Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филмова музика от Милчо Левиев събира на една сцена утвърдени музиканти и млади таланти

ДЖАЗ ЛЕГЕНДИ

Филмова музика от Милчо Левиев събира на една сцена утвърдени музиканти и млади таланти

В концерта "Отклонение" ще прозвучат както познати заглавия, така и неиздавани произведения от 60-те години на миналия век

Милчо Левиев (Източник: Община Пловдив)

Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" ще представи през октомври в Дома на културата "Борис Христов" проекта "Отклонение" - филмова музика на Милчо Левиев.

"Това е един от новите проекти в Културния календар на Община Пловдив за 2023 година, но по своята концепция концертът се явява като естествено продължение на поредицата от събития, посветени на 85 - годишнината от рождението на Милчо Левиев, стартирали с проекта "Соната 57" през 2022 по програма "Наследство" на фондация "Пловдив 2019".

Основната идея на концерта "Отклонение" е да се популяризира филмовата музика на Милчо Левиев, която в по-голямата си част е създавана през 60-те години на миналия век. След заминаването му през 1970 г. за САЩ, в България Левиев е бил обявен за "невъзвращенец", творбите му дълго време са били забранявани, а името му - изтривано от кредитите към филмите с негова музика.

Това е важно да се знае, особено от по-младите хора. Дължим го като памет за големия джазмен", разказа заместник-кметът Пламен Панов.

Милчо Левиев (Източник: Община Пловдив)

Повечето от черно-белите ленти вече са позабравени, макар че в тях участват емблематични актьори от близкото минало като Коста Цонев, Иван Андонов, Пепа Николова, Асен Кисимов, Невена Коканова, Катя Паскалева, Георги Георгиев - Гец, Доротея Тончева и много други. За всички тях ще си припомним по време на концерта, когато ще бъдат прожектирани откъси от тези филми.

Още

Лакис Тзимкас и Антони Дончев представят албум с неиздавани творби на маестро Милчо Левиев

Лакис Тзимкас и Антони Дончев представят албум с неиздавани творби на маестро Милчо Левиев

В "Отклонение" ще участват утвърдени музиканти като Вики Алмазиду - вокал, Александър Владигеров - флюгелхорн, тромпет, Константин Владигеров - пиано, кларинет, Иво Паунов - флейта, саксофон, Васил Хаджигрудев - контрабас, Кристиян Желев - ударни, Валери Костов - ел. пиано, синтезатор, както и струнен квартет от състава на оркестъра на Държавна опера Пловдив. На сцената редом с големите имена ще застанат и млади таланти от НУМТИ "Добрин Петков".

В програмата освен познати заглавия, ще прозвучат и такива, които до този момент не са представяни пред широката публика и са известни само за изследователите и близките до твореца. На част от тях ще бъдат направени нови аранжименти.

Милчо Левиев (Източник: Община Пловдив)

Ще чуем: Alone - тема от филма "Горещо пладне", Monday Morning - тема от филмa "Понеделник сутрин", Bad Weather - тема от филма "Няма нищо по-хубаво от лошото време", Detour - тема от филма "Отклонение", Remembrances of tomorrow - тема от филма "Малки тайни", Autumn Sun - тема от филма "Есенно слънце", Balkan Cowboy - тема от филма "Осмият", Blue Butterfly - тема от филма "Синята пеперуда", Dangerous Flight - тема от филма "Опасен полет", Chuvstvo - тема от филма "Нямо кино" ("Silent Movie"), Che's Anti Waltz Groove - неиздавано произведение, Happy Valentine Day - неиздавано произведение, L.A. - неиздавано произведение и др.

Планира се пловдивска премиера на книгата "Milcho Leviev's Jazz Standards". Каталогът съдържа неиздавани до момента нотни листове, факсимилета, снимки и думи от и за Милчо Левиев, ценност за всеки поп и джаз музикант.

Концепцията на новия проект "Отклонение" поставя акцент и върху събития, които са адресирани към младите музиканти и джаз певци в града. Професионалната и сантиментална връзка на Маестро Милчо Левиев с НУМТИ "Добрин Петков" винаги е била много силна, защото е бил не само ученик, но и преподавател в пловдивското музикално училище. По тази причина в училището ще се проведат майсторски класове, открита репетиция и среща разговор с учениците и преподавателите.

Милчо Левиев (Източник: Община Пловдив)

Ще бъдат проведени четири майсторски класа с участието на Вики Алмазиду, братя Владигерови и други. След селекция, ще бъдат подбрани млади музиканта, които съвместно с големите имена, ще се включат като участници в концерта.

Още

България се прощава с легендарния джазмен Милчо Левиев

България се прощава с легендарния джазмен Милчо Левиев

Още

Вики Алмазиду и Милица Гладнишка с майсторски клас в памет на Милчо Левиев

Вики Алмазиду и Милица Гладнишка с майсторски клас в памет на Милчо Левиев

Още

Милчо Левиев "джазира" "Велик е нашият войник" във филма "К 22"

Милчо Левиев "джазира" "Велик е нашият войник" във филма "К 22"

Още

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Световна премиера на Украинска рапсодия с Людмил Ангелов и Кристиан Александров

"... Дълбоко съм убеден, че когато "пушките говорят, музите не само мълчат", а "крещят", защото само културата оправдава присъствието на човека като вид на нашата планета." - казва Александър Розенблат за своята творба, която ще прозвучи за първи път в зала "България"

Първи Годишни награди на Националната музикална класация БНР Топ 20

Изкачването на върха на престижния чарт, определят всяка седмица слушателите на обществената медия и музикални редактори от всички програми на БНР

Авторска музика на Христо Йоцов по повод 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония

Произведенията са изцяло програмирани и специално композирани от Христо Йоцов, който ще отбележи с два концерта и своя личен рожден ден

Топ китаристи с общ концерт на 11 май

GTSC представя шоуто ELECTRIC GUITARLANDS, което ще се състои на 11 май от 20.00 часа в столичния клуб Mixtape 5

Немският оперен и театрален режисьор Юрген Флим почина на 81 години

Известността на Флим нараства по време на сътрудничеството му с Берлинската държавна опера, миланската "Ла Скала", Кралската опера в Лондон, Виенската държавна опера, "Метрополитън" в Ню Йорк, фестивалите в Байройт и Залцбург