Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Брамс и Менделсон звучат в Борисовата градина и в Летния театър на Варна под палката на Найден Тодоров

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Брамс и Менделсон звучат в Борисовата градина и в Летния театър на Варна под палката на Найден Тодоров

Датите са 27 и 29 юли 2021 г.

Найден Тодоров (Снимка: Радослав Бежев - Руди)

Концерт за цигулка на Йоханес Брамс и Щотландската симфония на Феликс Менделсон - Бартолди ще звучат в Парк-театър "Борисова градина" на 29 юли от 20 ч. Софийската филхармония излиза на откритата сцена в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Събитието е част от лятната програма на Филхармонията "Споделете музиката", която се осъществява с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития 2021.

Два дни преди това, на 27 юли варненската публика ще се наслади на същата програма в летния театър на морската ни столица. Концертът там е в рамките н а Международния фестивал "Варненско лято".

Марио Хосен, който е и артистичен директор на фестивала споделя: "За мен винаги е удоволствие да концертирам със Софийската филхармония. А гастролът на оркестъра е една от традициите на "Варненско лято" и специален момент за почитателите на музикалното изкуство."

Цигулковият концерт на Йоханес Брамс има дълга предистория. Тя започва от локалите и кръчмите, в които младият Брамс свири на пиано, подпомагайки финансово обучението си. В едно от тези места го забелязва унгарският цигулар Едуард Ремени, комуто Брамс прави толкова силно впечатление, че му предлага работа като негов акомпанятор.

Купи билетПрез 1853 Ремени го запознава с друг велик цигулар - Йозеф Йоахим, който става дългогодишен приятел на композитора и близо 25 години го провокира с идеята да напише концерт за цигулка.Премиерата е на 1 януари 1879 в изпълнението на Йоахим и под диригентството на композитора. Неразбран от публиката тогава, днес това е едно от емблематичните класически произведения.

През 1829 г. Менделсон се отправя на посещение в Англия и Шотландия. През следващата година той започва да пише своята Шотландска симфония, която прекъсва поради други пътувания, защото не можел да възпроизведе мрачния Север под жаркото слънце на Рим. Завършва я едва през 1842 в Берлин.

Чрез музиката ѝ Менделсон показва усещането си за шотландската природа и представите си за историческите събития по тези земи. В музиката няма фолклорни цитати, самият композитор заявява "Няма национална музика за мен! В картините, руините и природната среда намирам най-много музика".

Още

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

Цигуларят Марио Хосен е добре познат на българската публика. Живее във Виена, но концертира активно по света, преподава в България и чужбина. Солист е на едни от най-известните оркестри, между които са: Виенският симфоничен оркестър, Виенският камерен оркестър, Академия St. Martin and the Fields, Английски камерен оркестър, Оркестър "Брукнер" - Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на БНР, Камерен ансамбъл "Софийски солисти" и др.

Той е почетен професор по цигулка на Нов български университет и гост-професор в Япония със завидна преподавателска кариера и студенти, носители на високи отличия в Европа и Азия.

Диригентският дебют на маестро Найден Тодоров е на 16 години в Пловдивското музикално училище "Добрин Петков" със създадения от него Младежки оркестър "Пловдив". През 1996 завършва Виенския университет като студент на Урош Лайовиц и Карл Йостерайхер, специализира в Академия "Рубин" в Йерусалим при Менди Родан. В Нов български университет завършва магистратура, а в Университета в Лондон прави докторат. От 1998 е поканен за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Следват гастроли в най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

На 26 години става директор на Пловдивската опера и филхармония, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания, дирижира множество продукции, записи за "Данакорд" и над 100 CD за ММО. През 2002 дебютира в Софийската опера, с нея участва на фестивала в Солотурн, осъществява първата копродукция с режисьора Джан Джаноти.

В периода 2005 - 2017 е директор на Държавната опера и филхармония в Русе, с която гастролира из цяла Европа, с балета предприема турнета в Италия, Южна Корея и Дубай, а с оркестъра записва редица CD, последният с творби на Панчо Владигеров за Naxos.

За работата си в Русе получава няколко "Кристални лири", "Музикант на годината", званието "Почетен гражданин на град Русе" и др. Гастролирал е в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Япония, САЩ. Работил е с всички симфонични оркестри и оперни театри в България, но особено е свързан със Софийската филхармония, където дебютира през 2001.

От 2004 е неин постоянен, покъсно главен гост диригент, а през 2017 е избран за директор. За изпълнението на Втора симфония на Малер с Филхармонията получава "Кристална лира", за популяризиране на българската музика "Златно петолиние" от Съюза на българските композитори, Плакет на Президента на Република България и др. Найден Тодоров и Софийските филхармоници свирят през 2008 в залата на Юнеско в Париж, през 2018 на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел, а през 2019 с голям успех в Златната зала на "Музикферайн" във Виена и в зала "Ватрослав Лисински" в Загреб.

Постоянни негови партньори са Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Веселина Кацарова, Соня Йончева, Паул Бадура-Скода, Милена Моллова, Светлин Русев, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин и много други световни имена. От 2018 той е водещ на ТВ предаване "На концерт с БНТ 2". Води курсове по оркестрово дирижиране в България и майсторски класове в Португалия и Испания, бил е член и председател на жури на Международния конкурс "Синият Дунав". През 2019 Найден Тодоров за втори път е избран за "Музикант на годината".

Ограничено количество билети за концерта в София са налични на касите на зала "България" и Парк-театър "Борисова градина", както и в Ивентим

Билети за концерта във Варна ТУК

Още

Маестро Марио Хосен: Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас

Маестро Марио Хосен: Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас

Още

Проф. Марио Хосен е новият артдиректор на фестивала "Варненско лято"

Проф. Марио Хосен е новият артдиректор на фестивала "Варненско лято"

Още

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Още

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

На 30 юни на сцената на зала "България" ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др.

"Опера на върховете" ще се извиси над Белоградчишките скали от 5 до 21 август

Седми пореден фестивал на Софийската опера и балет сред удивителното величие на чутовния природен паметник

Thievery Corporation пристигат с пет гост-вокалиста за концерта си във вторник

На 28 юни в Националния исторически музей с панорамен изглед към Витоша, исторически артефакти и разхладителни напитки, на открито ще се насладим в дългоочакваната музикална вечер

Кралете на винтидж културата са отново тук

Остава седмица до концерта на Postmodern Jukebox - 29 юни, зала 1 на НДК

Анна Нетребко си нае фирма за кризисна комуникация

Световното сопрано лобира пред оперни театри и концертни зали за възстановяване на изявите ѝ и е подала жалба срещу Метрополитън опера в Ню Йорк заради прекратяването на ангажиментите й

"Български гласове - Ангелите" тръгват на европейско турне през септември

Предстоят 12 концерта в Словакия, Чехия, Германия, Норвегия, Дания