Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Брамс и Менделсон звучат в Борисовата градина и в Летния театър на Варна под палката на Найден Тодоров

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Брамс и Менделсон звучат в Борисовата градина и в Летния театър на Варна под палката на Найден Тодоров

Датите са 27 и 29 юли 2021 г.

Найден Тодоров (Снимка: Радослав Бежев - Руди)

Концерт за цигулка на Йоханес Брамс и Щотландската симфония на Феликс Менделсон - Бартолди ще звучат в Парк-театър "Борисова градина" на 29 юли от 20 ч. Софийската филхармония излиза на откритата сцена в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Събитието е част от лятната програма на Филхармонията "Споделете музиката", която се осъществява с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития 2021.

Два дни преди това, на 27 юли варненската публика ще се наслади на същата програма в летния театър на морската ни столица. Концертът там е в рамките н а Международния фестивал "Варненско лято".

Марио Хосен, който е и артистичен директор на фестивала споделя: "За мен винаги е удоволствие да концертирам със Софийската филхармония. А гастролът на оркестъра е една от традициите на "Варненско лято" и специален момент за почитателите на музикалното изкуство."

Цигулковият концерт на Йоханес Брамс има дълга предистория. Тя започва от локалите и кръчмите, в които младият Брамс свири на пиано, подпомагайки финансово обучението си. В едно от тези места го забелязва унгарският цигулар Едуард Ремени, комуто Брамс прави толкова силно впечатление, че му предлага работа като негов акомпанятор.

Купи билетПрез 1853 Ремени го запознава с друг велик цигулар - Йозеф Йоахим, който става дългогодишен приятел на композитора и близо 25 години го провокира с идеята да напише концерт за цигулка.Премиерата е на 1 януари 1879 в изпълнението на Йоахим и под диригентството на композитора. Неразбран от публиката тогава, днес това е едно от емблематичните класически произведения.

През 1829 г. Менделсон се отправя на посещение в Англия и Шотландия. През следващата година той започва да пише своята Шотландска симфония, която прекъсва поради други пътувания, защото не можел да възпроизведе мрачния Север под жаркото слънце на Рим. Завършва я едва през 1842 в Берлин.

Чрез музиката ѝ Менделсон показва усещането си за шотландската природа и представите си за историческите събития по тези земи. В музиката няма фолклорни цитати, самият композитор заявява "Няма национална музика за мен! В картините, руините и природната среда намирам най-много музика".

Още

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

Цигуларят Марио Хосен е добре познат на българската публика. Живее във Виена, но концертира активно по света, преподава в България и чужбина. Солист е на едни от най-известните оркестри, между които са: Виенският симфоничен оркестър, Виенският камерен оркестър, Академия St. Martin and the Fields, Английски камерен оркестър, Оркестър "Брукнер" - Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на БНР, Камерен ансамбъл "Софийски солисти" и др.

Той е почетен професор по цигулка на Нов български университет и гост-професор в Япония със завидна преподавателска кариера и студенти, носители на високи отличия в Европа и Азия.

Диригентският дебют на маестро Найден Тодоров е на 16 години в Пловдивското музикално училище "Добрин Петков" със създадения от него Младежки оркестър "Пловдив". През 1996 завършва Виенския университет като студент на Урош Лайовиц и Карл Йостерайхер, специализира в Академия "Рубин" в Йерусалим при Менди Родан. В Нов български университет завършва магистратура, а в Университета в Лондон прави докторат. От 1998 е поканен за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Следват гастроли в най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

На 26 години става директор на Пловдивската опера и филхармония, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания, дирижира множество продукции, записи за "Данакорд" и над 100 CD за ММО. През 2002 дебютира в Софийската опера, с нея участва на фестивала в Солотурн, осъществява първата копродукция с режисьора Джан Джаноти.

В периода 2005 - 2017 е директор на Държавната опера и филхармония в Русе, с която гастролира из цяла Европа, с балета предприема турнета в Италия, Южна Корея и Дубай, а с оркестъра записва редица CD, последният с творби на Панчо Владигеров за Naxos.

За работата си в Русе получава няколко "Кристални лири", "Музикант на годината", званието "Почетен гражданин на град Русе" и др. Гастролирал е в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Япония, САЩ. Работил е с всички симфонични оркестри и оперни театри в България, но особено е свързан със Софийската филхармония, където дебютира през 2001.

От 2004 е неин постоянен, покъсно главен гост диригент, а през 2017 е избран за директор. За изпълнението на Втора симфония на Малер с Филхармонията получава "Кристална лира", за популяризиране на българската музика "Златно петолиние" от Съюза на българските композитори, Плакет на Президента на Република България и др. Найден Тодоров и Софийските филхармоници свирят през 2008 в залата на Юнеско в Париж, през 2018 на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел, а през 2019 с голям успех в Златната зала на "Музикферайн" във Виена и в зала "Ватрослав Лисински" в Загреб.

Постоянни негови партньори са Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Веселина Кацарова, Соня Йончева, Паул Бадура-Скода, Милена Моллова, Светлин Русев, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин и много други световни имена. От 2018 той е водещ на ТВ предаване "На концерт с БНТ 2". Води курсове по оркестрово дирижиране в България и майсторски класове в Португалия и Испания, бил е член и председател на жури на Международния конкурс "Синият Дунав". През 2019 Найден Тодоров за втори път е избран за "Музикант на годината".

Ограничено количество билети за концерта в София са налични на касите на зала "България" и Парк-театър "Борисова градина", както и в Ивентим

Билети за концерта във Варна ТУК

Още

Маестро Марио Хосен: Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас

Маестро Марио Хосен: Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас

Още

Проф. Марио Хосен е новият артдиректор на фестивала "Варненско лято"

Проф. Марио Хосен е новият артдиректор на фестивала "Варненско лято"

Още

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Още

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба в Русе разказва за посещенията на Шостакович у нас

Представени са фотографии, запечатали концертните му изяви във Варна, срещите му с български композитори в София, гостуването му в Българската държавна консерватория

Нюйоркската филхармония откри сезона след 18 месеца прекъсване заради пандемията

Пандемията принуди прочутия симфоничен оркестър, който е една от най-старите музикални институции в САЩ, да отмени сезон 2020-2021 г., което донесе загуби от 21 милиона долара от непродадени билети

"Трио Лобковиц Виена" ще участват в Австрийски музикални седмици в Пловдив

Два изключителни концерта в рамките на юбилейното 25-то издание

Русенската филхармония и маестро Емил Табаков откриват 60-ото издание на "Мартенски музикални дни"

Програмата тази вечер включва изпълнение на Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година, и Фантастична симфония на Берлиоз

Четирикратният носител на „Грами“ Антонио Санчес ще бъде гост на седмия Plovdiv Jazz Fest

Специалният проект „Четири млади дами пеят джаз“ ще открие фестивала 29 октомври от 20:00 часа в Дома на културата "Борис Христов"

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

Вижте какви музикални преживявания се ви подготвили Калина Христова, Росен Иванов, Евгения Бааджиева-Димова, Кристиана Михайлова, Михаил Михайлов и Явор Добрев