Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров в концерт, посветен на 30 години Нов български университет

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров в концерт, посветен на 30 години Нов български университет

В програмата са включени рядко изпълнявани аранжименти на емблематични произведения на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров, Концерт във фа за пиано и оркестър от Джордж Гершуин, както и виртуозната "Влахерна" на проф. Георги Арнаудов

Трима виртуозни български музиканти и преподаватели в Нов български университет и Софийската филхармония обединяват таланта си в концерт по случай 30-годишнината на елитното висше училище.

Още

Марио Хосен: Ние сме свещенослужители в храма на музиката

Марио Хосен: Ние сме свещенослужители в храма на музиката

Марио Хосен, Людмил Ангелов и маестро Найден Тодоров излизат на сцената на зала "България" заедно с Националния оркестър на 16 юни.

В програмата са включени рядко изпълнявани аранжименти на емблематични произведения на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров: "Рапсодия Вардар" и "Песен" в аранжимент за цигулка и оркестър. Публиката ще чуе и Концерт във фа за пиано и оркестър от Джордж Гершуин, както и виртуозната творба на проф. Георги Арнаудов - "Влахерна" за симфоничен оркестър.

Георги Арнаудов е изявен композитор, музикант и музиколог, преподавател в Нов български университет, носител на Наградата "Златен век" 2017 - Звезда и Грамота на Министерството на културата на Република България, за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

"Написах Влахерна като съзерцание на онова свещено пространство, в което на 1 октомври 910 г. - по свидетелствата на Св. Андрей Юродиви - между събралите се и вече отчаяни от сарацинската обсада вярващи, от небесата се спуснала Светата Дева. Обградена от Ангели и Светци Тя коленичила всред църквата пред иконата и плачейки се молила часове наред за спасението на целия свят, а после разстлала над всички величавия си и страшен Покров. Съзерцание и потапяне в светлината на пространство, което мигновено поражда напеви, поражда мощни пластове от багри и звуци сливащи се с пролетите сълзи.

До днес, те могат да бъдат дочути в капките на свещения извор в южната страна на храма. Сълзи, които като че ли продължават да се молят за нашето спасение." - казва композиторът за своята творба.

Купи билетНайден Тодоров, Людмил Ангелов и Марио Хосен са сред уважаваните български музиканти, привлечени за преподаватели в Нов български университет. Обучението на студенти заема важна част сред многобройните им творчески ангажименти. И тримата вярват, че да си преподавател не е просто работа, а мисия, а техните ученици са сред най-изявените млади български музиканти.

В началото на септември Найден Тодоров и Марио Хосен ще излязат на сцената на Античния театър в Пловдив заедно с Виенския симфоничен оркестър за тяхното историческо първо гостуване у нас. Оркестърът, който се нарежда сред най-елитните състави на Европа, оформя своя облик под ръководството на Херберт фон Караян и днес си партнира с най-добрите класически музиканти. Изборът на български диригент и солист е не само комплимент към страната, а и признание за техните високи професионални качества и талант.

Още

Триумф на Софийската филхармония във Виена

Триумф на Софийската филхармония във Виена

Още

Проф. Марио Хосен: С музиката на Брамс концертът се превръща в мост между човешката душа и Космоса

Проф. Марио Хосен: С музиката на Брамс концертът се превръща в мост между човешката душа и Космоса

Още

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл "Софийски солисти"

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл "Софийски солисти"

Още

Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров с награди "Кристална лира"

Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров с награди "Кристална лира"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Тържествено закриване на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" на 2 юли от 19.00 часа в зала "България"

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

"Есмералда – Парижката Света Богородица" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

На 28 октомври 2022 в програмата на форума ще гостува забележителният цигулар и диригент, който принадлежи към най-търсените и многостранни изпълнители на световния концертен подиум

Броени часове до A to JazZ с най-силното си издание до момента

Тази година фестивалът разширява и мащаба на зелените си инициативи

Легендарното соул и джаз трио MOONCHILD с първи концерт в България

На 8-ми октомври, базираното в Лос Анджелис трио MOONCHILD, пристига за първи път в България

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта й в Япония

Концертът в престижната зала "Бунка Кайкан" включва любимите италиански оперни арии на оперната дива от Белини, Верди и Пучини