Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР честват 50-годишен юбилей днес

ПОЛОВИН ВЕК В ЕФИРА

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР честват 50-годишен юбилей днес

Празнични предавания, юбилеен подкаст и дигитална фотоизложба ще отбележат половин век в ефира на националните програми

Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и Георги Парцалев на запис в БНР (Снимка: БНР)

Програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" на БНР честват 50-годишен юбилей. Двете национални програми на радиото са създадени на 4 януари 1971 г. и до днес печелят доверието на слушателите с бърза, точна и обективна информация.

Поредица от празнични предавания, юбилеен подкаст и дигитална и фотоизложба са част от радиосъбитията, с които националните програми на радиото ще отбележат 50-годишнината си. Те ще звучат както в ефира на двете програми, така и на сайта на БНР.

Апостол Карамитев, Виолета Бахчеванова и Коста Цонев на запис в БНР (Снимка: БНР)

Програма "Хоризонт" - половин век силата на истината

"Хоризонт" ще отбележи своя юбилей с поредица от теми, представящи програмата и мястото й в радиефира през годините. Новините и емблематичните предавания, музиката и спортът, синоптичната прогноза, знаковите събития и гости в ефира, слушателите и радиолюбителите ще бъдат представени в специални обзори. Ще прозвучат сигналите, с които поколения българи свързват Радиото, ще се припомнят и емблематичните "Дела и документи", "Ранобудното петленце" и "Нивото на река Дунав в сантиметри".

Ще бъдат представени журналистите и хората на пулта с техните професионални истории, но и комични случки. Ще се проследи техническото развитие от лентите до дигиталното настояще, но ще се стигне и до онези места, където и днес се чува само радиото. Празничните теми, които ще звучат през целия месец, ще започнат на 4 януари, когато в "Хоризонт до обед" ще гостуват връстници на програмата, родени на същия ден.

Програма "Христо Ботев" - 50 години разум и емоции

Българско национално радио (Снимка: БНР)

Програма "Христо Ботев" ще отбележи юбилея си с поредица от празнични предавания. На 4 януари сутринта в "България и светът на този ден" ще прозвучат коментари и звукови хроники за 50-годишнината на двете национални програми на БНР. В звуковата "Капсула на времето" с равносметка и послания ще гостуват директорът на програмата Митко Новков и главният редактор Светлана Димитрова. "Главен герой" ще е екипът на "Нашият ден", който в ефир ще връчи звуковата капсула на времето на Златния фонд на БНР.

Подкаст "Радиото помни" - звуковите картини на пет десетилетия

Георги Аспарухов-Гунди (Снимка: БТА)

Юбилеен подкаст "Радиото помни" на сайта на БНР ще представи в автентични записи изминалите 50 години за България и света в ефира на програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев". Ще звучи обзор на новините за събитията и гласовете на личности, променили политиката, културата, науката и спорта от 1971 г. до днес и достигнали до нас от радиото. Звуковите картини на пет забележителни десетилетия ще бъдат представени от петима журналисти от Българското национално радио. Подкастът със знаковите събития от едно десетилетие в хроника от автентични записи от фонда на БНР ще бъде публикуван всяка седмица, началото е на 4 януари 2021 г.

Първият епизод ще представи 70-те години на ХХ век в ефира на програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" - десетилетието, което започва със създаването на двете национални програми. Новините за новата Живкова Конституция и новия Български патриарх Максим, смъртта на футболните легенди Гунди и Котков, съобщена за първи път от Радио Белград, докато медиите в България чакат разрешение от ЦК на БКП, прякото излъчване на тържественото посрещане на Мария Гигова след втората й титла в Хавана, среднощната информация за полета на Георги Иванов и гласът му от Космоса, аферата Уотъргейт и оставката на Никсън можете да чуете - ТУК

Дигитални фотоизложби "50 години в 50 кадъра"

Новата сграда на Българското национално радио (Снимка: БНР)

Две дигитални фотоизложби "50 години в 50 кадъра" на сайта на БНР ще проследят живота на програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев". Забележителни снимки от гостуването на най-ярките български творци в студиата на медията, първата копка и строителството на новата сграда на националното радио, отразяването на незабравими спортни събития, моменти от любими предавания като "Тромбата на Вили" и "Ловци на атоми", разцвета на радиотеатъра, наградите "Сирак Скитник" и много други можете да видите - ТУК

Още

Марк Кадин:  Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

Марк Кадин: Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

Нови сигнали на информационните емисии на БНР

От 4 януари всички национални и регионални информационни емисии на БНР ще започват с нови, обединяващи сигнали. Те ще звучат в ефира на двете национални и деветте регионални програми на БНР. Новите сигнали са създадени от Марио Балтаджиев и са изпълнени и записани от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Марк Кадин в Първо студио на Българското национално радио.

Още

МОН и БНР  със съвместни уроци по музика

МОН и БНР със съвместни уроци по музика

Още

БНР все пак ще връчи Годишните награди за радиожурналистика

БНР все пак ще връчи Годишните награди за радиожурналистика

Още

Биг бендът на БНР открива новия сезон с концерт и албум, посветени на Милчо Левиев

Биг бендът на БНР открива новия сезон с концерт и албум, посветени на Милчо Левиев

Още

Детският хор на БНР спечели първа награда в Международния конкурс Ян Сибелиус Фест

Детският хор на БНР спечели първа награда в Международния конкурс Ян Сибелиус Фест

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Денят на независимостта - памет за "второто" ни Освобождение

40 години от изграждането на сегашния паметник на Незнайния воин (архивни снимки)

22 септември 1908 г. - последното славно и трайно успешно, чисто българско действие

Навършват се 113 години от обявяването на България за независимо царство

Българската историческа диаспора - една забравена, но съществуваща България

Фондация Българска Памет, начело с нейния основател и председател д-р Милен Врабевски, стартират социалната кампания "Де е България", посветена на българите от историческата ни диаспора

Те се подслониха под скромната стряха на българското училище

Дядо Славейков - Учител и човек с велика душа и любящо сърце

Анимации, любопитни експонати и един различен поглед към Съединението в НВИМ

На празника изложбите извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време от 10 до 18 часа

Сред кръв и страдания на будна стража пред олтара на Църква и Родина стои Васил Друмев

120 години от смъртта на възрожденската личност, надарена с многобройни таланти - писател, родоначалник на българската белетристика и драма, архиерей богослов, държавник, общественик, сладкодумен оратор и невинен страдалец