Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Монолог" за Стефан Данаилов и "Сляпата Вайша" на Тео Ушев откриват "Златен ритон" 2017

23 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ДОКУМЕНТАЛНО И АНИМАЦИОННО КИНО

"Монолог" за Стефан Данаилов и "Сляпата Вайша" на Тео Ушев откриват "Златен ритон" 2017

90 нови документални и анимационни филми ще видим на фестивала, който ще продължи до 22 декември

"Монолог" - документален филм за Стефан Данаилов със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова

В самия край на 2017 година, на 16 декември, се открива фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив.

Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният "Сляпата Вайша" на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите "Оскар" за късометражен филм.

Вайша не е като другите момичета; лявото й око вижда само миналото, а дясното - само бъдещето. Разногледите очи на Вайша й пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.

Още

"Монолог" за Стефан Данаилов представи Георги Тошев

"Монолог" за Стефан Данаилов представи Георги Тошев

На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на документалния филм "Монолог" на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов. "Монолог" ни среща със Стефан Данаилов "отблизо" във всички смисли - отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.

Още

Стефан Данаилов: Никога не съм си казвал: "Ей, Ламбе, ти си върхът на сладоледа!"

Стефан Данаилов: Никога не съм си казвал: "Ей, Ламбе, ти си върхът на сладоледа!"

Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация "Академика 21" и Институт за изследване на изкуствата - БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема "Хибридно кино". В кръглата маса ще участват проф. Мая Димитрова, д.н., д-р Йосиф Аструков, доц. д-р Марин Дамянов, проф. д-р Емилия Стоева, доц. Петя Александрова, д.н., доц. д-р Радостина Нейкова, проф. д-р Надежда Маринчевска, гл. ас д-р Теодора Дончева, проф. д-р Михаил Мелтев, гл. ас д-р Деян Статулов.

Кръглата маса ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала "Пловдив" на Гранд Хотел "Пловдив".

Трейлър на "Пустиняци":

Общо 90 филма ще участват в програмата на фестивала. 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни програми - за документално и анимационно кино. По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди "Златен ритон" за най-добър документален и анимационен филм, специална нагада на журито, награда за най-добър режисьор, за най-добър художник-постановчик, награда за дебют, наградата на община Пловдив и до две грамоти за конкретни предложения.

Още

"Пощальонът" - малкият микрокосмос на забравеното село Дервент

"Пощальонът" - малкият микрокосмос на забравеното село Дервент

Ще видим общо 27 анимационни филми, сред които рекордният брой от девет дебюта, както и филми на утвърдени автори в анимационното ни кино.

36 са документалните филми в конкурса, шест от тях са дебютни. Някои от филмите вече са представяни и награждавани у нас и в чужбина като "Пощальонът" на Тонислав Христов, "От Кремона до Кремона" на Мария Аверина, дебютът "Пустиняци" на Цветан Драгнев, а други за пръв път ще се срещнат с публиката.

Трейлър на "От Кремона до Кремона":

Сред конкурсните филми има и три копродукции: двата документални филма: "Книжарят" (България / Франция) и "От Кремона до Кремона" (България / Италия) и една анимация - "Пътуваща страна" (България / Хърватия).

Програмата за новаторски и експериментални продукции "Открити хоризонти" включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" 2017 ще продължи до 22 декември и се провежда в "Лъки - дом на киното", Пловдив.

Пълната програма, информация за филмите и съпътстващите събития на фестивала е достъпна на: www.zlatenriton.bg

МАЛКО ИСТОРИЯ

Първият Фестивал на българския късометражен филм, чиято Голяма награда тогава носи името "Златен тракийски ритон" се провежда през далечната 1975 г. в град Пловдив.

В конкурсната програма участват 42 филма, които са получили преди това награди на филмовите прегледи в градовете Кюстендил, Велинград и Добрич (тогава Толбухин).

Председател на журито е доайенът на българското документално кино режисьорът Захари Жандов. Според него това е важно явление в културния и обществения живот на България, макар и "малко закъсняло", което трябва да представлява по неговите думи "форум на тенденциите в световното късометражно кино".

Първоначалната идея е била събитието да прилича на Краковския фестивал, като след конкурсната програма на българските филми да се показват и международни късометражни филми. Така и става и в тази първа година на Фестивала в информационната програма са показани филми от СССР, Полша, ГДР, Унгария, Румъния и др. По-късно всяка година се различава по своя образ и творческо развитие, а Фестивалът се превръща във фестивал и на пълнометражни документални филми.

Статуетката "Златен тракийски ритон"

Първата Голяма награда "Златен тракийски ритон" получава режисьорът Константин Григориев за научно-популярния филм "Стрели над водата", наградата за най-добър документален филм отива при "Шешкинград" на режисьора Васил Живков, а наградата за анимационен филм се поделя между "Перпетуум мобиле" на режисьора Тодор Динов и "Опера за един лешник" на режисьора Генчо Симеонов. Още на тази първа фестивална панорама се забелязва посоката, в която се развива българската анимация: тя е насочена към възрастните, характеризира се с философско мислене, иносказателност, приказност, артистичност и всякакъв вид анализ - от културен до социален.

Дом на Фестивала в онези години е пловдивското кино "Балкан". Днес "Лъки - Дом на киното" с неговите две зали и богата програма за всички почитатели на седмото изкуство е гостоприемен екран за фестивала "Златен ритон".

В "Лъки-дом на киното", наред с комерсиалните заглавия, публиката се среща с артфилми, децата са добре дошли на специални прожекции, а за да е още по-богато преживяването често се канят режисьори, актьори, оператори и др.

Киното ще бъде и едно от основните средища на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият филм на Мартин Скорсезе е включен в селекцията на кинофестивала в Кан

"Killers of the Flower Moon"е вдъхновен от романа "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" на Дейвид Гран и е с участието на любимите му актьори Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро

Гангстери, емигрантски неволи и рап-музиката на Xatar в новия хит на Фатих Акин

Боксофис хитът "Рейнско злато" на световноизвестния германски режисьор тръгва по кината от 31 март

Клинт Истууд ще режисира последния си филм

Клинт Истууд се отправя към последното си режисьорско пътешествие

Пролет по Франсоа Озон

За две поредни седмици, Френският институт в България ще ви потопи в богатата и ярка филмография на един от най-интересните френски режисьори

От La Strada до "Часовете" - от страдащите до независимите женски образи в киното

На 6 април от 19:00 ч. в Casa Libri ще се състои премиерата на книгата „От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“ на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер

Прожекция на "Да обичаш на инат" и среща с режисьора Николай Волев в кино "Одеон"

Кампанията "30 вечери с 30 класики" на Филмаутор продължaва на 31 март