Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

In Memoriam

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

Наричаха го "Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта"

Внезапно почина телевизионерът Васил Манов, стана ясно от жалейките и публикациите на негови приятели и почитатели в социалната мрежа.

В последно време Манов, който преди години беше оператор и осветител в Нова тв, правеше своеобразна Фейсбук-кинопанорама. Той представяше по неповторим начин най-добрите филми от световната екранна класика, а страницата му събираше хиляди почитатели.

До 22 септември, когато е публикуван последният пост на телевизионера в социалната мрежа. От него става ясно, че Манов има здравословни проблеми:

"Извинявам се на всички Вас, че прекъснахме Кинопанорамата... Появиха се Малки здравословни проблеми, но когато се справя, обещавам, че продължаваме! До скоро!".

Няколко дни по-късно негови колеги и приятели шокирани съобщиха, че Васил Манов е издъхнал. А почитателите му се простиха с него по особено емоционален начин, като Петър Ангелов:

"Нарекох го Робин Худ на киното от детството ни. Даряваше и преживяваше отново и отново филмите от киното от времето, когато то беше истинско и принадлежеше на Големите Майстори. Тия дни си е отишъл. Полетял е нагоре. При Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и другите. Приседнал е сега при Фелини, Бергман и Бертолучи. Васил Манов. Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта. Не те познавах лично, но ти, Василе си част от мен и нашето поколение, което въпреки, а може би заради Системата, успя да открие и изживее стойностни неща. И заплати за това, и плаща за това. На теб и хората като теб, разбира се, им дреме за такива разплати. И затова така внезапно и без време си отивате. Защото Свободата няма цена, а ти си от свободните хора. Някой ден ще се срещнем и ще поговорим за нашите си неща. А сега пия за теб. Благодаря ти за всичко, което беше и съм благодарен за всичко, което ни остави!"

Impressio изказва съболезнования на роднините и близките на Васил Манов.

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Откриват музей на Боб Дилън в Оклахома през 2022 г.

Феновете ще получат шанс да се "докоснат и взаимодействат с повече от 100 000 ексклузивни културни съкровища от архива на легендарния певец

Иван Налбантов: Пак се завръщам... в себе си! Това е!

Разделихме се с един от колосите на театъра, киното и словото

Сбогувахме се с легендата Иван Налбантов (галерия)

Колеги и приятели поднесоха цветя в памет на големия актьор в централното фоайе на театър "Българска армия"

За Сервантес, рицарството на духа и "санчизмите" на живота

405 години от смъртта на великия автор на "Дон Кихот"

Къде си, беше ли щастлива?

Там Горе, след смъртта, Ваня Костова пее с ангелите...

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

Разговор с албанската кураторка Адела Деметя за изложбата „А или без извинение“ в галериите „Васка Емануилова“ и „DOZA” част от инициативата "NEXT Balkan"