Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Режисьорът на "Титаник" направил 12 експеримента с руските "Мир-1" и "Мир-2" за филма

ЖИВОТЪТ В ЛИТЕРАТУРАТА И ИЗКУСТВОТО

Режисьорът на "Титаник" направил 12 експеримента с руските "Мир-1" и "Мир-2" за филма

В книга на Морган Робъртсън трагедията с "Титаник" е предсказана 14 години преди нея, а корабът се казва "Титан"

Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет във филма на Джеймс Камерън "Титаник"

Малко хора знаят, че за да заснеме уникалния си филм "Титаник" /1997/, награден с 11 "Оскар"-а, американският режисьор Джеймс Камерън осъществил 12 гмуркания до останките на потъналия лайнер с руските батискафи "Мир-1" и "Мир-2", които днес се съхраняват в руски музей за дълбоководни изследвания.

Камерън вече се изказа по повод трагедията с "Титан". Като страстен изследовател на морските дълбини, той остро осъди "пренебрегнатите предупреждения" относно безопасността на туристическия батискаф. В интервю за телевизия Ей Би Си режисьорът каза в прав текст, че е останал поразен от приликите между двете катастрофи - на "Титаник" и на "Титан". Няма да занимаваме нашите читатели с техническите грешки, липсата на сертификат и множество други забележки, направени от експерти, защото трагедията вече е факт и е широко обсъждана от специалисти.

Още

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

От наша гледна точка възниква една любопитна подробност: Със същото име - "Титан" кръщава кораба в романа си "Крушението на "Титан" /1898 г./ писателят Морган Робъртсън. И забележете, той прави това 14 години преди самата катастрофа с "Титаник". Човек се пита: Как така 14 години преди самото конструиране на кораба "Титаник", някой сякаш е имал видение за трагедията и дори я е описал в книга?... В книгата на Робъртсън "Титан" е ударен от айсберг точно на датата, на която се случва трагедията с "Титаник", също ударен от айсберг.

Реалните факти: Техническите изпитания на презокеанския лайнер "Титаник" се провели на 2-ри април 1912-а година. На 10-и април бил пуснат на вода, а в нощта на 14-и срещу 15-а април се случва трагедията, при която за часове в ледените води на океана на дълбочина над 3000 метра загиват 1500 пътници и екипаж, между които 38 българи. Официалната версия е сблъскване с айсберг, който буквално разрязал кораба на две.

Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет във филма на Джеймс Камерън "Титаник" / Снимка: Getty Images

Още

Снимката на две деца, спасени при трагедията с "Титаник", обиколила световната преса

Снимката на две деца, спасени при трагедията с "Титаник", обиколила световната преса

Какво разказва режисьорът Джеймс Камерън, който изучава до най-малката подробност цялата история на "Титаник", преди да се заеме с филма: "Приликата с катастрофата на "Титаник", където капитанът многократно е бил предупреждаван за наличието на лед директно на пътя на кораба, но въпреки това продължавал напред с пълна скорост в безлунна нощ. В резултат на това много хора загиват. Поразително е, дори сюрреалистично, че сега се сблъскваме с подобна трагедия, която се случи точно на същото място, след като предупрежденията бяха пренебрегнати", каза Камерън и изрази и скръбта си по един от загиналите на "Титан" - френския изследовател Пол-Анри Наржоле, негов личен познат.

Режисьорът Джеймс Камерън / Снимка: Getty Images

Още

Снимка на айсберга, потопил "Титаник", се предлага на търг

Снимка на айсберга, потопил "Титаник", се предлага на търг

Джеймс Камерън разказва и за своите експериментални гмуркания с руските дълбоководни апарати "Мир-1" и "Мир-2". Техният създател - Анатолий Сагалевич, който е слизал до "Титаник" 57 пъти, също разказва за това. Сагалевич участва с опита си и в издирването на останките на "Титан". Именно той беше и човекът, който пръв обърна внимание на факта, че при изработването на "Титан" са били използвани карбонови влакна, които не са подходяща технология за дълбоководен батискаф и вероятността за имплозия е била изначално голяма.

Самият Джеймс Камерън също подчертава този факт. Той е водолаз и създател на подводница, с която преди 11 години достигна най-ниската точка на Земята - Марианската падина в Тихия океан. Спускал се е до останките на потъналия "Титаник" над 30 пъти.

Създателят на "Мир-1" Анатолий Сагалевич

Любопитни са и наблюденията на първия журналист в света, който успява да стигне до отломките на "Титаник" - Майкъл Гийън. Според него загиналите пасажери на "Титан" "не са имали възможност да осъзнаят, че нещо се случва. Смъртта им със сигурност не е била бавна и мъчителна", смята Гийън.

Днес тази трагедия задава много въпроси - и на учените, и на конструкторите, и на водолазите, както и на хората на изкуството, които претворяват човешки истории в своите книги и филми. В една трагедия, в която загиват хора, няма място за политика и конфронтация. Изкуството дава тон за повече хуманизъм. Самонадеяността на политиците трябва да се поучи от примера на Камерън - отговорен човек, който е използвал всички възможни средства, за да обезпечи снимките на един толкова сложен филм като "Титаник", и днес, въпреки политическата конфронтация, да отбележи приноса на руските технологии за този успех.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Картинки за цигарени кутии предсказват бъдещето

Картинки за цигарени кутии предсказват бъдещето

Още

Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Още

Реплика на "Титаник" е най-голямата скулптура от кехлибар в света

Реплика на "Титаник" е най-голямата скулптура от кехлибар в света

Коментирай 35

Календар

Препоръчваме ви

Повече от 6000 антики и произведения на изкуството, станали обект на трафик, са заловени в Европа

Испанските власти, в сътрудничество с украинските си колеги, са конфискували по време на операцията 11 златни скитски предмета с приблизителна стойност 60 млн. евро

Жертвите в Помпей се дължат не само на вулкана Везувий, но и на земетресение

От десетилетия учените спорят дали сеизмичната активност е възникнала по време на изригването на Везувий преди близо 2000 години или непосредствено преди това

Проучват южната стена на крепостта Кастра Мартис в Кула

В момента се открива нейният цокъл и началото на ходовото ниво от IV век - времето през което стената е изградена

Започва новият сезон на археологически проучвания и реставрационни дейности на тракийския укрепен град Хелис

Разкриването в дълбочина на Вътрешната крепостна стена бе акцент в проучванията на тракийския укрепен град Хелис в Археологическия резерват "Сборяново" през изминалия археологически сезон

В Пловдив откриха каменен фрагмент от античен надпис от времето на император Септимий Север (193 - 211 г.)

Фрагментът е намерен при археологически наблюдения, предхождащи строителни дейности в частен имот, разположен на територията на Трихълмието

Средновековен сребърен пръстен със златен обков бе открит в крепостта Кокалянски Урвич

Оекипа допускат хипотезата, че пръстенът е принадлежал на аристократ живял през втората половина на XIV век