Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кристална лира" получи Оркестър "Кантус Фирмус"

МУЗИКАЛНИ НАГРАДИ

"Кристална лира" получи Оркестър "Кантус Фирмус"

Миниджърът на оркестъра Васил Димитров взе в ръцете си красивата статуетка, която се дава за върхови постижения през изминалия концертен сезон

Наградата получи мениджърът на оркестъра Васил Димитров (Източник: Кантус Фирмус, Снимка: Виктор Викторов)

Още

Третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ излъчи победителите

Третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ излъчи победителите

На тържествена церемония в Националния музикален театър "Ст. Македонски" бяха връчени наградите за музикално и танцово изкуство "Кристална лира". Красивата статуетка, която се дава за върхови постижения през изминалия концертен сезон, бе присъдена тази година в 15 различни категории: Оперетно изкуство и мюзикъл, Музикален фолклор, Танцов фолклор, Педагог, Постановъчен екип, Балетно изкуство, Джаз, Оркестрово изкуство,

Хорово изкуство, Млад изпълнител, Диригент, Музикална критика и публицистика, Духов оркестър, Звук и звуков дизайн, Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство. Церемонията, която се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата бе открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД.

Балетно изкуство, Джаз, Оркестрово изкуство, Хорово изкуство, Млад изпълнител, Диригент, Музикална критика и публицистика, Духов оркестър, Звук и звуков дизайн, Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство. Церемонията, която се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата бе открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД.

С престижното отличие в категория Оркестрово изкуство за 2023 година бе удостоен Оркестър "Кантус Фирмус" за поредицата от ярки концертни изяви в София, Пловдив и Варна, с които ансамбълът отбеляза 20-годишнина от основаването си.

Това са концертът за откриване на "Европейски музикален фестивал" във Фестивалния център - Варна на 8 септември 2022 г. със солист Мила Георгиева и диригент Максим Ешкенази; заключителният концерт от Академия за оркестър на 1 октомври м.г. в зала "България" със солист Веско Ешкенази и лауреати на конкурса; концертът на 18 октомври 2022 г. в зала "България" със солисти Джулиан Тревелиян (пиано) и Максим Цеков (цигулка) и диригент Ивайло Кринчев; концертите на 28 октомври 2022 г. в столичната зала "България" и 29 октомври 2022 г. в ДК "Б. Христов" - Пловдив със солист и диригент Пинкас Цукерман, както и Клавирният интеграл с концертите на Й. Брамс на 8 ноември 2022 със солист Людмил Ангелов и диригент Григор Паликаров.

Наградата получи Васил Димитров, мениджър на оркестъра. "Още със създаването си през 2002 година Оркестър "Кантус Фирмус" се наложи като ансамбъл на младите музиканти.

През годините натрупахме опит, но се радвам, че същността на ансамбъла се запази и ще продължим да даваме сцена на новите български таланти, които ще каним не само в състава на оркестъра, но и като солисти, за да може повече от тях да останат в България", сподели по време на церемонията Васил Димитров.

Още

Ярките таланти Диана Чаушева и Наума Найман дебютират с Оркестър „Кантус Фирмус“

Ярките таланти Диана Чаушева и Наума Найман дебютират с Оркестър „Кантус Фирмус“

Другите отличени с "Кристална лира" за 2023 година са: д-р Теодор Попов в категория "Звук и звуков дизайн", вокалният педагог Русалина Мочукова, младият изпълнител Виктор Теодосиев (валдхорна), джаз музикантът Георги Корназов, диригентът Арто Чифчиян, трупата на балет "Арабеск" в категория "Балетно изкуство". Отличия "Кристална лира" грабнаха също Даниела Димова за "Мениджмънт в музикалното и танцовото изкуство", музикалният критик Татяна Капричева, Бургаски духов оркестър, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, Фолклорен ансамбъл "Родопа" - Смолян в категория "Танцов фолклор", тенорът Владимир Грудков в категория "Оперетно изкуство и мюзикъл", постановъчният екип на Държавна опера - Варна, както и Хор на Държавна опера - Русе за хорово изкуство.

Наградите бяха гласувани от общата комисия за връчване на "Кристална лира" след номинации на съответните жанрови комисии.

Бяха връчени и следните специални отличия: награда на Министерството на културата за Софийски камерен хор "Васил Арнаудов"; Награда на СБМТД за акад. Пламен Карталов; Награда на "Кантус Фирмус" за Благородна Танева; Извънредна награда за Йорданка Христова; извънредни награди - Катерина Тупарова (посмъртно) и Христофор Стоянов (посмъртно); специална награда на "Вила Мелник" - Любомир Дяковски.

По традиция Съюзът на музикалните артисти в Северна Македония определи двама измежду всички номинирани, които получиха специалната награда на организацията - това са Вилиана Вълчева (диригент) и трупата на ДМБЦ - София.

През тази година слушателите на радио "Класик А" също имаха възможност да определят носителя на едно от специалните отличия "Кристална лира" за ярки постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство. След гласуване на уебсайта на радио "Класик А", осъществено в периода 24 - 30 октомври, 2303-ма слушатели дадоха своя вот за един от всички номинирани в различните категории. Сред тях с най-висок процент от гласове се нареди джаз изпълнителят Георги Корназов, който получава специалната награда на радио "Класик А", както и "Кристална лира" в категория джаз.

"Кристална лира" е отличие, създадено през 1997 г., което се връчва с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство. Инициатори са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и агенция "Кантус Фирмус", а през настоящата година събитието се реализира с медийната подкрепа на радио "Класик А".

Още

Започва академията за оркестър "Кантус Фирмус"

Започва академията за оркестър "Кантус Фирмус"

Още

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Още

"Златна лира" 2021 за Маестро Григор Паликаров

"Златна лира" 2021 за Маестро Григор Паликаров

Още

Златна лира, сабя и концерт в Първо студио на БНР за 50-годишнината на Георги Андреев

Златна лира, сабя и концерт в Първо студио на БНР за 50-годишнината на Георги Андреев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Копие на карта на Търново от 1857 година получи Регионалният исторически музей в града

Дарението беше връчено от проф. Иван Русев, член-кореспондент към БАН и преподавател в Икономическия университет във Варна

Седмица на италианската култура се провежда в "Двореца" в Балчик

Началото бе поставено с изложбата "Операта - културно наследство на човечеството"

Повече от 6000 антики и произведения на изкуството, станали обект на трафик, са заловени в Европа

Испанските власти, в сътрудничество с украинските си колеги, са конфискували по време на операцията 11 златни скитски предмета с приблизителна стойност 60 млн. евро

Жертвите в Помпей се дължат не само на вулкана Везувий, но и на земетресение

От десетилетия учените спорят дали сеизмичната активност е възникнала по време на изригването на Везувий преди близо 2000 години или непосредствено преди това

Русия обяви и виртуоза Евгений Кисин за чуждестранен агент

Роденият в Москва пианист е на 52 години, лауреат е на водещи творчески награди и се смята за един от най-добрите пианисти в света

Проучват южната стена на крепостта Кастра Мартис в Кула

В момента се открива нейният цокъл и началото на ходовото ниво от IV век - времето през което стената е изградена