Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веско Ешкенази бе удостоен с "Кристална лира" 2022

ПРИЗНАНИЕ

Веско Ешкенази бе удостоен с "Кристална лира" 2022

Маестрото беше отличен като Лауреат в категорията "Инструменталист"

Веско Ешкенази на сцената (Източник: Плевенска филхармония)

Още

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

Веско Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио с "Кристална лира" за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония с диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК - София.

В програмата: Албинони, Вивалди, Монти, Менделсон, Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Пиацола, Карлос Гардел, Влади Ампов-Графа, Дани Милев, Ангел Заберски, Артур Пантелеев и др.

Маестро Ешкенази беше отличен като Лауреат в категорията "Инструменталист".

Наградата "Кристална лира" беше връчена на официална церемония по награждаването в Народния театър от проф. Ганка Неделчева, СУ "Св. Климент Охридски" на бащата на маестрото - Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева. Родителите на маестрото също са част от "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50", програма с която именитият цигулар и Плевенската филхармония зарадваха почитателите си в много градове на България.

Наградата "Кристална лира" беше връчена на официална церемония по награждаването в Народния театър от проф. Ганка Неделчева, СУ "Св. Климент Охридски" на бащата на маестрото - Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева (Снимка: Виктор Викторов)

Националните награди "Кристална лира" за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство се организират от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Кантус Фирмус и Classic FM радио и представляват статуетка и грамота .

Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения.

Още

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова с Плевенската филхармония стартират национално турне "В света на музиката"

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова с Плевенската филхармония стартират национално турне "В света на музиката"

Церемонията се състоя на 1-ви ноември за 25-та поредна година и по традиция беше открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД . Близо 3000 души са независимо гласувалите за отличията тази година. Сърдечни поздравления за наградата към маестро Веско Ешкенази поднесоха от Ръководството на Плевенската филхармония , както и благодарности че този така значим проект е реализиран съвместно с културния институт.

Маестро Веско Ешкенази е трикратно отличен с престижната награда "Кристална лира":

През 2011 г. е отличен със специална награда "Кристална лира" за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година "Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели". През 2016 г. специална награда "София" на Столична община в рамките на "Кристална лира" е връчена на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов за концерта "Танго" в зала "България" в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум. С "Кристална лира" 2022 в категорията "Инструменталист" е отличен маестро Ешкенази за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония, диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК - София.

Веско Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио с "Кристална лира" за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония с диригент Мартин Пантелеев (Източник: Плевенска филхармония)

През 2022 г. Веско Ешкенази е част и от "Моите будители" в благотворителната инициатива за 1-ви ноември 2022 г. по случай Денят на Народните будители.

По този повод маестро Ешкенази пише:

"Будителството е преди всичко отговорност към младото поколение, което е нашето бъдеще. Младите имат нужда от пример и посока, които да следват. Нека този пример да е вдъхновяващ!"

Веско Ешкенази на сцената (Източник: Плевенска филхармония)

Неотдавна маестро Ешкенази завърши националното турне с Плевенската филхармония "В света на музиката" за 2022 г. и обяви следващите концерти от проекта през 2023 г., вкл. предстоящият концерт на 27 март 2023 г. в Зала "България" , част от юбилейния сезон на Плевенската филхармония.

Още

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

Белослава и Веско Ешкенази са специалните гости на Влади Ампов-Графа на 15 юли в Летен театър-Варна

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е световноизвестен български цигулар, възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония "Пионер" с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в "Гилдхол скул" в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари "Виенявски" в Познан - Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на "Карл Флеш" в Лондон. Носител е на наградата "Музикант на годината 2010" на предаването "Алегро виваче" на Българското национално радио. През 2011 г. е отличен със специална награда "Кристална лира" за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година "Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели".

Източник: Плевенска филхармония

През 2016 г. специална награда "София" на Столична община в рамките на "Кристална лира" е връчена на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов за концерта "Танго" в зала "България" в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум. С "Кристална лира" 2022 в категорията "Инструменталист" е отличен маестро Ешкенази за проекта "ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50" с Плевенската филхармония, диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК - София. През 2022 г. маестро Ешкенази е част и от "Моите будители" в благотворителната инициатива за 1-ви ноември 2022 г., Ден на Народните будители.

Още

Веско Ешкенази отново ще свири пред българската публика "Годишните времена"

Веско Ешкенази отново ще свири пред българската публика "Годишните времена"

Веско Ешкенази е концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Нидерландския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър - Берлин. Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др.

Веско Ешкенази на сцената (Източник: Плевенска филхармония)

Веско Ешкенази на сцената Източник: Плевенска филхармония)

От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа. През 2019 г. именитият цигулар е удостоен с отличието "Почетен гражданин" на София.

От 2000 г. свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.

Още

Графа и Веско Ешкенази създават магия в общата си песен "Ванилия"

Графа и Веско Ешкенази създават магия в общата си песен "Ванилия"

Още

"Годишните времена" на Вивалди и Пиацола с Веско Ешкенази и Плевенската филхармония на Царевец

"Годишните времена" на Вивалди и Пиацола с Веско Ешкенази и Плевенската филхармония на Царевец

Още

Музика, поезия и театър ще има в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

Музика, поезия и театър ще има в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

Още

Концертът на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази -  Tango", е под патронажа на Посолството на Аржентина

Концертът на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази - Tango", е под патронажа на Посолството на Аржентина

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Известни артисти и певци се включват в спектакъла за Стефан Данаилов

„Години любов“ в Народния театър „Иван Вазов“ е кулминация на честването 80 години от рождението на кино- и театралната легенда

"Великият мистификатор": Някой ден със сигурност ще се продават хапчета за човечност

Писателят е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда "Гонкур": първо през 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар

Забравиха ли феновете на Боб Дилън какво означава "да свириш за 50 души"

"Изпълнението за 50 души е трудно, защото всеки човек има своята индивидуалност. На изпитание се поставя честността на артиста и неговия талант", казва носителят и на Нобелова награда за литература

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

"В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона", заяви в ефира на bTV директорът на институцията

Мария Каракушева: Музиката на живота е мелодия от мечти, хармония от емоции

"Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с който искам да предам съвсем ново послание - нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света" споделя пианистката

Той е автор на "космическа" музика и на повечето филми на Тарковски, Кончаловски и Михалков

Едуард Артемиев стана на 85 като носител на държавни награди на Русия и почетен гражданин на Балтимор, САЩ