Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Монолог" за Стефан Данаилов и "Сляпата Вайша" на Тео Ушев откриват "Златен ритон" 2017

23 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ДОКУМЕНТАЛНО И АНИМАЦИОННО КИНО

"Монолог" за Стефан Данаилов и "Сляпата Вайша" на Тео Ушев откриват "Златен ритон" 2017

90 нови документални и анимационни филми ще видим на фестивала, който ще продължи до 22 декември

"Монолог" - документален филм за Стефан Данаилов със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова

В самия край на 2017 година, на 16 декември, се открива фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив.

Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният "Сляпата Вайша" на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите "Оскар" за късометражен филм.

Вайша не е като другите момичета; лявото й око вижда само миналото, а дясното - само бъдещето. Разногледите очи на Вайша й пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.

Още

"Монолог" за Стефан Данаилов представи Георги Тошев

"Монолог" за Стефан Данаилов представи Георги Тошев

На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на документалния филм "Монолог" на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов. "Монолог" ни среща със Стефан Данаилов "отблизо" във всички смисли - отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.

Още

Стефан Данаилов: Никога не съм си казвал: "Ей, Ламбе, ти си върхът на сладоледа!"

Стефан Данаилов: Никога не съм си казвал: "Ей, Ламбе, ти си върхът на сладоледа!"

Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация "Академика 21" и Институт за изследване на изкуствата - БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема "Хибридно кино". В кръглата маса ще участват проф. Мая Димитрова, д.н., д-р Йосиф Аструков, доц. д-р Марин Дамянов, проф. д-р Емилия Стоева, доц. Петя Александрова, д.н., доц. д-р Радостина Нейкова, проф. д-р Надежда Маринчевска, гл. ас д-р Теодора Дончева, проф. д-р Михаил Мелтев, гл. ас д-р Деян Статулов.

Кръглата маса ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала "Пловдив" на Гранд Хотел "Пловдив".

Трейлър на "Пустиняци":

Общо 90 филма ще участват в програмата на фестивала. 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни програми - за документално и анимационно кино. По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди "Златен ритон" за най-добър документален и анимационен филм, специална нагада на журито, награда за най-добър режисьор, за най-добър художник-постановчик, награда за дебют, наградата на община Пловдив и до две грамоти за конкретни предложения.

Още

"Пощальонът" - малкият микрокосмос на забравеното село Дервент

"Пощальонът" - малкият микрокосмос на забравеното село Дервент

Ще видим общо 27 анимационни филми, сред които рекордният брой от девет дебюта, както и филми на утвърдени автори в анимационното ни кино.

36 са документалните филми в конкурса, шест от тях са дебютни. Някои от филмите вече са представяни и награждавани у нас и в чужбина като "Пощальонът" на Тонислав Христов, "От Кремона до Кремона" на Мария Аверина, дебютът "Пустиняци" на Цветан Драгнев, а други за пръв път ще се срещнат с публиката.

Трейлър на "От Кремона до Кремона":

Сред конкурсните филми има и три копродукции: двата документални филма: "Книжарят" (България / Франция) и "От Кремона до Кремона" (България / Италия) и една анимация - "Пътуваща страна" (България / Хърватия).

Програмата за новаторски и експериментални продукции "Открити хоризонти" включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" 2017 ще продължи до 22 декември и се провежда в "Лъки - дом на киното", Пловдив.

Пълната програма, информация за филмите и съпътстващите събития на фестивала е достъпна на: www.zlatenriton.bg

МАЛКО ИСТОРИЯ

Първият Фестивал на българския късометражен филм, чиято Голяма награда тогава носи името "Златен тракийски ритон" се провежда през далечната 1975 г. в град Пловдив.

В конкурсната програма участват 42 филма, които са получили преди това награди на филмовите прегледи в градовете Кюстендил, Велинград и Добрич (тогава Толбухин).

Председател на журито е доайенът на българското документално кино режисьорът Захари Жандов. Според него това е важно явление в културния и обществения живот на България, макар и "малко закъсняло", което трябва да представлява по неговите думи "форум на тенденциите в световното късометражно кино".

Първоначалната идея е била събитието да прилича на Краковския фестивал, като след конкурсната програма на българските филми да се показват и международни късометражни филми. Така и става и в тази първа година на Фестивала в информационната програма са показани филми от СССР, Полша, ГДР, Унгария, Румъния и др. По-късно всяка година се различава по своя образ и творческо развитие, а Фестивалът се превръща във фестивал и на пълнометражни документални филми.

Статуетката "Златен тракийски ритон"

Първата Голяма награда "Златен тракийски ритон" получава режисьорът Константин Григориев за научно-популярния филм "Стрели над водата", наградата за най-добър документален филм отива при "Шешкинград" на режисьора Васил Живков, а наградата за анимационен филм се поделя между "Перпетуум мобиле" на режисьора Тодор Динов и "Опера за един лешник" на режисьора Генчо Симеонов. Още на тази първа фестивална панорама се забелязва посоката, в която се развива българската анимация: тя е насочена към възрастните, характеризира се с философско мислене, иносказателност, приказност, артистичност и всякакъв вид анализ - от културен до социален.

Дом на Фестивала в онези години е пловдивското кино "Балкан". Днес "Лъки - Дом на киното" с неговите две зали и богата програма за всички почитатели на седмото изкуство е гостоприемен екран за фестивала "Златен ритон".

В "Лъки-дом на киното", наред с комерсиалните заглавия, публиката се среща с артфилми, децата са добре дошли на специални прожекции, а за да е още по-богато преживяването често се канят режисьори, актьори, оператори и др.

Киното ще бъде и едно от основните средища на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Минисериалът "Дарителите" с премиера по БНТ1

В седмицата след Деня на българската просвета и култура, в четири последователни дни между 27 и 30 май, ще се излъчи минисериалът “Дарителите”, който всяка вечер от 22:30 ч. ще запознава зрителите на националната ни телевизия с едни от най-големите български дарители и техните невероятни истории, въплътили националния ни дух

Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг с поразяваща физическа прилика в "Покров"

Филмът "Покров", включен в конкурсната програма на фестивала в Кан, е трето поред сътрудничество между Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг

Актрисата Кейт Бланшет призова да се правят филми за живота на бежанците

Винаги ме е смущавал фактът, че няма повече филми на тази тема, каза Бланшет по време на конференция под надслов "Върховния комисариат за бежанците: историите на изселените" "HCR: histoires de dеplacеs"

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" на кинофестивала в Кан

Той играе във филма, на който е още съсценарист, продуцент и режисьор

165 филма на международния фестивал за късометражно кино In The Palace

Тазгодишното издание ще се проведе от 29 юни до 6 юли в Перник

"Уроците на Блага" с награда за най-добър български филм на наградите "Васил Гендов" 2024

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина