Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вера Ганчева: Изискванията за точност, ред и дисциплина у нас се възприемат като лична обида

БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Вера Ганчева: Изискванията за точност, ред и дисциплина у нас се възприемат като лична обида

Днес се навършват 80 години от рождението на писателката и преводачка

Вера Ганчева (Снимка: BulFoto)

Изискванията за точност, ред и дисциплина изглеждат естествени и са валидни в цял свят, но у нас се възприемат като лична обида от онези, спрямо които биват предявявани. Думите са на проф. Вера Ганчева пред вестник "Култура" (2008).

Днес се навършват 80 години от нейното рождение. Тя е писател, преводач, преподавател, издател и бетеанец.

"Да "обезпокояваш" с императиви за графици, крайни срокове, детайлизирани справки по текстовете, упреци за пропуски и прочие, редакторки и редактори, които си седяха главно у дома поради липса на достатъчно работни помещения или в обетованата зона на кафенето на Съюза на преводачите, увреждаше не само служебните, а и личните отношения, както следваше да се уверя с изненадата на кръгъл наивник", коментира Ганчева в същото интервю.

Вера Ганчева (Снимка: BulFoto)

По повод 80 години от рождението на проф. Вера Ганчева Националният дарителски фонд "13 века България" припомня, че голямата преводачка, издателка и писателка е и един от най-щедрите дарители на фонда.

Още

Почина проф. Вера Ганчева, превела за първи път "Пипи Дългото чорапче" у нас

Почина проф. Вера Ганчева, превела за първи път "Пипи Дългото чорапче" у нас

През 1987 година Вера Ганчева предоставя на Националният дарителски фонд "13 века България" апартамента на покойния си съпруг, поета Владимир Башев, който днес е част от Националния литературен музей. Завещава на фонда и жилището си на ул. "Оборище", където в близките месеци ще бъде поставена паметна плоча.

Проф. Вера Ганчева е автор на книги, очерци, научни трудове. Особено известни са преводите ѝ на "Пипи Дългото чорапче", (първият превод на Астрид Линдгрен от оригинал, 1968), за който получава Международното отличие за превод на името на Ханс Кристиан Андерсен. Сред другите ѝ блестящи преводи са "Братята с лъвски сърца" от Астрид Линдгрен, както и творби от Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Юхан Борген, Артур Лундквист, Ролф Якобсен, Тумас Транстрьомер, Ларш Гюстафсон и други.

Вера Ганчева е дългогодишен директор на издателство "Народна Култура". През 1991 основава издателство "Хемус", а в периода 1996 - 1997 г. е директор на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Вера Ганчева (Снимка: BulFoto)

От средата на 90-те години на 20-и век Вера Ганчева преподава история на скандинавските литератури в Софийския университет, а от 1999 г. изнася лекции по скандинавска митология и културна история на Скандинавския север.

Освен многобройните български отличия, получава и наградите на Шведската академия (1983, 2001 и 2013 години), на Съюза на шведските писатели (1994). Тя е удостоена също така с Датския кралски орден "Рицарски кръст на Данеброг" (2002 г.), Шведския кралски орден на Полярната звезда (първа степен, 2007 г.), Норвежкия кралски орден за заслуги към Норвегия (първа степен, 2012 г.).

Още

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Още

Финландската "Пипи Дългото чорапче" излиза на български език

Финландската "Пипи Дългото чорапче" излиза на български език

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни бе се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Тема на разговора бе предстоящото Председателство на Испания на Съвета на Европейския съюз и съпътстващата го културна програма в България

Скандалът в Народния театър се пренесе в съда – актьор срещу директор, директор срещу актьор

В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението между Морфов и Василев, съобщава "Лекс"

Президентът на САЩ Джо Байдън ще отличи изявени личности в сферата на изкуствата и хуманитарните науки

Певците Хосе Фелисиано и Брус Спрингстийн, актрисата Минди Кeйлинг, модната дизайнерка Вера Уанг са сред известните личности, които ще бъдат удостоени от президента на САЩ Джо Байдън с Националния медал на изкуствата

Адам Сандлър получи наградата "Марк Твен"

Сред присъстващите на церемонията в центъра "Кенеди" във Вашингтон в неделя бяха Дженифър Анистън, Дрю Баримор, Стив Бушеми, Крис Рок, Бен Стилър