Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Италиански произведения на изкуството за 10 млн. евро са открити в САЩ

КРАЖБА НА ИЗКУСТВО

Италиански произведения на изкуството за 10 млн. евро са открити в САЩ

Установено е, че антиките от различни американски музеи са били получени незаконно

Италианската полиция откри около 200 произведения на изкуството на обща стойност 10 милиона евро в САЩ, съобщи ДПА. Сред тях са древни скулптури, амфори, вази, керамични бюстове, обявиха карабинерите в Рим.

"Разследващите установиха верига, започваща от незаконни разкопки до търговци с произведения на изкуството и музеи в САЩ, както и до тръжни къщи, галерии, частни колекции" - каза Роберто Рикарди, командир на отдела за защита на културните ценности на карабинерите.

Много от произведенията са римски и етруски. Повечето - 160 са върнати в Италия. Останалите са още в италианското консулство в Ню Йорк.

Карабинерите са работили заедно с американските власти. Под италианското председателство държавите от Г-10 се споразумяха през юли да преследват по-строго нелегалната търговия с произведения на изкуството.

Досега карабинерите са конфискували почти 1700 фалшиви произведения и повече от 23 600 археологически предмета на обща стойност 427 милиона евро.

Обвинения са повдигнати срещу почти 1190 души.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм