Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

ПОЗНАНИЯ ЗА МЪНИЦИ

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

Представяме ви 3 поредици за най-малките, чрез които четенето се превръща не само в приятно, но и в полезно занимание, което подпомага детското развитие

Илюстрация: iStock by Getty Images

"Моето дете чете" е съвместна инициатива за насърчаване на четенето на Dir.bg и фондация "Детски книги". Нашата цел е да насочим интереса на възрастните към съвременни и интересни книги за деца на възраст 3-14 г., чрез които да бъде стимулирано желанието за четене и да се развие у децата интерес към науката и изкуството.

Четенето е едно от най-ценните преживявания, които родителят е в състояние да подари на своето дете. Чрез книгите малчуганите опознават света, развиват своето въображение и интелект. Затова подборът на книги, които подпомагат трупането на знания, докато мъниците се наслаждават на прекараното с мама и татко време, е отговорна задача.

Решихме да ви представим 3 поредици за най-малките, чрез които четенето се превръща не само в приятно, но и в полезно занимание, което подпомага детското развитие.

Поредица: Ана Ана - комикси за най-малките

Автор: Алекси Дормал
Илюстратор: Доминик Рок
Преводач: Десислава Йорданова
Издателство: Пурко
Възраст: 3+

 

Дълго време комиксите бяха приемани с недоверие от възрастните у нас. Истината е, че те подпомагат прохождащите читатели да овладеят самостоятелното четене в училищна възраст, представят сложни концепции през призмата на визуалното и стимулират развитието на отлични умения за внимание към детайла.

Комиксите вече са намерили своето място в света на порасналите читатели, но ползата им за най-малките също е видима. Поредицата "Ана Ана" на белгийския тандем Алекси Дормал и Доминик Рок го доказва. Отделните книги адресират важни теми, които вълнуват децата - страх от тъмното, приятелство, разболяване, къпане и др. Кратките реплики са приятно допълнение към панелите с илюстрации, които разказват визуално историята на героинята Ана Ана и нейните плюшени играчки.

Поредицата с комикси за най-малките е единствена на българския пазар, поне за момента. Подходяща е за децата от 3 години нагоре.

Поредица: Елмър - карираният слон

Автор: Дейвид Маккий
Илюстратор: Дейвид Маккий
Преводач: Манол Пейков
Издателство: Жанет 45
Възраст: 2+

Карираният слон, герой на Дейвид Маккий, повече от 25 години помага на най-малките да учат и да растат спокойни и уверени.

Историите в картинните книги, подходящи за децата от 2 до 6 години, са кратки, но увлекателни. Текстът е съвсем малко, защото залага най-вече на илюстрацията и нейното въздействие върху децата. Отделните заглавия в поредицата засягат приятелството, помощта при нужда, даряването и умението да приемаме себе си, макар и да сме различни от себеподобните си.

Докато четат и се наслаждават на веселите истории, децата могат да получат много допълнителни знания с помощта на родителите си: усвояване на броенето до 9; разпознаване на противоположности; запознаване с различни животни и др. Поредицата позволява на най-малките да се забавляват, да развиват своето въображение и да учат неусетно.

Поредица: Уини и Уилбър

Автор: Валъри Томас
Илюстратор: Корки Пол
Преводач: Милена Милева-Фено
Издателство: Timelines store
Възраст: 3+

Поредицата за вещицата Уини и черният ù котарак Уилбър e абсолютен хит сред децата по света - книгите са продадени в над 5-милионен тираж, по тях има дори анимационни филми.

Поредицата предлага картинни книги с малко текст и много илюстрации, подходящи за деца от 3 години нагоре. Множеството детайли подпомагат развитието на концентрацията и наблюдателността, а забавните истории могат да бъдат превърнати в отправна точка за игри и учене.

На български език до момента са публикувани 6 заглавия, които по весел начин поставят пред децата темите за приятелството, силата на въображението, любопитството и споделянето. Кратките текстове допълнително подхранват желанието за учене у децата, защото открехват вратата към Космоса, динозаврите, полезните храни, пиратските приключения и корабите и към животинския свят.

Детайлите, скрити в илюстрациите на Корки Пол, допълнително тренират детското око и позволяват на възрастния да измисля различни игри за концентрация и наблюдателност. Тези умения са особено ценни и подпомагат както естественото учене, така и подготовката за училище по-нататък.

Екип на Detskiknigi.com

Още

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

Още

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

Още

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас

Още

Ново издание на приказките на братя Грим с вълшебни илюстрации

Ново издание на приказките на братя Грим с вълшебни илюстрации

Още

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Още

"Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки" с Леда Милева

"Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки" с Леда Милева

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пролет на улица "Черешова" от Ротраут Сузане Бернер

В "Пролет на улица "Черешова" хората и животните са в движение навсякъде - в градината и във фермата в покрайнините на града, на пазара и по улиците, в универсалния магазин и в парка

Чуй отвътре как звучи "Чин Чин" в новата книга на Нуша Роянова

"Чин Чин" е книга и за смелостта, и за топлината, и за приключенията, но преди всичко това е книга за приятелството и за неговата безкрайна сила

"Елизабет и царството на Змееродните" - завладяващата фентъзи поредица се завръща

Петър Голийски е готов с третата част за вълшебните пътешествия на малката Елизабет

Всяко нещо е чудо в "Нощта преди Коледа"

Защо класическото коледно стихотворение и съвременните илюстрации от Холи Хоби и Клемънт Кларк Мур, претворени заедно в новата книга на издателство "Дъбови листа", развълнуваха родителите?

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари

12 любими класики, които се изучават в училище

Отново в час с произведенията, с които учениците трябва да се запознаят, а родителите да си припомнят