Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вече 115 години Алианс Франсез разпространява френската култура у нас

PARLEZ-VOUS FRANCAIS

Вече 115 години Алианс Франсез разпространява френската култура у нас

Първият ѝ клон у нас е открит през 1904 г. в София

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

С парад, концерти и заря Франция отбелязва националния си празник днес. По този повод ще ви разкажем историята на Алианс Франсез у нас.

През 1883 г. в Париж, по инициатива на дипломата Пол Камбон, е създадена културно-просветна организация под името Алианс Франсез (Alliance française), т.е. Френски съюз. Тя има за цел да разпространява френския език по целия свят, да организира културни мероприятие и да развива интерес към франкофонската култура. Сформиран е комитет, в който влизат известни личности като Луи Пастьор, Ернест Ренан, Фердинанд дьо Лесепс, Жул Верн. Първият Алианс извън Франция започва да функционира още на следващата година, в Барселона. През следващите десетилетия дейността на дружеството се разраства, броят на франкофоните по света се увеличава. Така организацията достига и до България.

Сградата на Алианс Франсез на пл. "Славейков" в София е открита през 1925 г. Снимка: "Изгубената България"

Първият ѝ клон у нас е открит през 1904 г. в София. Българският Алианс работи за разпространение на френския език, литература и изобщо на френската култура, за засилване на културните връзки с Франция, за улесняване на българските студенти там. Уреждат се сказки, държани предимно от французи, организират се езикови курсове по френски език.

Ентусиазмът на софийските франкофони увлича интелектуалците от други градове и става повод за учредяването през 1907 г. на Алианс Франсез и в Пловдив. Последват ги Варна (1908 г.), Велико Търново (1910 г.), Бургас (1920 г.), Русе (1926 г.). До 1944 г. в страната има общо 23 асоциации.

Пол Камбон (1843-1924), френски дипломат и общественик, инициаторът за създаването на Alliance française (Снимка: "Изгубената България")

В столицата, малко след откриването, започва събиране на средства за изграждане на собствена сграда. Датата на първата копка не е случайна - 14 юли 1924 г. - националният празник на Франция, денят, в който страната отбелязва 135 години от превземането на Бастилията. Събитието е отразено от вестник "Зора":

"Вчера, 14 юли, в 3,30 ч. след обед се положи основният камък на дома на Алианс Франсез в София.

На скромното тържество присъстваха: френският пълномощен министър г-н Жорж Пико, френският военен аташе, председателят на Алианса г-н Марсел Шарло, персоналът на френската легация, членовете на френската колония в София. От българска страна присъстваха министърът на търговията, промишлеността и труда г-н Цвятко Бобошевски, столичният кмет г-н Паскал Паскалев и много граждани членове на Алианса.

След кратка религиозна служба, водена от отец Алберт, свещеник от католическата църква, положи се основният камък на сградата. Кратка реч държа г-н Шарло, който заяви, че бъдещият дом на Алианса ще служи за развитието на духовните и културни връзки между Франция и България. Министър Бобошевски - от името на правителството, и кметът г-н Паскалев - от страна на столичната управа, поднесоха поздрави и благопожелания за успеха на Алианса и затвърдяване културните връзки между двата народа.

Денят на освещаването съвпадна с националния празник на френската република - 14 юли - обявяването на Великата френска революция.

Домът на Алианс Франсез се изгражда на площад "Славейков", до клуба на демократите. Първоначално ще се построи хубав салон, а по-късно и помещения за читалня, библиотека и пр."

Сградата, дело на арх. Станчо Белковски, е построена само за една година и е осветена през 1925 г., отново на 14 юли. Присъстват министър-председателят Александър Цанков, министри, председателят на Народното събрание Тодор Кулев, делегати на провинциалните дружества и мн. др. Вестник "Мир" съобщава:

"Снощи стана тържественото откриване на новата сграда на Алианс Франсез, находяща се на пл. "Славейков".

Тържеството започна в 9 ч. вечерта. Салонът бе окичен с френски и български знамена. В дъното на естрадата всред много палми и зеленина бе поставен бюстът на Н.В. Цар Борис III. Присъстваха министър-председателят Александър Цанков, министрите Христо Калфов - на външните работи и изповеданията, Иван Русев - на вътрешните работи и народното здраве, представители на Н.В. Царя, пълномощните министри на Румъния, Гърция, Чехословакия, Югославия и Полша, представители от другите легации, много професори от нашите университети и членове на Академията на науките, персоналът на френската легация, членовете на френската колония и на Алианс Франсез в столицата, и много гости.

Тържеството бе открито с изсвирването на "Шуми Марица", при което салонът бе силно осветен. След това председателят на Алианса г-н Марсел Шарло прочете телеграмата на Н.В. Царя, с която изказва съжаление, че не може да присъства на тържеството и поздравява членовете на Алианс Франсез с празника.

Изсвири се "Марсилезата" и пълномощният министър на Франция в България г-н Емил Дар произнесе кратка реч, с която откри новата сграда. Той изтъкна, че ролята на Алианс Франсез е, независимо от политиката, да насажда всред българското общество здравата френска култура, език и морал. Той подчерта с радост, че културните връзки между Франция и България са подновени така непринудено.

След него г-н Шарло описа дейността на Алианс Франсез от създаването му в България преди 21 години до днес, когато то има вече своя хубава сграда, за да продължи още по-усилено своята културна дейност в средата на българското общество."

Мястото се превръща в истинско културно средище на столицата. В концертната зала с 450 места се организират концерти и спектакли. Редовни посетители на библиотеката са Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Ана Каменова, Николай Лилиев, юристът Петко Стайнов, проф. Богдан Филов.

Заради Първата световна война Алианс Франсез прекратява дейността си в цяла България, но през май 1919 г. тя е възобновена с тържество във Военния клуб в София.

През 1948 г. френските алианси са забранени с декрет на Министерство на вътрешните работи под предлог, че извършват шпионска дейност. Имуществото им е конфискувано. Сградата на пл. "Славейков" № 3 в София е заключена, а богатата библиотека е предадена на Софийския университет. През 1957 г. в зданието се открива Център за изучаване на чужди езици. През декември 1992 г. декрет на Министерския съвет анулира предишния и възстановява дейността на Алианс Франсез. Постепенно в няколко града отново отварят врати клоновете на организацията. Сградата на пл. "Славейков" е обявена за паметник на недвижимото културно наследство, реставрирана е в продължение на 2 години и е официално открита през януари 2014 г. А днес се навършват 95 години от полагането на основния ѝ камък и 115 години от откриването на първия клон на Алианса в България.

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а

Жената, без която не можем

Това са героините на своето време, във всяко време и всяка епоха

Памет за Освобождението: Страданията на българите във фокуса на света

На тази дата в Сан Стефано, се слага край на едно 5-вековно потисничество и се поставя началото на свободния живот на българската държава

1986 г.: Как се завършваше Художествената академия

Дипломиране в специалностите Плакат, Живопис, Графика и Скулптура

Нови документи за Васил Левски и Ангел Кънчев от Османския архив в галерия "Средец"

Фотодокументалната изложба е част от националната програма, с която се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата