Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой може да накара цели класове да четат? Ванилия! Особено, ако е пикантна

ОТ УСТА НА УСТА

Кой може да накара цели класове да четат? Ванилия! Особено, ако е пикантна

Катя Анотонова е авторът зад супер успешната поредица "Феята от захарницата". И признава, че нито е очаквала, нито е планирала книгите ѝ да са такъв хит

Фотограф: Яна Прим

Има истории, които са откровено детски - приказни, вълшебни, пълни с поуки и всички съставки, които се предполага да грабнат децата. Има и такива, които уж са писани за малките, но така въвличат възрастните, че започваш да се чудиш коя аудитория е искал да привлече авторът. Такъв е случаят с "Феята от захарницата".

Очакването е за сладникава, розова, фейска история, а още първите редове те приковават с безапелационно чувство за хумор, умело преплетено със съвременни мотиви и идеалната доза приказност. Веднъж хванал историята, можеш да погълнеш всички книги накуп - всъщност четири до момента, и дори да останеш разочарован, че вероятно трябва да почакаш малко, докато авторът пише следващата.

И не, това не е реклама, защото поредицата нашумява достатъчно "от уста на уста", че да няма нужда от какъвто и да било маркетингов трик. По-скоро въпросът, който повдига малката, досадна, "гениална" Ванилия, е що за човек така умело използва и перото, и съвремието, че да засегне актуални въпроси без да размахва пръст и да те накара да се замислиш, докато се превиваш от смях. 

Питаме лично Катя Антонова как можа да създаде образ като Ванилия:

"Ванилия се роди като персонаж, вдъхновена от моята голяма дъщеря, която по онова време много приличаше по характер на нея - образ, който едновременно те влудява, но и умилява и въобше толкова интензивно поражда различни емоции. Едно от любимите ми нейни качества е точно това, че тя обръща внимание по начин, който не е императивен, не е досаден, не те оставя с чувство за вина, че си много грешен, сбъркан, но въпреки това умее да посочва дефектите на начина ни на живот, на нашите залитания". 

Другият главен гергой в историите за Феята от захарницата е Филип - разумно 9-годишно дете, което в четвъртата част - "Баобаба", вече е на 11 г. Момче, което обича математиката, съумява да изтърпява феята, колкото и досадна да е тя на моменти, и на което често се налага да оправя кашите на феите и хората. И което обожава математиката и училището. 

"Не го свързвам с конкретно дете, но много го харесвам като герой. Знам, че има такива деца и много ми се иска малките читатели да харесат и него и поведението му, и да ги вдъхнивява, защото е много позитивен герой, но и много мъдър. Въобще, чудесен е!", признава авторката. 

Филип и Ванилия далеч не засенчват останалите герои, като строгата и не толкова справедлива Всесилия, гениалната, но неразбрана доскоро Технора, нонстоп белещата картофи с ролки на главата мама Петя. Може да ги срещнете в някоя от или във всички части от поредицата "Феята от захарницата". Не можем да спорим, че всички те са страхотни. 

Дали обаче Катя Антонова е очаквала и книгите, и героите ѝ да станат такъв хит, че цели класове да я четат без, разбира се, това да е задължителна литература. 

"Факт е, че цели класове четат Ванилия, но всичко тръгна по начин, който е твърде хубав, за да съм си го представяла някога. Едно дете запалва второ, то трето, учителката пита какво четат, запалват и нея. И така целият клас... Много често ме канят на гости в училищата.

По-сладък от този начин няма. Но аз избягвам да споделям за успеха, който тази книга има чисто като продажби. И въпреки това, тя се превръща в абсолютен бестселър за България за своята категория. Никога не ми е минавало през ума, че нещо подобно ще се случи. Никога! И не съм го планирала, а не знам и дали бих могла", разказва гордата авторка. 

И идва резонният въпрос - за деца ли е писана историята или за възрастни, че така успешно да въвлича и двете възрастови групи?

"Убедена съм, че я написах за деца. Факт е, че и възрастните се забавляват, но мисля, че това е така, защото Ванилия казва истини за нашия свят, към който може би малко сме претръпнали. Докато на нея ѝ правят впечатление дребните неща, всъщност и големите я впечатляват. И ги вижда по един чист начин. А когато тя ни каже някоя истина, това буди хем смях, хем, надявам се, че се опомняме малко за това, в което живеем", казва Катя Антонова. 

Стремежът и мотивацията ѝ в писането на книги е да сподели впечатления, разсъждения и наблюдения с по-широка аудитория. Конкретно с Ванилия целта ѝ е децата да обикнат четенето, забавлявайки се с историите ѝ.

"Те наистина са много забавни и когато четем нещо препълнено със смешни ситуации и диалози, го четем по-лесно. Така, че се надявам тя да отвори широко вратите на книгите пред децата. Най-големият комплимент за мен е, че всеки пети родител споделя, че това е била първата книга, към която детето им е проявило интерес.

Няма по-голямо щастие за мен от тази обратна връзка! Затова се надявам Ванилия да отвори широко вратите за книгите, а през тях впоследствие да минат и класиците, и други стойности четива. Но сега грижата е да отворим широко вратите, без да ни се кара и разсмивайки ни, да ни обърне главите в посока на истината", разкрива още популярната писателка. 

Катя Антонова е автор и на редица други книги - и за малки, и за големи. В кой момент разбира за себе си, че може да пише, питаме: 

"Това беше моментът може би, в който спрях да се противя на идеята да се занимавам с писане и в който приех смирено, че това е, което ще правя цял живот. Аз пиша от дете, много неуспешно в началото според моите преподаватели, а после - пак според тях - все по-успешно.

Докато пишех, съм мечтала да бъда какво ли не. Да имам най-различни професии, да се реализирам по най-различни начини. Докато съм мечтала да бъда ветеринарен лекар и архитект, аз не спирах да пиша и много рано в живота ми се изравниха тези два момента - печелех парите си с писане и писането е нещо, което непрекъснато правя.

Още

Катя Антонова и нейните "Десет женски изневери"

Катя Антонова и нейните "Десет женски изневери"

А когато започнах да получавам добри отзиви и още повече - хората да използват доста силни думи, си казах, че трябва да зарежа всички други идеи и наистина да се отпусна в писането. И това се случи много рано, така че аз цял живот се занимавам с писане. Най-големият ми барометър са децата - при тях няма задни мисли, няма цензура. Много е скъпо, когато получа ласкава обратна връзка от деца. Аз съм най-щастливият човек в професионално отношение. Те ме поддържат и ми дават сила". 

За художничката Мила Лозанова, която така фино долавя чертите на Ванилия, Катя Антонова казва, че е страхотен професионалист:

"Преди да се спрем на нея като илюстратор бяхме пробвали с няколко други също чудесни артисти. Но Мила най-добре усети тази пикантност на характера на Ванилия, защото тя не е просто фея. Когато кажем, че е история за една фея, хората вероятно си представят история за мило, ефирно, нежно същество, което лети тихичко над цветята, идилия... Ванилия е далеч от този образ и тя е доста пикантна и мисля, че Мила доста добре улови точно тази подправка, която не е точно ванилия, а по-скоро нещо лютичко и пиперливо". 

След като ви разказахме повече от "кухнята" на Ванилия, ви оставяме, защото имаме важна работа - да изпробваме рецептите ѝ. Защото Коледа освен време за курабии, чай и хубава книга, е време и за готвене. 

Още

Непревеждана досега празнична история на Джани Родари излиза на български (откъс)

Непревеждана досега празнична история на Джани Родари излиза на български (откъс)

Още

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Още

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

Още

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Пролет на улица "Черешова" от Ротраут Сузане Бернер

В "Пролет на улица "Черешова" хората и животните са в движение навсякъде - в градината и във фермата в покрайнините на града, на пазара и по улиците, в универсалния магазин и в парка

Чуй отвътре как звучи "Чин Чин" в новата книга на Нуша Роянова

"Чин Чин" е книга и за смелостта, и за топлината, и за приключенията, но преди всичко това е книга за приятелството и за неговата безкрайна сила

"Елизабет и царството на Змееродните" - завладяващата фентъзи поредица се завръща

Петър Голийски е готов с третата част за вълшебните пътешествия на малката Елизабет

Всяко нещо е чудо в "Нощта преди Коледа"

Защо класическото коледно стихотворение и съвременните илюстрации от Холи Хоби и Клемънт Кларк Мур, претворени заедно в новата книга на издателство "Дъбови листа", развълнуваха родителите?

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари

12 любими класики, които се изучават в училище

Отново в час с произведенията, с които учениците трябва да се запознаят, а родителите да си припомнят