Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

In Memoriam

Внезапно почина телевизионерът-киноман Васил Манов

Наричаха го "Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта"

Внезапно почина телевизионерът Васил Манов, стана ясно от жалейките и публикациите на негови приятели и почитатели в социалната мрежа.

В последно време Манов, който преди години беше оператор и осветител в Нова тв, правеше своеобразна Фейсбук-кинопанорама. Той представяше по неповторим начин най-добрите филми от световната екранна класика, а страницата му събираше хиляди почитатели.

До 22 септември, когато е публикуван последният пост на телевизионера в социалната мрежа. От него става ясно, че Манов има здравословни проблеми:

"Извинявам се на всички Вас, че прекъснахме Кинопанорамата... Появиха се Малки здравословни проблеми, но когато се справя, обещавам, че продължаваме! До скоро!".

Няколко дни по-късно негови колеги и приятели шокирани съобщиха, че Васил Манов е издъхнал. А почитателите му се простиха с него по особено емоционален начин, като Петър Ангелов:

"Нарекох го Робин Худ на киното от детството ни. Даряваше и преживяваше отново и отново филмите от киното от времето, когато то беше истинско и принадлежеше на Големите Майстори. Тия дни си е отишъл. Полетял е нагоре. При Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и другите. Приседнал е сега при Фелини, Бергман и Бертолучи. Васил Манов. Един от последните софийски хипита, Рицарят без броня на киното, Спасителят на филмите в ръжта. Не те познавах лично, но ти, Василе си част от мен и нашето поколение, което въпреки, а може би заради Системата, успя да открие и изживее стойностни неща. И заплати за това, и плаща за това. На теб и хората като теб, разбира се, им дреме за такива разплати. И затова така внезапно и без време си отивате. Защото Свободата няма цена, а ти си от свободните хора. Някой ден ще се срещнем и ще поговорим за нашите си неща. А сега пия за теб. Благодаря ти за всичко, което беше и съм благодарен за всичко, което ни остави!"

Impressio изказва съболезнования на роднините и близките на Васил Манов.

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Еврейски музей отдава почит към Хари Худини и Дейвид Копърфийлд

"От имигранта Хари Худини до американеца от първо поколение Дейвид Копърфийлд, това събитие демонстрира какво е възможно, когато на даден индивид се предостави шанс да бъде велик", казват от музея

Румен Радев към културни дейци: Вие давате надежда, че съзидателният ум и дух са неподвластни на граници и кризи

Държавният глава връчи ордени и отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Френската актриса е работила с велики имена в киното като Луис Бунюел и Роман Полански, където често играе буржоазни жени, люшкащи се по ръба на емоционалните състояния. Известна е като една от най-добрите и задълбочени актриси в Европа.

Никита Михалков пие шампанско във видеоразговор с Путин навръх 75-та си годишнина

Големият руски режисьор и актьор, кавалер на Ордена за заслуги пред отечеството, отбеляза своя 75-и юбилей на 21 октомври, Владимир Путин подписа указ за връчване на Михалков престижния орден "Герой на труда"

Адела Пеева: Мълчанието с достойнство на Ирина и Христо Пискови е еталон за творческа съвест

Режисьорите на филма "Понеделник сутрин", определян като един от най-добрите в българското кино, имат тъжна история - филмите им не се разпространяват по време на социализма, а след падането на Берлинската стена те нямат нито един филм

Почина вдовицата на Сергей Бондарчук - Ирина Скобцева

Новината за смъртта на народната артистка съобщи компанията ArtPictures, основана от сина ѝ Фьодор Бондарчук