Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

МУЗИКА ПО НОТИ

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

Източник: Кантус Фирмус

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България".

Източник: Кантус Фирмус

Изпълнителят посвещава събитието на своя учител, забележителния клавирен педагог Константин Станкович по повод 100-годишнина от неговото рождение. Людмил започва заниманията си при него на 16-годишна възраст и това изиграва ключова роля в израстването и развитието на младия музикант.

"Дължа му изключително много за това, което съм като пианист, музикант и човек. Сигурен съм, че там някъде, горе той ще бъде доволен, защото програмата, която ще изпълня е от произведения, които той много обичаше, и които съм разучавал под негово ръководство", споделя Ангелов пред микрофона на радио "Класик А" по повод събитието.

Още

Световна премиера на Украинска рапсодия с Людмил Ангелов и Кристиан Александров

Световна премиера на Украинска рапсодия с Людмил Ангелов и Кристиан Александров

"На този концерт публиката ще види две лица на Людмил Ангелов: едно, което обикновено се свързва с моето име като интерпретатор на Шопен, и второто с абсолютно гениалната музика на Моцарт и Бетовен, където ще се опитам да бъда не по-малко Людмил Ангелов", подчертава пианистът. Програмата представя във всяка част по една фантазия и една соната, като всяка от четирите композиции представлява огромно предизвикателство за изпълнение на сцена. В първата част на вечерта ще прозвучат Фантазия в до минор, KV 475 от В. А. Моцарт и Соната за пиано №32 в до минор, оп. 111 от Лудвиг ван Бетовен.

"Тези две произведения определено имат пряка емоционална връзка, обединени от драматичната и трагична атмосфера в тях", казва изпълнителят. Във втората част на концерта Людмил ще зарадва почитателите си с две творби от Фредерик Шопен - Полонез-фантазия оп. 61 и Соната за пиано №2 в си бемол минор, оп. 35, чиято трета част е прочутият Траурен марш.

"Европейски музикален фестивал" се организира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. Билетите за събитието са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала "България". Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Източник: Кантус Фирмус

Още

Людмил Ангелов и Росен Миланов с неделно матине в зала "България"

Людмил Ангелов и Росен Миланов с неделно матине в зала "България"

Концертът "Фантазии и сонати" бележи началото на новия творчески сезон за Людмил Ангелов, който обаче дори и през летния период продължи интензивно със сценичните изяви. Той взе участие на няколко фестивала в България, Испания и Италия, проведе ежегодния си майсторски клас към НБУ, а на 28 август изнесе рецитал във Варшава, в рамките на най-големия полски фестивал "Шопен и неговата Европа". С този концерт Людмил представи официално новия си компактдиск, продуциран от Националния институт "Фр. Шопен" във Варшава.

Албумът съдържа премиерни записи на мазурки от двама големи полски композитори - Игнац Фридман и Александър Михаловски. Това е третият звукозаписен проект, реализиран от Людмил Ангелов за тази година, след като през март беше издаден албумът му "Мелодии" с виолиста Румен Цветков, а през лятото излезе и запис на двата клавирни концерта на Шопен с Оркестъра на Сръбското национално радио и диригента Деян Савич.

След участието в "Европейски музикален фестивал" Людмил Ангелов продължава интензивната си концертна дейност с редица нови проекти. През м. октомври по негова инициатива ще стартира цикъл от камерни концерти в Софийската опера с участие на изявени български и чужди певци, които ще изпълняват както песни от камерния репертоар, така и оперни арии в съпровод на пиано. Предстои и началото на неговия фестивал за клавирна музика "Пиано Екстраваганца", който ще се проведе в периода 18.10 - 25.11 в София.

Още

Людмил Ангелов и вокалистката на Gotan Project с първи съвместен концерт в София и Париж

Людмил Ангелов и вокалистката на Gotan Project с първи съвместен концерт в София и Париж

Акценти от програмата на "Европейски музикален фестивал" 2023 през октомври са също концерт на Оркестър "Кантус Фирмус" на 20 октомври в столичната зала "България" с музика от Бетовен под палката на маестро Росен Гергов и солисти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело), както и камерния рецитал на Мила Георгиева и Георги Черкин на 27 октомври във Военния клуб с творби от Сарасате, Дебюси, Равел, Франк и др. На 7 октомври "Европейски музикален фестивал" - Пловдив ще представи в ДК "Борис Христов" моцартова програма с изключителната пианистка Елена Башкирова и Оркестър "Кантус Фирмус" с диригент Георги Димитров.

Роден във Варна, Людмил Ангелов завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров". Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси "Фр. Шопен" (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световно известни диригенти.

Още

Людмил Ангелов ще реализира мечтата си за интеграл с клавирните концерти на Брамс в "Европейски музикален фестивал"

Людмил Ангелов ще реализира мечтата си за интеграл с клавирните концерти на Брамс в "Европейски музикален фестивал"

Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, "Музикферайн" и "Щатсопер" във Виена, "Концертгебау" в Амстердам, "Плейел" и "Гаво" в Париж, "Линкълн Център" в Ню-Йорк, "Ла Скала" в Милано, "Алте Опер" във Франкфурт, "Херкулес" в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, "Аудиторио Насионал" в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с "Grand Prix du Disque Chopin". През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала "Шопен и неговата Европа" във Варшава.

Людмил Ангелов е носител на наградата "Аполон Токсофорос" и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал "ГЛОРИА АРТИС" за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които "Фр. Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г. През 2022 е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата, "Златен век - огърлие".

Още

Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров в концерт, посветен на 30 години Нов български университет

Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров в концерт, посветен на 30 години Нов български университет

Още

Людмил Ангелов и Саша Гьотцел на сцената със Софийската филхармония и Първи концерт за пиано на Брамс

Людмил Ангелов и Саша Гьотцел на сцената със Софийската филхармония и Първи концерт за пиано на Брамс

Още

 Саша Гьотцел и младият виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Саша Гьотцел и младият виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Още

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Почина вдъхновителят на Ерик Клептън: Легендарният блус музикант Джон Мейъл

"Никога не съм имал хит, никога не съм печелил награда "Грами" и сп. "Ролинг стоун" никога не са писали за мен", казва той в интервю през 2013 г. и допълва: "Все още съм ъндърграунд изпълнител."

За първи път операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс оживява на варненска сцена

Тя ще бъде представена премиерно тази вечер в Летния театър в града

Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката идва в София

Концертът му ще е на 28 юли 2024 (неделя) от 21:00 ч. в клуб "Сингълс" (НДК, вход А4)

Турнето на Плевенска филхармония и маестро Йордан Камджалов продължава в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър

Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов"

Турнето "Обич и песен" отбеляза третия си рожден ден с вълнуващ спектакъл в Пловдив

Празничният рожден ден на турнето бе представен от продуцента Евгени Боянов, който за първи път бе в ролята на водещ на спектакъла в Градът под тепетата.