Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

In Memoriam

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

Наричаха го "Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта"

Внезапно почина телевизионерът Васил Манов, стана ясно от жалейките и публикациите на негови приятели и почитатели в социалната мрежа.

В последно време Манов, който преди години беше оператор и осветител в Нова тв, правеше своеобразна Фейсбук-кинопанорама. Той представяше по неповторим начин най-добрите филми от световната екранна класика, а страницата му събираше хиляди почитатели.

До 22 септември, когато е публикуван последният пост на телевизионера в социалната мрежа. От него става ясно, че Манов има здравословни проблеми:

"Извинявам се на всички Вас, че прекъснахме Кинопанорамата... Появиха се Малки здравословни проблеми, но когато се справя, обещавам, че продължаваме! До скоро!".

Няколко дни по-късно негови колеги и приятели шокирани съобщиха, че Васил Манов е издъхнал. А почитателите му се простиха с него по особено емоционален начин, като Петър Ангелов:

"Нарекох го Робин Худ на киното от детството ни. Даряваше и преживяваше отново и отново филмите от киното от времето, когато то беше истинско и принадлежеше на Големите Майстори. Тия дни си е отишъл. Полетял е нагоре. При Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и другите. Приседнал е сега при Фелини, Бергман и Бертолучи. Васил Манов. Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта. Не те познавах лично, но ти, Василе си част от мен и нашето поколение, което въпреки, а може би заради Системата, успя да открие и изживее стойностни неща. И заплати за това, и плаща за това. На теб и хората като теб, разбира се, им дреме за такива разплати. И затова така внезапно и без време си отивате. Защото Свободата няма цена, а ти си от свободните хора. Някой ден ще се срещнем и ще поговорим за нашите си неща. А сега пия за теб. Благодаря ти за всичко, което беше и съм благодарен за всичко, което ни остави!"

Impressio изказва съболезнования на роднините и близките на Васил Манов.

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Италианският писател Алесандро Барико съобщи, че страда от левкемия

"Лекарите сериозно са се заели да ме излекуват и създават впечатление, че могат да успеят доста бързо", написа още Барико

Мане - непризнаваният, аристократът, бохемът, великият сифилитик

190 години от рождението на знаменития художник

Авторът на "Сватбата на Фигаро" - създател на джобния часовник, търговец на оръжие и перманентен затворник

290 години от рождението на знаменития френски писател и драматург Пиер-Огюстен Карон дьо Бомарше

Напусна ни доайенът на българските диригенти маестро Борислав Иванов

"Скръбта и болката са неизразими... ", споделиха тъжната вест от Театрално-музикален продуцентски център Варна

Спайк Лий с отличие за изключителни постижения от американската Гилдия на режисьорите

"Икона. Пионер. Визионер. Спайк Лий промени лицето на киното. Няма дума, която да опише влиянието му върху режисурата", се посочва в изявлението на гилдията

Сценаристката на "Петя на моята Петя" Нели Димитрова: България е неблагоприятна среда за талантливите

Елица, сестрата на Петя Дубарова, ни се довери. Проследи всеки един от етапите, но никога не се е месила в сюжета, разкрива една от авторките на сценария на филма