Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Милчо Левиев "джазира" "Велик е нашият войник" във филма "К 22"

"ЗЛАТЕН РИТОН" 2017

Милчо Левиев "джазира" "Велик е нашият войник" във филма "К 22"

Световноизвестният музикант и още 11 творци разказват за казармата си в документалния филм на Александър Крумов и Антон Богорисов

"К 22" на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов

Милчо Левиев "джазира" марша "Велик е нашият войник" в документалния филм "К 22" на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов, съсценарист с художника Александър Сертев. Продукцията е в конкурса на 23-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон", съобщи БТА.

"К 22" на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов

Фотоизложбата на Александър Сертев "Добре дошли в родната казарма" - с кадри от младостта на именити наши артисти от всички изкуства, "отбивали военната си служба" в съкратени срокове в края на 50-те, е повод много от тях да разкажат смешни, куриозни и трагикомични истории от онова време.

"К 22" на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов

Още

"Монолог" за Стефан Данаилов и "Сляпата Вайша" на Тео Ушев откриват "Златен ритон" 2017

"Монолог" за Стефан Данаилов и "Сляпата Вайша" на Тео Ушев откриват "Златен ритон" 2017

Милчо Левиев демонстративно, на плаца, изрязал с ножица шинела си и той заприличал на фрак - след като старшината много пъти му натяквал, че шинелът трябва да е с 30 см по-къс, разказват приятели на маестрото.

А самият джазмен коментира - от личен опит след десетилетия в САЩ, че капитализмът не е начин за съществуване на човека, както и комунизмът, във вида в който ни го предложиха. Пред такъв комунизъм капитализмът е за предпочитане, смята Милчо Левиев. Той прави и аналогия между "Параграф 22" и "Катедра 22" - за военно обучение, откъдето идва заглавието на филма.

Режисьорът Людмил Стайков разказва през смях как заключил с катинар поделението в Мичурин и отишъл на плаж - останал сам като "постови", докато другите били на учение за целия ден. Обаче минали проверяващи и историята добила гротескови измерения. . .

"К 22" на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов

В по-минорен тон е разказът на скулптора Крум Дамянов, който припомня за събитията в Унгария през 1956 г. Тогава младите артисти на временна лека служба - като българските си колеги - вкарали в употреба зачислените им оръжия. После и за тях двегодишната редовна казарма станала задължителна, както по-късно и в България. Между първите засегнати бил непокорният художник Димитър Казаков - Нерон, който доста си изпатил.

"К 22" на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов

Преди две-три години Александър Сертев преоткрил негативите, които снимал преди 60 години - като студент по илюстрация в ателието на Илия Бешков - по време на двумесечен военен палатков лагер на студенти от академиите по изкуствата. Със специално разрешение заснел 450-500 кадъра. Досега са оцелели 14 души от едновремешните младежи, най-младите двама от които са на 78 г., разказа Сертев на пресконференция. Не искахме да правим швейковска история - така се получи заради колоритните герои, вече световни артисти. Не успяха да ни попречат, дори напротив - бяхме мечтатели, стремяхме се да надникнем зад "желязната завеса" и това ни направи борци, допълни художникът.

Френският писател Ромен Гари

За изкуство и идеология, с превес на политиката, става дума и в българско- френската документална продукция "Книжарят" на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров - много елегантен, изтънчен филм, важен и с информационната си стойност, според критиката.

Киноразказът е за двете години, когато френският писател Ромен Гари е секретар на френската легация в София - 1946 - 1948 г., мрачна епоха на политически гонения, следене, подслушване и т.н., която авторите възстановяват чрез спомените на Гари, дипломатическите доклади, архивната кинохроника и досието, водено от ДС.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият български филм "Късата клечка" поглежда към "Генезиса на злото"

Руслан Мъйнов, Китодар Тодоров, Никола Стоянов и Валери Йорданов попадат в макабрена игра на зависимости, порочни връзки и мръсни тайни

"Дяволското гърло" със световна премиера на три континента

Сериалът е първата българска кинопродукия, която ще се разпространява едновременно в целия англоезичен свят

Филмът "За душата" спечели наградата "Ани" за най-добра пълнометражна анимация

Посветената на джаза анимация спечели също наградите за сценарий, монтаж, музика, визуални ефекти, анимационен герой, графика

Харвардската театрална трупа избра актрисата Вайола Дейвис за жена на годината

През март Вайола Дейвис стана най-номинираната за наградата "Оскар" афроамериканска актриса

Роберто Бенини с награда "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

Още със своя дебют Бенини се наложи в света на италианската сцена като безпрецедентна и референтна фигура, написа в съобщение за медиите директорът на Мострата Алберто Барбера

"Порталът" се отваря на 2 май по БНТ 1

Двама пътешественици във времето започват своето приключение на връх Великден, сериалът ще се излъчва в неделя вечер