Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

In Memoriam

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

Наричаха го "Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта"

Внезапно почина телевизионерът Васил Манов, стана ясно от жалейките и публикациите на негови приятели и почитатели в социалната мрежа.

В последно време Манов, който преди години беше оператор и осветител в Нова тв, правеше своеобразна Фейсбук-кинопанорама. Той представяше по неповторим начин най-добрите филми от световната екранна класика, а страницата му събираше хиляди почитатели.

До 22 септември, когато е публикуван последният пост на телевизионера в социалната мрежа. От него става ясно, че Манов има здравословни проблеми:

"Извинявам се на всички Вас, че прекъснахме Кинопанорамата... Появиха се Малки здравословни проблеми, но когато се справя, обещавам, че продължаваме! До скоро!".

Няколко дни по-късно негови колеги и приятели шокирани съобщиха, че Васил Манов е издъхнал. А почитателите му се простиха с него по особено емоционален начин, като Петър Ангелов:

"Нарекох го Робин Худ на киното от детството ни. Даряваше и преживяваше отново и отново филмите от киното от времето, когато то беше истинско и принадлежеше на Големите Майстори. Тия дни си е отишъл. Полетял е нагоре. При Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и другите. Приседнал е сега при Фелини, Бергман и Бертолучи. Васил Манов. Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта. Не те познавах лично, но ти, Василе си част от мен и нашето поколение, което въпреки, а може би заради Системата, успя да открие и изживее стойностни неща. И заплати за това, и плаща за това. На теб и хората като теб, разбира се, им дреме за такива разплати. И затова така внезапно и без време си отивате. Защото Свободата няма цена, а ти си от свободните хора. Някой ден ще се срещнем и ще поговорим за нашите си неща. А сега пия за теб. Благодаря ти за всичко, което беше и съм благодарен за всичко, което ни остави!"

Impressio изказва съболезнования на роднините и близките на Васил Манов.

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Димо Коларов - "Златното око" на камерата

24 години от смъртта на филмовия оператор

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

В „Маестрото“, режисьорът критикува съвременната филмова индустрия

Касиел Ноа Ашер: Колкото въздухът не стига, толкова се съвкупляваш с вълшебството

"Коко Азарян - моят професор - винаги ни е казвал, че на репетиция идваш като за любовна среща" споделя актрисата

Почина известният руски актьор Андрей Мягков от "Ирония на съдбата, или Честита Баня!"

Обичаният артист, изиграл множество емблематични роли в киното и театъра си отиде на 82-годишна възраст