Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веско Ешкенази бе удостоен с "Кристална лира" 2022

ПРИЗНАНИЕ

Веско Ешкенази бе удостоен с "Кристална лира" 2022

Маестрото беше отличен като Лауреат в категорията "Инструменталист"

Веско Ешкенази на сцената (Източник: Плевенска филхармония)

Още

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

Веско Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио с "Кристална лира" за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония с диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК - София.

В програмата: Албинони, Вивалди, Монти, Менделсон, Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Пиацола, Карлос Гардел, Влади Ампов-Графа, Дани Милев, Ангел Заберски, Артур Пантелеев и др.

Маестро Ешкенази беше отличен като Лауреат в категорията "Инструменталист".

Наградата "Кристална лира" беше връчена на официална церемония по награждаването в Народния театър от проф. Ганка Неделчева, СУ "Св. Климент Охридски" на бащата на маестрото - Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева. Родителите на маестрото също са част от "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50", програма с която именитият цигулар и Плевенската филхармония зарадваха почитателите си в много градове на България.

Наградата "Кристална лира" беше връчена на официална церемония по награждаването в Народния театър от проф. Ганка Неделчева, СУ "Св. Климент Охридски" на бащата на маестрото - Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева (Снимка: Виктор Викторов)

Националните награди "Кристална лира" за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство се организират от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Кантус Фирмус и Classic FM радио и представляват статуетка и грамота .

Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения.

Още

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова с Плевенската филхармония стартират национално турне "В света на музиката"

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова с Плевенската филхармония стартират национално турне "В света на музиката"

Церемонията се състоя на 1-ви ноември за 25-та поредна година и по традиция беше открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД . Близо 3000 души са независимо гласувалите за отличията тази година. Сърдечни поздравления за наградата към маестро Веско Ешкенази поднесоха от Ръководството на Плевенската филхармония , както и благодарности че този така значим проект е реализиран съвместно с културния институт.

Маестро Веско Ешкенази е трикратно отличен с престижната награда "Кристална лира":

През 2011 г. е отличен със специална награда "Кристална лира" за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година "Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели". През 2016 г. специална награда "София" на Столична община в рамките на "Кристална лира" е връчена на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов за концерта "Танго" в зала "България" в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум. С "Кристална лира" 2022 в категорията "Инструменталист" е отличен маестро Ешкенази за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония, диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК - София.

Веско Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио с "Кристална лира" за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония с диригент Мартин Пантелеев (Източник: Плевенска филхармония)

През 2022 г. Веско Ешкенази е част и от "Моите будители" в благотворителната инициатива за 1-ви ноември 2022 г. по случай Денят на Народните будители.

По този повод маестро Ешкенази пише:

"Будителството е преди всичко отговорност към младото поколение, което е нашето бъдеще. Младите имат нужда от пример и посока, които да следват. Нека този пример да е вдъхновяващ!"

Веско Ешкенази на сцената (Източник: Плевенска филхармония)

Неотдавна маестро Ешкенази завърши националното турне с Плевенската филхармония "В света на музиката" за 2022 г. и обяви следващите концерти от проекта през 2023 г., вкл. предстоящият концерт на 27 март 2023 г. в Зала "България" , част от юбилейния сезон на Плевенската филхармония.

Още

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е световноизвестен български цигулар, възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония "Пионер" с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в "Гилдхол скул" в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари "Виенявски" в Познан - Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на "Карл Флеш" в Лондон. Носител е на наградата "Музикант на годината 2010" на предаването "Алегро виваче" на Българското национално радио. През 2011 г. е отличен със специална награда "Кристална лира" за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година "Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели".

Източник: Плевенска филхармония

През 2016 г. специална награда "София" на Столична община в рамките на "Кристална лира" е връчена на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов за концерта "Танго" в зала "България" в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум. С "Кристална лира" 2022 в категорията "Инструменталист" е отличен маестро Ешкенази за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония, диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК - София. През 2022 г. маестро Ешкенази е част и от "Моите будители" в благотворителната инициатива за 1-ви ноември 2022 г., Ден на Народните будители.

Още

Веско Ешкенази отново ще свири пред българската публика "Годишните времена"

Веско Ешкенази отново ще свири пред българската публика "Годишните времена"

Веско Ешкенази е концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Нидерландския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър - Берлин. Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др.

Веско Ешкенази на сцената (Източник: Плевенска филхармония)

Веско Ешкенази на сцената Източник: Плевенска филхармония)

От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа. През 2019 г. именитият цигулар е удостоен с отличието "Почетен гражданин" на София.

От 2000 г. свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.

Още

Графа и Веско Ешкенази създават магия в общата си песен "Ванилия"

Графа и Веско Ешкенази създават магия в общата си песен "Ванилия"

Още

"Годишните времена" на Вивалди и Пиацола с Веско Ешкенази и Плевенската филхармония на Царевец

"Годишните времена" на Вивалди и Пиацола с Веско Ешкенази и Плевенската филхармония на Царевец

Още

Музика, поезия и театър ще има в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

Музика, поезия и театър ще има в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

Още

Концертът на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази -  Tango", е под патронажа на Посолството на Аржентина

Концертът на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази - Tango", е под патронажа на Посолството на Аржентина

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Да те смятат за модерен и след 5 века

515 години от рождението на големия италиански архитект Андреа Паладио

Директорът на Болшой театър подаде оставка, след като разкритикува войната в Украйна

Владимир Урин беше сред руските културни дейци, които призоваха за прекратяване на сраженията в Украйна в отворено писмо, публикувано миналата година

Отиде си режисьорът Иван Станев

Тъжната вест съобщиха от Театрална работилница "Сфумато"

Почина знаменитият американски фотограф Елиът Ъруит

"Неговите снимки ни помогнаха да разберем кои сме като общество и като хора, вдъхновиха гениални фотографи въпреки променящите се тенденции и индустрия", каза Кристина де Мидъл, отдавайки почит на Ъруит

Георги Господинов получи отличие "Константин Кацаров" в Женева

"Всеки е сам в своето пътуване, особено в съня и в смъртта. Но е важно кой ще ти държи ръката по време на това пътуване! Променяйте пустинята. Всеки ден, всеки час, по малко! Нека всеки я променя в сферата, в която работи и живее!", каза Господинов

Laibach: Магазините и скулптурите в Северна Корея изглеждат като проектирани от Джеф Кунс

Магията Laibach, пионери на индустриалния звук, взривиха българската сцена за пети път