софийската опера и балет.

За четвърта поредна година на сцената на езерото в Панчарево ще се състои летният фестивал "Музи на водата" от 14 юли до 27 август.

Там може да видите оперната история на "Летящия холандец" от Рихард Вагнер, балетните шедьоври "Лебедово езеро" от Пьотр Чайковски, "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус, "Кармина Бурана" от Карл Орф, "Сън в лятна нощ" от Феликс Менделсон, "Кармен-сюита/Болеро" по музика на Жорж Бизе и Родион Шчедрин/Морис Равел и вечния мюзикъл "МАММА МИА!".

Още

За трета поредна година на Панчаревското езеро ще се проведе фестивалът "Музи на водата"

За трета поредна година на Панчаревското езеро ще се проведе фестивалът "Музи на водата"

Сцената ще бъде грандиозна, емоцията - завладяваща, а изживяването - незабравим спомен.

"За нас е изключителна чест фестивалът "Музи на водата" да се провежда в район Панчарево. Мястото има невероятни природни дадености, а ние като районна администрация даваме всичко възможно да облагородяваме средата спрямо възможностите ни", каза Даниела Христова, заместник-кмет на район Панчарево.

Още

 "Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

"Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

Още

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Още

Очаквайте необикновен спектакъл на църковнославянски в Софийската опера

Очаквайте необикновен спектакъл на църковнославянски в Софийската опера

Още

Акад. Пламен Карталов: Далеч по-опасният вирус е на неизличимата морална и духовна пандемия

Акад. Пламен Карталов: Далеч по-опасният вирус е на неизличимата морална и духовна пандемия

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците на 6 октомври

Първият концертмайстор на Виенските симфоници ще изпълни забележителния Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.