Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вагнерово лято със Софийската опера

КЛАСИКА В СЕЗОНА

Вагнерово лято със Софийската опера

Този път Пламен Карталов залага на грандиозен Вагнеров фестивал, а поводът е 210 години от рождението на великия немски композитор

Софийската опера разбулва мистериите на Вагнер и Лято 2023 (Източник: Софийска опера и балет)

Едно вълнуващо и необикновено Лято 2023 обещава Софийската опера и балет за ценителите на това изкуство.

Този път Пламен Карталов залага на грандиозен Вагнеров фестивал, а поводът е 210 години от рождението на великия немски композитор.

Още

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

Неговите творби се смятат за изключително трудни за оперните артисти. Има дори легенда, че изпълнявайки дълго време произведения на Вагнер може да останеш без глас.

Отделен е въпросът, че в последно време немският композитор не е особено долюбван в Европа, заради факта, че е произведенията му са вдъхновявали фашисткият диктатор Хитлер и са му били любими. Това е някакъв нонсенс, защото Вагнер умира шест години преди да се роди Хитлер.

Пламен Карталов обаче не се страхува отново да провокира с Вагнер първо в София, а след това и по световните оперни сцени. Софийската опера и балет ще представи нов прочит на тетралогията "Пръстенът на нибелунга".

Още

Вагнер, Веберн и Шнитке ще звучат под диригентството на Симеон Пиронков

Вагнер, Веберн и Шнитке ще звучат под диригентството на Симеон Пиронков

От 8 до 30 юли ще бъдат показани пред публика всички седем заглавия, които до този момент са в репертоара - "Рейнско злато" (8 юли), "Валкюра" (9 юли), "Зигфрид" (11 юли), "Залезът на боговете" (13 юли), "Тристан и Изолда" (23 юли), "Парсифал" (25 юли), "Летящият холандец" (29 и 30 юли).

Интересът на акад. Карталов към творчеството на Вагнер е отдавна. Той решава да започне тетралогията още през 2010 г. с премиерата на първата част "Рейнско злато". В следващите три години публиката аплодира "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Новата продукция "Пръстенът на нибелунга" е с нови декори, костюми и режисьорска концепция с изцяло български оперни артисти. Диригент на спектаклите е Константин Тринкс, сценографията е на Ханс Кудлих, а костюмите на Християна Михалева.

"Правим един нов "Пръстен на нибелунга", уверени, че той ще бъде подобрен, концептуално разширен и даващ нов тласък към оперни сцени, към които вече имаме покана", споделя акад. Пламен Карталов.

Още

Дмитрий Юровски представя Вагнер и Щраус в зала "България"

Дмитрий Юровски представя Вагнер и Щраус в зала "България"

Новата визия на постановката е вдъхновена от сюрреализма, има нещо от Кандински, каза сценографа Ханс Кудлих. Той отбеляза, че България му е много интересна, а с Пламен Карталов се разбират от половин дума. "Това, което харесвам на Карталов е, че умее да разказва истории за публиката. Той тръгва от музиката и сглобява действието от отделни парченца, така че да се получи едно вдъхновяващо цяло. Това го отличава от обичайните постановки на други режисьори", добави Кудлих.

Софийската опера разбулва мистериите на Вагнер и Лято 2023 (Източник: Софийска опера и балет)

Пламен Карталов дава път на младите артисти на операта, за да изгреят след това на световните сцени. Поканени са най-добрите специалисти, които да работят с тях, като една от тях е оперната прима Анна Томова-Синтова. Тръгналият преди 20 години от Софийската опера бас Орлин Анастасов също прави майсторски клас, а на 8 юни неговите ученици ще покажат пред българската публика уменията и таланта си.

Сопраното Радостина Николаева посочи, че зрителите ще видят един нов прочит на операта, който се надява да бъде приятна изненада, и всички да изпитат удоволствието, което носи Вагнер.

Още

Ангела Меркел ще коментира криминалните деяния в "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер

Ангела Меркел ще коментира криминалните деяния в "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер

Оперната певица Мариана Цветкова отбеляза, че е участвала в първия "Пръстен на нибелунга" преди повече от 12 години. "За мен е чест, че все още продължавам да пея, макар че много - и журналисти, и колеги, ни обвиниха, че ще останем без гласове. Това не е вярно. Рихард Вагнер не е просто труден за пеене или за поставяне. Това е една визитна картичка на всеки голям театър по света", каза Цветкова. Този път тя ще изиграе Фрика, защото по думите ѝ няма как една 50-годишна жена да бъде амазонка.

"Най-важното е да препрочетем музиката още по-дълбоко и да влезем с дълбоко разбиране и проникновение в един фантастичен разказ на герои и събития, и общества, тръгвайки от митологичното време в контекста на съвремието и с поглед към бъдещето. Защото музиката на Вагнер е музика на бъдещето", каза акад. Карталов.

В записано видеобръщение именитият бас Курт Ридъл, който също имаше майсторски клас в Софийската опера, призова меломаните да дойдат и да се насладят на "най-великия оперен композитор и забележителният режисьор Пламен Карталов".

"Музи на водата" на езерото в Панчарево

За четвърта поредна година на сцената на езерото в Панчарево ще се състои летният фестивал "Музи на водата" от 14 юли до 27 август (Източник: Софийска опера и балет)

Наред с Вагнеровия фестивал през лятото ще се проведат и още редица фестивали, които се превърнаха в запазена марка за Софийската опера и балет.

За четвърта поредна година на сцената на езерото в Панчарево ще се състои летният фестивал "Музи на водата" от 14 юли до 27 август.

Там може да видите оперната история на "Летящия холандец" от Рихард Вагнер, балетните шедьоври "Лебедово езеро" от Пьотр Чайковски, "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус, "Кармина Бурана" от Карл Орф, "Сън в лятна нощ" от Феликс Менделсон, "Кармен-сюита/Болеро" по музика на Жорж Бизе и Родион Шчедрин/Морис Равел и вечния мюзикъл "МАММА МИА!".

Още

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Сцената ще бъде грандиозна, емоцията - завладяваща, а изживяването - незабравим спомен.

"За нас е изключителна чест фестивалът "Музи на водата" да се провежда в район Панчарево. Мястото има невероятни природни дадености, а ние като районна администрация даваме всичко възможно да облагородяваме средата спрямо възможностите ни", каза Даниела Христова, заместник-кмет на район Панчарево.

"Опера в парка"

За 14-та година ще се проведе и фестивалът "Опера в парка" през лятото (Източник: Софийска опера и балет)

За 14-та година ще се проведе и фестивалът "Опера в парка" през лятото.

Той започва на 24 юни в парка на Военна академия "Георги Сава Раковски" с "Концерт за бебоци" и ще продължи до края на юли.

Най-малките зрители, заедно с техните родители отново ще имат незабравими срещи с любими приказни герои, сред които Червената шапчица, Мечо Пух, Трите прасенца, Вълка, Папагено и Папагена.

Новото в репертоара е спектакълът "Вълкът и седемте козлета". Мюзикълът от Александър Владигеров е адаптиран за деца.

Още

Днес започва продажбата на билетите за прочутия Вагнеров фестивал в Байройт

Днес започва продажбата на билетите за прочутия Вагнеров фестивал в Байройт

Юлия Кръстева, която от години работи по детската програма на операта, отбеляза, че вече могат да се видят първите резултати.

"Отгледахме си публика, която минава от една възраст в друга, от зала в зала и това е нашата награда".

Ще се проведе и фестивалът "Опера на върховете" на Белоградчишките скали.

Подкрепата на Столична община

Без подкрепата на Столична община нямаше да се родят фестивалите "Опера в парка" и "Музи на водата", каза акад. Пламен Карталов.

Още

Пламен Карталов: Нашите артисти пеят и под дъжда

Пламен Карталов: Нашите артисти пеят и под дъжда

Още

 "Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

"Дон Карлос", постановка на Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера

Още

"Моята съдба е операта" - БНТ представя академик Пламен Карталов

"Моята съдба е операта" - БНТ представя академик Пламен Карталов

Още

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Всеки ще открие своето заглавие на фестивала "Сцена на кръстопът" през есента

Акцентите в новото издание на театралния фестивал в Пловдив са вълнуващи и за най-изисканите почитатели на "изкуството на мига"

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

България и Македония се обединяват в театрално представление

Мартина Троанска с номинация ИКАР 2024 за главна женска роля и Марин Джишев от Северна Македония застават заедно, един до друг на 16 юли от 19 ч. в зала 2 на "Топлоцентрала", за да потърсят чрез изкуството общ език

Много театър, Stand-Up комедии и разнообразна детска програма от 18 юли на Sofia Summer Fest

Петото издание на летния културен фестивал на София започва с концерт на Васил Найденов

Русенската опера представя "Кармен" на "Сцена на вековете" във Велико Търново

"Русенският балет внася нов живот в класическата история за пленителната Кармен. Той потапя публиката в страстната атмосфера на Испания, където любовта, ревността и свободолюбието се сблъскват по експлозивен начин, а невидимата сила на съдбата е изведена като отделен художествен образ", казва Лилия Морале от културния институт в Русе