Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вече 115 години Алианс Франсез разпространява френската култура у нас

PARLEZ-VOUS FRANCAIS

Вече 115 години Алианс Франсез разпространява френската култура у нас

Първият ѝ клон у нас е открит през 1904 г. в София

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

С парад, концерти и заря Франция отбелязва националния си празник днес. По този повод ще ви разкажем историята на Алианс Франсез у нас.

През 1883 г. в Париж, по инициатива на дипломата Пол Камбон, е създадена културно-просветна организация под името Алианс Франсез (Alliance française), т.е. Френски съюз. Тя има за цел да разпространява френския език по целия свят, да организира културни мероприятие и да развива интерес към франкофонската култура. Сформиран е комитет, в който влизат известни личности като Луи Пастьор, Ернест Ренан, Фердинанд дьо Лесепс, Жул Верн. Първият Алианс извън Франция започва да функционира още на следващата година, в Барселона. През следващите десетилетия дейността на дружеството се разраства, броят на франкофоните по света се увеличава. Така организацията достига и до България.

Сградата на Алианс Франсез на пл. "Славейков" в София е открита през 1925 г. Снимка: "Изгубената България"

Първият ѝ клон у нас е открит през 1904 г. в София. Българският Алианс работи за разпространение на френския език, литература и изобщо на френската култура, за засилване на културните връзки с Франция, за улесняване на българските студенти там. Уреждат се сказки, държани предимно от французи, организират се езикови курсове по френски език.

Ентусиазмът на софийските франкофони увлича интелектуалците от други градове и става повод за учредяването през 1907 г. на Алианс Франсез и в Пловдив. Последват ги Варна (1908 г.), Велико Търново (1910 г.), Бургас (1920 г.), Русе (1926 г.). До 1944 г. в страната има общо 23 асоциации.

Пол Камбон (1843-1924), френски дипломат и общественик, инициаторът за създаването на Alliance française (Снимка: "Изгубената България")

В столицата, малко след откриването, започва събиране на средства за изграждане на собствена сграда. Датата на първата копка не е случайна - 14 юли 1924 г. - националният празник на Франция, денят, в който страната отбелязва 135 години от превземането на Бастилията. Събитието е отразено от вестник "Зора":

"Вчера, 14 юли, в 3,30 ч. след обед се положи основният камък на дома на Алианс Франсез в София.

На скромното тържество присъстваха: френският пълномощен министър г-н Жорж Пико, френският военен аташе, председателят на Алианса г-н Марсел Шарло, персоналът на френската легация, членовете на френската колония в София. От българска страна присъстваха министърът на търговията, промишлеността и труда г-н Цвятко Бобошевски, столичният кмет г-н Паскал Паскалев и много граждани членове на Алианса.

След кратка религиозна служба, водена от отец Алберт, свещеник от католическата църква, положи се основният камък на сградата. Кратка реч държа г-н Шарло, който заяви, че бъдещият дом на Алианса ще служи за развитието на духовните и културни връзки между Франция и България. Министър Бобошевски - от името на правителството, и кметът г-н Паскалев - от страна на столичната управа, поднесоха поздрави и благопожелания за успеха на Алианса и затвърдяване културните връзки между двата народа.

Денят на освещаването съвпадна с националния празник на френската република - 14 юли - обявяването на Великата френска революция.

Домът на Алианс Франсез се изгражда на площад "Славейков", до клуба на демократите. Първоначално ще се построи хубав салон, а по-късно и помещения за читалня, библиотека и пр."

Сградата, дело на арх. Станчо Белковски, е построена само за една година и е осветена през 1925 г., отново на 14 юли. Присъстват министър-председателят Александър Цанков, министри, председателят на Народното събрание Тодор Кулев, делегати на провинциалните дружества и мн. др. Вестник "Мир" съобщава:

"Снощи стана тържественото откриване на новата сграда на Алианс Франсез, находяща се на пл. "Славейков".

Тържеството започна в 9 ч. вечерта. Салонът бе окичен с френски и български знамена. В дъното на естрадата всред много палми и зеленина бе поставен бюстът на Н.В. Цар Борис III. Присъстваха министър-председателят Александър Цанков, министрите Христо Калфов - на външните работи и изповеданията, Иван Русев - на вътрешните работи и народното здраве, представители на Н.В. Царя, пълномощните министри на Румъния, Гърция, Чехословакия, Югославия и Полша, представители от другите легации, много професори от нашите университети и членове на Академията на науките, персоналът на френската легация, членовете на френската колония и на Алианс Франсез в столицата, и много гости.

Тържеството бе открито с изсвирването на "Шуми Марица", при което салонът бе силно осветен. След това председателят на Алианса г-н Марсел Шарло прочете телеграмата на Н.В. Царя, с която изказва съжаление, че не може да присъства на тържеството и поздравява членовете на Алианс Франсез с празника.

Изсвири се "Марсилезата" и пълномощният министър на Франция в България г-н Емил Дар произнесе кратка реч, с която откри новата сграда. Той изтъкна, че ролята на Алианс Франсез е, независимо от политиката, да насажда всред българското общество здравата френска култура, език и морал. Той подчерта с радост, че културните връзки между Франция и България са подновени така непринудено.

След него г-н Шарло описа дейността на Алианс Франсез от създаването му в България преди 21 години до днес, когато то има вече своя хубава сграда, за да продължи още по-усилено своята културна дейност в средата на българското общество."

Мястото се превръща в истинско културно средище на столицата. В концертната зала с 450 места се организират концерти и спектакли. Редовни посетители на библиотеката са Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Ана Каменова, Николай Лилиев, юристът Петко Стайнов, проф. Богдан Филов.

Заради Първата световна война Алианс Франсез прекратява дейността си в цяла България, но през май 1919 г. тя е възобновена с тържество във Военния клуб в София.

През 1948 г. френските алианси са забранени с декрет на Министерство на вътрешните работи под предлог, че извършват шпионска дейност. Имуществото им е конфискувано. Сградата на пл. "Славейков" № 3 в София е заключена, а богатата библиотека е предадена на Софийския университет. През 1957 г. в зданието се открива Център за изучаване на чужди езици. През декември 1992 г. декрет на Министерския съвет анулира предишния и възстановява дейността на Алианс Франсез. Постепенно в няколко града отново отварят врати клоновете на организацията. Сградата на пл. "Славейков" е обявена за паметник на недвижимото културно наследство, реставрирана е в продължение на 2 години и е официално открита през януари 2014 г. А днес се навършват 95 години от полагането на основния ѝ камък и 115 години от откриването на първия клон на Алианса в България.

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Опълченците на Шипка проправят пътя към свободата на България

Възстановка на боевете на Шипка, проведена през 1902 г. по случай 25 години от тези паметни събития

Силистренец пази първомартенска картичка на повече от 100 години

Картичката е част от дълга кореспонденция от годините на Първата световна война между млада учителка от силистренското село Айдемир и войник-картечар от 31-ви Пехотен полк

Отбелязваме 151 години от обесването на Апостола на свободата

В Националния военноисторически музей посетителите ще могат да дешифрират оригинално писмо на Васил Левски

Долу алкохолът! Да живее трезвеността!

Въздържателните дружества в Търговищкия край или кога да не пиеш алкохол е било модерно, разказва Тоня Любенова от Регионалния исторически музей

Най-богатата колекция от лични вещи на Апостола ще бъде представена в Ловеч

Това е камата с канията, сабя, снимка на Васил Левски - оригинал от 1870 г., портативната печатничка, фалшивите турски печати и др. - общо 16 движими културни ценности

"Последното сражение" - победата при Шипка - Шейново през 1878 година

Повод за изложбата е навършването на 146-ата годишнина от битката при Шипка - Шейново, която е едно от възловите сражения в хода на Руско-турската освободителна война