Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един от най-великите съвременни пианисти Сергей Бабаян гостува у нас за концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ

Един от най-великите съвременни пианисти Сергей Бабаян гостува у нас за концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

Той ще си партнира с маестро Боян Виденов, млад, но вече добре познат на столичната публика музикант от ярките му изяви като оркестров и оперен диригент

Сергей Бабаян (Източник: Кантус фирмус)

Още

Камерният оркестър на Баварското радио, пианистът Сергей Бабаян и млади музиканти на "Европейски музикален фестивал"

Камерният оркестър на Баварското радио, пианистът Сергей Бабаян и млади музиканти на "Европейски музикален фестивал"

Сергей Бабаян - един от най-великите съвременни пианисти, описван от пресата като "гений", ексклузивен артист на компанията "Дойче Грамофон" и редовен солист на най-елитните оркестри по света, ще гостува за първи път в България в 24-тото издание на "Европейски музикален фестивал".

Той пристига у нас за концерт с Оркестър "Кантус Фирмус" и ще си партнира с маестро Боян Виденов, млад, но вече добре познат на столичната публика музикант от ярките му изяви като оркестров и оперен диригент.

На първия си български гастрол Сергей Бабаян ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 в до мажор от Лудвиг ван Бетовен, композиция, която отваря нови измерения за жанра на инструменталния концерт с оформянето на индивидуалния бетовенов стил.

Концерт на Сергей Бабаян и Боян Виденов в София (Източник: Кантус Фирмус)

В програмата са още и оркестровите шедьоври на Ф. Менделсон - Бартолди - Симфония №4, "Италианска" и Увертюра "Хебриди". Те ще бъдат интерпретирани от Оркестър "Кантус Фирмус" и диригента Боян Виденов.

Събитието е на 29 април 2024 в зала "България" от 19:30 ч., а билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в залата.

Роден в музикално семейство в Армения, Сергей Бабаян следва пътя на повечето изключителни таланти в тогавашния Съветски съюз. Той се занимава с пиано от детските си години, първоначално в родния си град, а по-късно учи в Московската консерватория при Лев Наумов, Вера Горностаева и Михаил Плетньов. Ключовият момент в неговата кариерата съвпада с разпадането на Съветския съюз и Бабаян става първият артист от СССР, който посещава международни конкурси без държавно спонсорство.

Купи билетПианистът прави своя пробив през 1989 г. с поредица от победи в престижни музикални състезания: Международния конкурс "Робер Казадесю" (преименуван на Международен конкурс за пианисти - Кливланд), Международния клавирен конкурс Хамамацу, Япония и Шотландския международен конкурс по пиано. След преместването си в САЩ, той се присъединява към Института за музика в Кливланд през 1992 г. като артист-резидент.

Оттогава развива активна концертна кариера с изяви в престижни зали и работи с много от водещите световни диригенти, сред които Валерий Гергиев, Нееме Ярви, Туган Сохиев, Габор Такач-Наги, Юрий Темирканов, Николай Знайдер и др.

Боян Виденов (Източник: Кантус Фирмус)

През 2018 г. Сергей Бабаян става артист на звукозаписната компания "Дойче Грамофон", като първият му албум за нея е реализиран заедно с легендарната Марта Аргерич. През 2020 г. пианистът записва за същия лейбъл творби от С. Рахманинов - компактдиск, който е приветстван като новаторски от международната преса и получава множество награди, включително "Запис на месеца" на ББС, CHOC Classica и др. На 29 март т.г. предстои премиерата на последните му записи за "Дойче грамофон", събрани в албума "Рахманинов за двама" с участие на пианиста Даниил Трифонов.

Още

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

Боян Виденов е роден през 1987 г. в България, но прекарва детството си в Италия, и Германия, където получава отлично европейско музикално образование. Дебютира едва на 18 години. През 2009 г. основава Манхаймската филхармония - ансамбъл, който има амбицията да бъде платформа за подготовка на млади професионалисти от цяла Европа, които се стремят към кариера в елитните оркестри по света. Виденов учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети. Със своите оригинални изпълнителски проекти той печели международно признание и редовно сътрудничи с големи европейски оркестри и прочути солисти.

"Европейски музикален фестивал" - 2024, организиран от "Кантус Фирмус", се реализира под патронажа на г-жа Мария Габриел с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Оркестър "Кантус Фирмус" (Източник: Кантус фирмус)

Повече за артистите:

Медитативният фокус и рядката статичност, с които се характеризира изключителното клавирно майсторство на пианиста Сергей Бабаян дават основание на един журналист от в. "Hamburger Abendblatt" да го оприличи на "един от онези японски калиграфи, които съзерцават бялата страница пред себе си в мълчание, докато в точния момент четката им прави своето инстинктивно, перфектно замахване върху хартията".

Купи билетПрез последните сезони концертният график на Сергей Бабаян включва изпълнения с оркестър "Гевандхаус", Лайпциг, Бамбергските симфоници, Кралската филхармония на Ливърпул, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Камерен оркестър "Малер", Симфоничен оркестър на Торонто, Симфоничен оркестър на Ванкувър,

Фестивалния оркестър на Вербие и др. Сергей Бабаян редовно концертира на много от най-престижните музикални подиуми по света: "Концертгебау" в Амстердам, "Карнеги Хол" и "Уигмор Хол" в Лондон, "Концертхаус" във Виена и Театър "Принцрегент" в Мюнхен, Театър "Колон" в Буенос Айрес, "Мезон де ла Радио" в Париж, "Елбфилхармония" в Хамбург, "Алте опер" във Франкфурт и "Тонхале", Цюрих. Той участва на престижни фестивали, сред които La Roque d"Anthéron, Piano aux Jacobins в Тулуза, фестивал "Менухин" - Гщаат и "Вербие". Пианистът е артистичен съветник на "Концуртхаус" - Дортмунд.

Боян Виденов е артистичен директор и основател на Манхаймската филхармония. Той редовно си сътрудничи с известни артисти като Марта Аргерич, Миша Майски, Соня Йончева, Пинкас Цукерман, Мария Жоао Пиреш, Сергей Бабаян, Игор Левит и концертира на важни престижни музикални подиуми като "Елбфилхармония" в Хамбург, залите "Гастайг" и "Херкулес" в Мюнхен, Кьолнската филхармония, Филхармонията на Люксембург, "Auditorio Nacional" в Мадрид, "Кралица Елизабет" в Антверпен, "Верди" в Милано, "Алте опер" - Франкфурт, "Казино" в Базел и др.

Още

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Боян Виденов е застъпник на каузата за популяризирането на класическата музика сред широка публика. С Манхаймската филхармония той организира поредица от образователни концерти за деца и открити репетиции за семейства. Работи активно за развитието на онлайн платформата на оркестъра HomeSymphony®, която представя концерти на живо по интернет. Диригентът участва също в създаването и управлението на Enote, компания за дигитализиране на музика, базирана на изкуствен интелект.

Купи билетОркестър "Кантус Фирмус" (предишно име оркестър на Класик ФМ радио) е създаден през 2002 г. Музикалното развитие на състава е свързано преди всичко с циклите "Концертмайсторите" и "Музиката на Америка". Оркестърът е изнасял концерти със забележителните съвременни класически изпълнители Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Енио Мориконе, Глен Диктеров, Максим Венгеров. Ансамбълът партнира редовно и на най-талантливите български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Съставът е изнасял концерти в Испания, Германия, Франция, Дания, Норвегия и е отличен с четири награди "Кристална лира". От 2023 г. оркестърът на Класик ФМ приема името оркестър "Кантус Фирмус" и представя продукцията си с това име.

Още

"Танго мечти" за откриването на 24-тия "Европейски музикален фестивал" - София

"Танго мечти" за откриването на 24-тия "Европейски музикален фестивал" - София

Още

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Още

"Кристална лира" получи Оркестър "Кантус Фирмус"

"Кристална лира" получи Оркестър "Кантус Фирмус"

Още

Младата пианистка Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Младата пианистка Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона