Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

ПОЗНАНИЯ ЗА МЪНИЦИ

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

Представяме ви 3 поредици за най-малките, чрез които четенето се превръща не само в приятно, но и в полезно занимание, което подпомага детското развитие

Илюстрация: iStock by Getty Images

"Моето дете чете" е съвместна инициатива за насърчаване на четенето на Dir.bg и фондация "Детски книги". Нашата цел е да насочим интереса на възрастните към съвременни и интересни книги за деца на възраст 3-14 г., чрез които да бъде стимулирано желанието за четене и да се развие у децата интерес към науката и изкуството.

Четенето е едно от най-ценните преживявания, които родителят е в състояние да подари на своето дете. Чрез книгите малчуганите опознават света, развиват своето въображение и интелект. Затова подборът на книги, които подпомагат трупането на знания, докато мъниците се наслаждават на прекараното с мама и татко време, е отговорна задача.

Решихме да ви представим 3 поредици за най-малките, чрез които четенето се превръща не само в приятно, но и в полезно занимание, което подпомага детското развитие.

Поредица: Ана Ана - комикси за най-малките

Автор: Алекси Дормал
Илюстратор: Доминик Рок
Преводач: Десислава Йорданова
Издателство: Пурко
Възраст: 3+

 

Дълго време комиксите бяха приемани с недоверие от възрастните у нас. Истината е, че те подпомагат прохождащите читатели да овладеят самостоятелното четене в училищна възраст, представят сложни концепции през призмата на визуалното и стимулират развитието на отлични умения за внимание към детайла.

Комиксите вече са намерили своето място в света на порасналите читатели, но ползата им за най-малките също е видима. Поредицата "Ана Ана" на белгийския тандем Алекси Дормал и Доминик Рок го доказва. Отделните книги адресират важни теми, които вълнуват децата - страх от тъмното, приятелство, разболяване, къпане и др. Кратките реплики са приятно допълнение към панелите с илюстрации, които разказват визуално историята на героинята Ана Ана и нейните плюшени играчки.

Поредицата с комикси за най-малките е единствена на българския пазар, поне за момента. Подходяща е за децата от 3 години нагоре.

Поредица: Елмър - карираният слон

Автор: Дейвид Маккий
Илюстратор: Дейвид Маккий
Преводач: Манол Пейков
Издателство: Жанет 45
Възраст: 2+

Карираният слон, герой на Дейвид Маккий, повече от 25 години помага на най-малките да учат и да растат спокойни и уверени.

Историите в картинните книги, подходящи за децата от 2 до 6 години, са кратки, но увлекателни. Текстът е съвсем малко, защото залага най-вече на илюстрацията и нейното въздействие върху децата. Отделните заглавия в поредицата засягат приятелството, помощта при нужда, даряването и умението да приемаме себе си, макар и да сме различни от себеподобните си.

Докато четат и се наслаждават на веселите истории, децата могат да получат много допълнителни знания с помощта на родителите си: усвояване на броенето до 9; разпознаване на противоположности; запознаване с различни животни и др. Поредицата позволява на най-малките да се забавляват, да развиват своето въображение и да учат неусетно.

Поредица: Уини и Уилбър

Автор: Валъри Томас
Илюстратор: Корки Пол
Преводач: Милена Милева-Фено
Издателство: Timelines store
Възраст: 3+

Поредицата за вещицата Уини и черният ù котарак Уилбър e абсолютен хит сред децата по света - книгите са продадени в над 5-милионен тираж, по тях има дори анимационни филми.

Поредицата предлага картинни книги с малко текст и много илюстрации, подходящи за деца от 3 години нагоре. Множеството детайли подпомагат развитието на концентрацията и наблюдателността, а забавните истории могат да бъдат превърнати в отправна точка за игри и учене.

На български език до момента са публикувани 6 заглавия, които по весел начин поставят пред децата темите за приятелството, силата на въображението, любопитството и споделянето. Кратките текстове допълнително подхранват желанието за учене у децата, защото открехват вратата към Космоса, динозаврите, полезните храни, пиратските приключения и корабите и към животинския свят.

Детайлите, скрити в илюстрациите на Корки Пол, допълнително тренират детското око и позволяват на възрастния да измисля различни игри за концентрация и наблюдателност. Тези умения са особено ценни и подпомагат както естественото учене, така и подготовката за училище по-нататък.

Екип на Detskiknigi.com

Още

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

Още

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

Още

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас

Още

Ново издание на приказките на братя Грим с вълшебни илюстрации

Ново издание на приказките на братя Грим с вълшебни илюстрации

Още

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Още

"Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки" с Леда Милева

"Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки" с Леда Милева

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

10 интересни книги с приказки за малки и големи

За децата реалният свят е скучен и тесен и те го разширяват чрез въображението си

"Гордън и Тапира" - един необикновен тандем

Как да се смеем на ситуациите, на които сме свикнали да се ядосваме

"Успехът и провалът" помага на децата да преодолеят стреса от училищния живот

Има ли всъщност недостатъци успехът? Може ли провалът да ни бъде приятел? Защо понякога се чувстваме зле, въпреки че според другите сме успели? И какво значи да се състезаваме със себе си? – вижте с книгата на Мишел Пюеш и Брижит Лабе

Най-влиятелната котка в света превзема и книжарниците

С над шест милиона последователи "Котката на Саймън" от карикатуриста Саймън Тофийлд е истински феномен

Най-хубавите приказки на Андерсен в ново издание

С чудните илюстрации на Една Ф. Харт, Едмънд Дюлак, Вилхем Педерсен, Рекс Уистлър и други

Красиво илюстрованата поредица предлага за най-малките "Книга за всеки сезон"

Четирите книжки излизат на български в адаптация от талантливата поетеса Мария Донева и с оригиналните илюстрации на известната италианска художничка Ариана Чичио